co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
marka, branding, rozpoznawalność marki - zajmujemy się tutaj takimi rzeczami

Re: Branding, E-branding ...

Postprzez Paweł Landzberg 24 Kwi 2009, o 18:34

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Nie lubię podatków (chyba jak każdy :P), ale "to takie niedobre, ale tata musi" - czy jakoś tak to szło ;)

Właściwie to drażni mnie szara strefa, ale nie przejmuje się tym specjalnie, bo nie mam na nią wpływu. Jeśli chodzi o mnie, to wolę sam świecić przykładem i robić wszystko zgodnie z prawem. Jakoś tak się człowiek lepiej czuje wtedy, no i oczywiście nie ma strachu, że US może nakryć czy coś.

Co do zakupów na allegro to zwykle wybieram ceny środkowe. Nie najtańsze, bo mogą być to buble, no i nierzetelni sprzedawcy. No i nie najdroższe... z wiadomych względów ;)

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

nie przejmuje się tym specjalnie, bo nie mam na nią wpływu.

Masz, Pawle, masz. Każdy ma.
wolę sam świecić przykładem i robić wszystko zgodnie z prawem.

Dokładnie. Też tak robię.
Co do zakupów na allegro to zwykle wybieram ceny środkowe.

Dobry pomysł.
Wybieranie najtańszych ofert? Można i tak. Tylko jedna uwaga: zawsze prośmy o paragon, gwarancję, ewentualnie FVAT. Właśnie w ten sposób każdy z nas ma wpływ na szarą strefę ;)

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):
nie przejmuje się tym specjalnie, bo nie mam na nią wpływu.

No tak, wiem. Tylko, że nie jest to jakiś duży wpływ. Po prostu robię tak jak mi sumienie nakazuje.

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):
Co do zakupów na allegro to zwykle wybieram ceny środkowe.

Dobry pomysł.
Wybieranie najtańszych ofert? Można i tak. Tylko jedna uwaga: zawsze prośmy o paragon, gwarancję, ewentualnie FVAT. Właśnie w ten sposób każdy z nas ma wpływ na szarą strefę ;)

No ja jestem takiego przekonania, że nic co dobre nie może być tanie ;) Dlatego jak widzę coś super taniego to przeczuwam jakąś konspirę :P

Po za tym wolę kupić od kogoś kto wyraźnie ma napisane, że wystawia fakturki, paragony itp. - typowa firma. Wtedy jestem pewny towaru i że nie będzie problemów. A nawet jeśli to będzie możliwość ich rozwiązania.

Tacy sprzedawcy budzą większe zaufanie. A to jak wiemy jest równie ważne, jeśli nie ważniejsze od ceny :)

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Postprzez precelik 25 Kwi 2009, o 11:57

Stwierdziłem, że nie będe czekac aż US weźmie sie za coś :)

Coś takiego wymodziłem w ostatnio pół godziny (mam nadzieję, ze wielkich błędów merytorycznych tam nie ma :P) - w kazdym razie może ktoś przeczyta... i się zastanowi :)

Artykuł jak najbardziej tendencyjny...
http://artelis.pl/art-10460,22,119,Aktu ... _APEL.html

Jak ktoś ma chwilkę czasu zachęcam do pisania na podobny temat gdzie się da :P

Zapraszam do zespołu- wspólny ebiznes, wspólne cele, wspólna praca...
sklep z biżuterią - jeśli chcesz zrobić prezent ukochanej
Awatar użytkownika
precelik

Postprzez Ola Żuławińska 26 Kwi 2009, o 22:31

Generalnie ideę "weź paragon" uważam za słuszną.

Ale do artykułu mam jedną uwagę: jest całkiem spora grupa firm, które vatu nie płacą, bo są z niego zwolnione. I faktury za Chiny ludowe Ci nie wystawią, bo im nie wolno. Paragonu fiskalnego też nie - bo nie muszą mieć kasy fiskalnej.

Mogą wystawić rachunek (i jeśli sobie zażyczysz - to muszą) i to jest dowód księgowy praktycznie równy znaczeniem fakturze vat.

Co do paragonu niefiskalnego - zwykle jest tak, że albo się je wystawia do wszystkich transakcji bezrachunkowych, albo się ich nie wystawia. I dobrze trzymać się jednego systemu.

Więc od nievatowców najlepiej domagać się rachunku.

No ale co zrobić z szewcem czy panią sprzedającą marchewki. Dolary przeciw orzechom, że są na karcie podatkowej i nie mają żadnej dokumentacji sprzedaży.

Obyśmy żyli w kraju o mniej ciekawym systemie podatkowym :mrgreen:

--
pozdrawiam serdecznie
Ola Żuławińska
www.AkademiaMalejKsiegowosci.pl
Ksiegowość Online
Awatar użytkownika
Ola Żuławińska

Miejscowość: Myślenice

APEL precelika

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka 4 Maj 2009, o 20:45

Doskonała robota preceliku! Bardzo dobry i trafny artykuł. I dzięki za link do forum ;)

Nie ma na co czekać. Trzeba zmieniać mentalność ludzi. Czy ktoś wspominał, że nie mamy na nic większego wpływu? Hmm? A nasze forum? Jeśli nasze rosnące w siłę forum będzie promowało legalną działalność gospodarczą - a będzie! jakem krzywy! - to nie będzie to miało znaczenia? A jeśli będziemy o tym pisali w naszych blogach, portalach, serwisach, mailach? A jeśli będziemy SAMI w życiu tak robili? To co: to będzie bez znaczenia???
Bez jaj. Wszystko ma znaczenie, jak śpiewa nieśmiertelny David Gahan z Depeche Mode :D

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Postprzez pogodynka 2 Wrz 2009, o 14:14

do E-Brandingu można wykorzystać mikroblogi. Nowość na polskim rynku. Niedawno wszedł spinacz.pl, są też blip i flaker. Ciekawa możliwość, bo nawet jeśli mało uzytkowników będzie klikało na link do strony to widzą logo, nazwę firmy i się z nia oswajają, co jest ważne.

pogodynka

Postprzez MateuszKowalski 3 Wrz 2009, o 15:56

pogodynka napisał(a):do E-Brandingu można wykorzystać mikroblogi. Nowość na polskim rynku. Niedawno wszedł spinacz.pl, są też blip i flaker. Ciekawa możliwość, bo nawet jeśli mało uzytkowników będzie klikało na link do strony to widzą logo, nazwę firmy i się z nia oswajają, co jest ważne.

Niebawem będzie Śledzik (za którym stoi Nasza-Klasa) i ja myślę, że dopiero wtedy zapanuje rewolucja w microbloggingu w Polsce. Tutaj dodałem post odnośnie tego:
http://forum.ebiznesy.pl/branding/sledzik-pl-t637.html

MateuszKowalski

Postprzez pogodynka 16 Paź 2009, o 13:12

No właśnie nie ma co tracić klientów już zdobytych - to taka dygresja do początkowej części dyskusji. Sensownym rozwiązaniem dla e-biznesu jest czerpanie z potencjalu tego srodowiska, chociażby zatrzymywanie klientów na dłużej z marką, sklepem, czy usłują zrzeszając ich na serwisach społecznościowych. Niektore proponuja stworznie takiego firmowego konta np. na Fotce. Jeżeli ktoś dołącza do grupy to potencjalnie zainteresowany jest oferta sklepu na przyszlosc, ma dobre skojarzenia. Oczywiscie dolaczenie do takiej grupy powinno wiazac sie z wymiernymi korzysciami wynikajacymi z przylaczenia sie do grupy np ekskluzywne rabaty, ale nie 3 % bo śmiać mi się chcę gdy dostaję takie oferty... Taki klient, który sam z siebie określa się pozytywnie w stosunku do oferty powinien byc tym bardziej dopieszczony.

pogodynka

REload

Postprzez damianjnc 14 Mar 2011, o 18:18

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):Google za 2 lata wypadnie z rynku - zmiażdży je inna, początkowo malutka firma z pewną rewelacyjną ideą, pomysłem

No może jako wyszukiwarka nie, ale jako System Adwords czy Adsense to całkiem możliwe.

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):darmowy program graficzny online zmiażdży Adobe Photoshopa - nikt już nie będzie wydawał parę tysięcy na program do grafiki rastrowej

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):powstanie alternatywny OS dla Windows, Linuksa i MacOS - i zdobędzie rynek światowy

Może coś się jeszcze stanie ciekawego z tymi programami np. tak jak było z firmą Urczir, pamiętacie?

Poznaj Tajemnice Ebiznesu
Kliknij TUTAJ
Awatar użytkownika
damianjnc

Miejscowość: Żyraków

Poprzednia

Wróć do Branding