co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
marka, branding, rozpoznawalność marki - zajmujemy się tutaj takimi rzeczami

Sylwester_Kalinowski napisał(a):Nie zawsze latwa domena do zapamietania ma dobre skojarzenia?
Nie kazda domena pasuje do wykreowania porzadnej marki?

Trzeba wymyśleć łatwą domenę która będzie miała dobre skojarzenie.
Akurat sądzę że sama domena nie ma większego znaczenia jeśli chodzi o kreowanie marki.

Popatrz na domenę i serwis http://osiagacz.info/ - z czym się kojarzy ? Albo choćby Krzywy.pl ;)

Na tym polu można dyskutować ;)

Awatar użytkownika
Marcin Godlewski

Miejscowość: Kraków

Drogi Sylwestrze,

Widzę, że się zjeżyłeś :evil:
No nie szkodzi, jak chcesz. Możesz próbować mnie obrazić, pisząc o moim niedouczeniu. Nie ma sprawy, Możesz przytaczać różne przykłady marek, które nic nie mówią. A warte są miliony. Tylko odpowiedz nam na jedno pytanie: czy chcesz zbudować drugi Microsoft? Apple? Honda? Home.pl? BMW? Coca-Cola? Google???

Jeśli myślisz, że nie wiem, że najdroższe marki Świata nie są nazwami pospolitymi, to... możesz tak myśleć. Nie widzę przeszkód.

Zastanów się jednak, co chcesz osiągnąć. Jak szybko. Ile masz pieniędzy. Jaki potencjał. Jaką strategię. To niezwykle ważne kwestie.

Oczywiście zbudowanie WIELKIEJ, wspaniałej, niepowtarzalnej marki wiąże się niemal nierozłącznie z nietypową, niepopularną, niepospolitą nazwą. Są oczywiście wyjątki, ale potwierdzają tylko regułę.
Mam jednak pytanie: jak chcesz zbudować swoją markę?

Domena, która mówi wiele, ma wiele zalet. Sama w sobie ma spory potencjał marketingowy. Może być jednoznacznie (czasem dwuznacznie, co też może być zaletą) kojarzona.

Wyobraź sobie miejsca, gdzie Twoja domena pojawi się, często sama - bez tagline'a. Np.:
- baner reklamowy
- logotyp (np. nazwa domeny fajnie zrobiona)
- napis na koszulce, samochodzie, ulotce - gdziekolwiek!
- podpis w stopce (wiem, wiem - najczęściej jest miejsce na opis; ale ludzie często patrzą na samą domenę - jeśli ma jasny przekaz, może wywołać określoną akcję)
Zapewne można by podać jeszcze parę takich przykładów.

Domeny-marki są przeznaczone generalnie dla dużych firm, koncernów. Choć oczywiście nie tylko. Domeny wiele mówiące są skierowane głównie dla mniejszych firm. Choć nie tylko!

Dlatego zadałem wcześniej pytania o Twoje plany, strategię.

Zauważ również, że nie dałem nazwy pospolitej typu "jabłko", "samochód" czy "bocian". Podałem nazwę, która ma fajne skojarzenia. MierzymyWysoko.pl ma fajny przekaz. Daje do zrozumienia, że firma jest ambitna i pewna siebie. Równocześnie - w końcu chodzi o działalność pozycjonerską - sugeruje, że firma mówi w domenie o wysokich pozycjach w Google i innych wyszukiwarkach. Moim zdaniem, takie połączenie świetnie działa. Oczywiście każdy może mieć inne zdanie. To wolny kraj i wolne forum.

Zauważ kolejną rzecz: to, że najbardziej wartościowe marki są unikalne (niepospolite) w nazwie, nie oznacza wcale, że nie ma innej opcji. Czyli: chcesz zbudować imperium - musisz mieć zakręconą, unikalną, dowolnie bezsensowną (bądźmy szczerzy) nazwę, domenę. Nie. Nie zgadzam się z tym.

Spójrz na Piotra Majewskiego, który jest Twoim - i nie tylko Twoim - idolem (to nic złego!). Jak nazwał swój życiowy projekt? hmm? Czy uważasz, że nawa i domena ekademia.pl jest wyjątkowa? A np. eusługa.pl, czy e-nauczanie.pl lub enauka.pl uważasz za wyjątkową? Skoro powołujesz się na kurs i książkę Piotra Majewskiego, jako autorytetu w dziedzinie domen, jak wytłumaczysz tę nazwę? Pomyłka? Głupota Piotra? Nieporozumienie? Brak przemyślenia tematu?

Dodam jeszcze, że Piotr czaił się na tę domenę od pewnego czasu. Była przez kogoś wykupiona, ale w pewnym momencie stała się wolna - Piotra błyskawicznie ją kupił. Odpowiedz nam, Drogi Sylwestrze, na pytanie: dlaczego? Jeśli nie znasz odpowiedzi, zadaj to pytanie Piotrowi M. - na jego forum lub bezpośrednio na mail. Zobaczymy co powie. Choć ja się domyślam.

Chcesz drugi przykład? Proszę bardzo: Wanda Loskot. Znasz ją zapewne. Pamiętasz może jej pomysł na domenę na bloga swojego flagowego eBiznesu? Hmm? Czy SukcesTwojejFirmy.com to unikalna zazwa? A może RadioSukces.com jest unikalne?

Moim zdaniem, i zapewne nie tylko moim, w Internecie przyszła era nowego typu domen, marek. Oczywiście stare zasady wciąż w pewnym stopniu obowiązują, ale idzie nowa fala.
Czy guru marketingu - Piotr i Wanda, bo mnie uważasz za oszołoma, co nie czytał CzasNaE-biznes i powinien siedzieć cicho - mogą się tak bardzo mylić? A może marki, domeny w Internecie rządzą się nieco innymi prawami?

Jeśli jesteś otwartym człowiekiem, Sylwestrze, zapewne przemyślisz moje słowa.
Jeśli nie lubisz zmieniać zdania, ani nawet myśleć, że być może są inne opcje od Twojej - będziesz dalej mnie krytykował.

Twój wybór. Twoja domena. Twój e-biznes.

PS. Ten wątek nauczył mnie kilku rzeczy, ale jedną zapamiętam na pewno: nie będę promował w bezpośredni sposób swoich usług na forum. Zainteresowani znajdą link do mnie :D

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):Widzę, że się zjeżyłeś :evil:

Ciekwe kiedy i w ktorym miejscu? To raczej Ty sie zjezyles bo zaczales mi wkladac w moje usta to czego nigdy nie powiedzialem

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):Możesz próbować mnie obrazić, pisząc o moim niedouczeniu

nie wiem czy wiesz ale czlowiek cale zycie sie uczy i glupi umiera. Ja nie jestem alfa i omega ale w zyciu mi by nie przyszlo do glowy by sie obrazic za to ze ktos do mnie powiedzial ze cos malo na jakis temat wiem. Byc moze traktujesz mnie jako laika w ebiznesie wiec to Ciebie tak bardzo zabolalo.
W ksiazce jak i na plytce o Brandingu z IM sa szczegolowo wyjasnione zasady wyboru dobrej domeny. W mojej ocenie to sa zasady elementarne. Wg tych zasad domena MierzymyWysoko.pl jest kiepskim pomyslem.

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):czy chcesz zbudować drugi Microsoft? Apple? Honda? Home.pl? BMW? Coca-Cola? Google???

Tak, wlasnie tego chce. A jest cos w tym zlego?

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):Jeśli myślisz, że nie wiem, że najdroższe marki Świata nie są nazwami pospolitymi, to... możesz tak myśleć

Nic takiego nie powiedzialem

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):Zastanów się jednak, co chcesz osiągnąć. Jak szybko. Ile masz pieniędzy. Jaki potencjał. Jaką strategię. To niezwykle ważne kwestie.

Nie jest to temat na te dyskusje

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):jak chcesz zbudować swoją markę?

j.w.

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):Domeny-marki są przeznaczone generalnie dla dużych firm, koncernów

Czyli jak Microsoft zaczynal i byl malutki to wtedy mieli inna marke? Google jak zaczynalo to mialo na poczatku inna marke? itp itd ....

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):Spójrz na Piotra Majewskiego, który jest Twoim - i nie tylko Twoim - idolem (to nic złego!). Jak nazwał swój życiowy projekt? hmm? Czy uważasz, że nawa i domena ekademia.pl jest wyjątkowa? A np. eusługa.pl, czy e-nauczanie.pl lub enauka.pl uważasz za wyjątkową? Skoro powołujesz się na kurs i książkę Piotra Majewskiego, jako autorytetu w dziedzinie domen, jak wytłumaczysz tę nazwę? Pomyłka? Głupota Piotra? Nieporozumienie? Brak przemyślenia tematu?

Uwarzam ze domena Piotra jest wyjatkowa. Nie jest to nazwa pospolita. To jest kompletnie inny kaliber anizeli np. MierzymyWysoko.pl czy eusługa.pl czy e-nauczanie.pl czy enauka.pl , Nie porownuj tych domen do siebie.

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):Dodam jeszcze, że Piotr czaił się na tę domenę od pewnego czasu. Była przez kogoś wykupiona, ale w pewnym momencie stała się wolna - Piotra błyskawicznie ją kupił. Odpowiedz nam, Drogi Sylwestrze, na pytanie: dlaczego? Jeśli nie znasz odpowiedzi, zadaj to pytanie Piotrowi M. - na jego forum lub bezpośrednio na mail. Zobaczymy co powie. Choć ja się domyślam.

j.w.

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):Chcesz drugi przykład? Proszę bardzo: Wanda Loskot. Znasz ją zapewne. Pamiętasz może jej pomysł na domenę na bloga swojego flagowego eBiznesu? Hmm? Czy SukcesTwojejFirmy.com to unikalna zazwa? A może RadioSukces.com jest unikalne?

to jest kompletnie inny przyklad. Tego typu nazwy sa bardzo kiepskimi markami. Z calym szacunkiem do Pani Wandy ale te domeny nie maja swojej magii. Nie o taka marke mi chodzi. Pewnie odpiszesz "ale przeciez odniosla skukces". Oczywiscie ze odniosla i odnosic bedzie dalej. Zdecydowanie jednak latwiej jak ma sie dobra marke.

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):Moim zdaniem, i zapewne nie tylko moim, w Internecie przyszła era nowego typu domen, marek. Oczywiście stare zasady wciąż w pewnym stopniu obowiązują, ale idzie nowa fala.

Kazdy moze miec swoje zdanie....

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):Oczywiście stare zasady wciąż w pewnym stopniu obowiązują, ale idzie nowa fala.
Czy guru marketingu - Piotr i Wanda, bo mnie uważasz za oszołoma, co nie czytał CzasNaE-biznes i powinien siedzieć cicho - mogą się tak bardzo mylić? A może marki, domeny w Internecie rządzą się nieco innymi prawami?

Nie wkladaj prosze w moje usta tego czego nie powiedzialem. Widze ze twoje ego sie odezwalo. Ty tu jestes Panem i wladca ale daruj sobie tego typu slowa ktore wkladasz do moich ust. Chociazby dlatego ze inni to czytaja. A takim podejsciem kreujesz swoj nie najlepszy wizerunek. Mnie ta odpowiedzia zraziles mnie do Twojego forum i chyba to jest moj ostatni watek.

pozdrawiam,
Sylwester Kalinowski
http://www.kolagen-inventia.pl

Sylwester_Kalinowski

Zacytuję może sam siebie, bo w pewnym sensie moja poprzednia wypowiedź - oczywiście w moim mniemaniu - była wyczerpująca:
Jeśli jesteś otwartym człowiekiem, Sylwestrze, zapewne przemyślisz moje słowa.
Jeśli nie lubisz zmieniać zdania, ani nawet myśleć, że być może są inne opcje od Twojej - będziesz dalej mnie krytykował.

Twój wybór. Twoja domena. Twój e-biznes.

I życzę Ci powodzenia w e-biznesie!
Paweł Krzyworączka
administrator forum.ebiznesy.pl

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

moje bardzo subiektywne zdanie o nazwie Aganeto: trudno mi to zapamiętać i szybko powiedzieć (pewnie ze względu na powtórzone głoski i połączenie g-n)już łatwiej byłoby Kolaneto, albo Kolanet.

mógłbyś pisać KolaNet - byłby i kolegen, i net
No, chyba, że twoja dziewczyna jest Agnieszka - wtedy lepiej żeby zostało AgaNeto ;)

Masz problem?
Dowiedz się jak ruszyć z miejsca i znaleźć wyjście
Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

Dopiero teraz zobaczyłam, ze dyskusja miała jeszcze drugą stronę. Jak odpowiadałam nie miałam pojęcia ile emocji może wywyływać nazwa - błędnie też chyba skojarzłam twoje "Aganeto" z kolegenem - chodzio inną firmę.
Myślę, że nie ma to aż tak istotnego zanczenia - Ośrodek Psychoterapii, w którym pracuję ma nazwę POLANA i nieźle sobie radzi z tą nazwą, chociaż skojarzeń żadnych z terapią nie niesie, co więcej bardziej się kojarzy z pensjonatem, ale cóż. Nazwę szybko wymyślali i nawet ją połączyli z takim ciekawym rozwinięciem Psychoterapeutyczny Ośrodek Leczenia Alkoholizmu i NArkomanii :lol:
W każdym razie całkiem nieźle się reklamuje i ma klientów.
Wygodnie jest kiedy adres mailowy może stanowić też hasło reklamowe, bo to skraca cały przekaz, z drugiej strony będziesz się pewnie reklamował w internecie więc nie musisz się tak martwić o miejsce.

Możesz też swoją nazwę napisać tak:
"AAAganeto" - Zawsze pierwszy na liście" Szybkie i skuteczne pozycjonowanie stron.

Masz problem?
Dowiedz się jak ruszyć z miejsca i znaleźć wyjście
Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

Dzieki Elzbieto za odpowiedz,

A co powiecie na Zaneti? Co prawda domena Zaneti.com jest zajeta ale cala reszta jest wolna.
Mi osobiscie wydaje sie troche lepsza anizeli Aganeto

Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

pozdrawiam,
Sylwester Kalinowski
http://www.kolagen-inventia.pl

Sylwester_Kalinowski

zaczyna mnie interesować ta dyskusja :)), to chyba dzięki Elżbiecie ładne podejście można się wiele nauczyć, ale czy warto tak dysputować w życiu jak na giełdzie nigdy nie wiadomo, może się okazać że prosta nazwa będzie miała lepsze branie w przyszłości, najlepiej niech twoja dziewczyna pomoże ci z wyborem, chodzi mi tu o wybór intuicyjny, z pewnością posiadasz też i to ale coś ci przeszkadza, myślę że twoja prośba o pomoc jest zbyt słaba powinieneś się jeszcze bardziej postarać, to znaczy daj jakiś przykład z wyjaśnieniem swojej decyzji :?:

Pozdrawiam :jib
Marcin Malysa
-----
http://g-center.net.pl -wykaz Html Css
Awatar użytkownika
jib

Miejscowość: uk

jib napisał(a):zaczyna mnie interesować ta dyskusja :)), to chyba dzięki Elżbiecie ładne podejście można się wiele nauczyć, ale czy warto tak dysputować w życiu jak na giełdzie nigdy nie wiadomo, może się okazać że prosta nazwa będzie miała lepsze branie w przyszłości, najlepiej niech twoja dziewczyna pomoże ci z wyborem, chodzi mi tu o wybór intuicyjny, z pewnością posiadasz też i to ale coś ci przeszkadza, myślę że twoja prośba o pomoc jest zbyt słaba powinieneś się jeszcze bardziej postarać, to znaczy daj jakiś przykład z wyjaśnieniem swojej decyzji :?:

Po pierwsze jest krotka, raczej latwa do zapamietania, latwa do wymowienia. To sa moje argumenty.
A ze sie nie kojarzy w zaden sposob z pozycjonowaniem? Nie musi, przynajmniej takie jest moje zdanie.

Dopuki nazwa nie jest wlasciwa, zadne dzialania marketingowe nie zapewnia sukcesu. Oczywiscie Sukcesu przez duze S. Jako taki byt to moze i byle jaka nazwa zapewnic.

Sylwester_Kalinowski

PoprzedniaNastępna

Wróć do Branding

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość