Witajcie, nie wiem czy w dobrym miejscu pisze, jeśli nie proszę o przeniesienie.
A wiec do rzeczy, aby zapamiętali nasza domene, musi być krotka.. z czymś się kojarzyć itd.
Czyli opieracie się tylko na zmysłach za te czynności.
A jeśli by tak spróbować wpłynąć na inne zmysły? Im więcej zmysłów bierze udział, tym łatwiej będzie zapamiętane.
Jeśli ktoś pisze adres, a dokładniej przepisuje, tez go zapamiętuje, inne zmysly wtedy działają, wiec wpadałem na taki pomysł (może ktoś to wcześniej wymyślił, jak coś to przepraszam, bynajmniej ja na razie się z takim czymś nie spotkałem) Mozna dodać dodatkowe pole, np pod polem do logowania się, aby wpisał login, hasło i przepisał nazwę strony, można tego użyć przy rejestracji, zapisu na jakiś kurs, czy innych rzeczach, najważniejsze jest, ze pisząc ta nazwę/domene/link, parę razy, ja na pewno zapamięta, zostanie w pamięci długotrwałej a nie krótkiej, czyli jak nawet, już nie będzie wchodził na ta stronę długi czas, to zajda takie okoliczności ze będzie potrzebował akurat tego co wy posiadacie (produkt, usługę, informacje) i przypomni sobie adres strony, który parę razy kiedyś przepisał i został zapamiętany, na pewno Wam się kiedyś zdarzyło, ze coś gdzieś wydzieliscie, ale wtedy tego nie potrzebowaliście, za jakiś czas, okazało się ze tego potrzebujecie, ale już nie mogliscie tego znaleźć, ja tak miałem ostatnio.
Oczywiście może to ma złe strony, ze może być upierdliwe, ale przepisanie domeny to nie jest nic ciężkiego (chyba ze 100/min). Albo można tez dać hasło(strona.com), do ebooka darmowego lub płatnego (jak się będziecie dawać na darmowe, lepiej na płatnę takiego samego nie dawać:P)
Mozna tez dać do programów, wersji testowej, przy włączeniu, bo może nie skorzysta z usługi, odinstaluje program, a za jakiś czas okażę się ze czegoś takiego będzie potrzebował, wiec zamiast zaglądać do google i szukać twojej konkurencji, wejdzie na stronę która (pewnie nie świadomie) zapamiętał.
Co o tym sadzicie? Jakie to ma plusy i minusy? Używał ktoś czegoś takiego czy mogę sobie dopisać All Right Reserved ;D? Moze jakieś inne propozycje używania takiego sposobu?
Czekam na komentarze, pozdrawiam.
3 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Cześć PabloM,
Hmm, pomysł ma swoje plusy: może rzeczywiście wpłynąć na stopień zapamiętania naszego adresu (domeny), a więc na branding w sumie również (dlatego zostawmy to w tym dziale / kategorii).
Obawiam się jednak, że przy formularzach to może być zły pomysł. Powód? Każde dodatkowe pole w formularzu wkurza użytkownika i zwiększa prawdopodobieństwo, że nie ukończy on wypełniania wszystkich pól / opcji. Poza tym, samo przepisywanie adresu wydaje się bezcelowe - tym bardziej może to wnerwić usera.
Jeśli natomiast udało by się połączyć taki mykes z przepisywaniem domeny z jakąś inną, sensowną czynnością - wtedy może to fajnie zadziałać.
Kody rabatowe to świetny pomysł. W końcu lepszy będzie kod typu:
eBiZneS2009-forum.ebiznesy.pl
niż
12hk14h1jk4hk1j4h
Z hasłem też można to zrobić.
Kody typu CAPTCHA też by mogły być: zamiast ciągu znaków byłby napis - przepisz domenę serwisu na którym jesteś (np. ebiznesy.pl)
Generalnie bardzo dobry pomysł. Tylko trzeba uważać, żeby absolutnie nie utrudniało to życia użytkownikowi, a jedynie odbywało się "przy okazji".
Hmm, pomysł ma swoje plusy: może rzeczywiście wpłynąć na stopień zapamiętania naszego adresu (domeny), a więc na branding w sumie również (dlatego zostawmy to w tym dziale / kategorii).
Obawiam się jednak, że przy formularzach to może być zły pomysł. Powód? Każde dodatkowe pole w formularzu wkurza użytkownika i zwiększa prawdopodobieństwo, że nie ukończy on wypełniania wszystkich pól / opcji. Poza tym, samo przepisywanie adresu wydaje się bezcelowe - tym bardziej może to wnerwić usera.
Jeśli natomiast udało by się połączyć taki mykes z przepisywaniem domeny z jakąś inną, sensowną czynnością - wtedy może to fajnie zadziałać.
Kody rabatowe to świetny pomysł. W końcu lepszy będzie kod typu:
eBiZneS2009-forum.ebiznesy.pl
niż
12hk14h1jk4hk1j4h
Z hasłem też można to zrobić.
Kody typu CAPTCHA też by mogły być: zamiast ciągu znaków byłby napis - przepisz domenę serwisu na którym jesteś (np. ebiznesy.pl)
Generalnie bardzo dobry pomysł. Tylko trzeba uważać, żeby absolutnie nie utrudniało to życia użytkownikowi, a jedynie odbywało się "przy okazji".
-

Paweł 'krzywy' Krzyworączka - Administrator
- Miejscowość: Kraków
A może dobrym pomysłem było by dodanie jakiegoś filmiku na początek, który by fajnie (i bardzo śmiesznie) opowiadał dlaczego wybraliśmy taką domenę?
-

damianjnc - Posty: 87
- Miejscowość: Żyraków
3 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość