Panie Pawle,
Kiedyś od Pana otrzymałem newsletter, w którym zachwalał Pan strony założone na systemie blogowym Wordpress.
1)Dlatego zwracam się do Pana z prośbą o radę: W jaki sposób należy pobrać motyw i umocować na systemie blogowym Wordpress?
Czy szablon, motyw i skórka to to samo. A jeśli nie ewentualnie czym się różnią?
Wyjaśnienie: Prowadzę blog http://www.chalcedon.blox.pl
Zdecydowałem się założyć nowy blog na płatnym serwerze.
Wykupiłem dostęp do kreatora stron i własną domenę w firmie "home.pl".
Częsciowo opracowałem szablon według tego kreatora stron www.
Zainstalowałem przy pomocy autoinstalatora stronę www ( blog)
Według otrzymanych informacji nie mogę opracowanego wcześniej szablonu przenieść na tak założony blog.
Szukam pomocy na forum Wordpresu jak przenieść odpowiedni szablon na mój nowoutworzony blog. Na razie tam brak odpowiedzi. Ponieważ Pan kiedyś zachwalał Worpressa dlatego zwracam się także do Pana w tej sprawie.
Nadmieniam, że prawie nie znam języka angielskiego. Z tego powodu szukam szablonu strony na http://perfecta.pro/wp-pl Według informacji zamieszczonej na stronie 29 poradnika wydanego przez Komputer-Ekspert (01 2011 luty, marzec Wordpress Kompletny Poradnik) witryna ".. zawiera tylko spolszczone wersje tematów graficznych Wordpressa."
2) Na witrynie: http://perfecta.pro/wp-pl na 1 stronie (między przykładami szablonów) znalazłem taką informację (cytat):
"Niebezpieczny kod w szablonach
24 stycznia 2011
Niedawno na oficjalnej stronie poświęconej WordPressowi MU ukazał się wpis, w którym autorka przedstawiła analizę wyników zwracanych przez Google dla frazy „free wordpress themes”. Okazało się, iż z 10 stron aż na 8 skórki zawierają potencjalnie szkodliwy kod lub ukryte i zakodowane linki. Wywołało to poruszenie również w polskim Internecie.
Ponieważ otrzymaliśmy parę maili w tej sprawie, chcielibyśmy podkreślić, że na naszej stronie publikujemy tłumaczenia szablonów, które:
1. są na „wolnych licencjach”,
2. nie zawierają ukrytego kodu za pomocą funkcji base64,
3. zawierają wyłącznie linki do strony autora/ów i naszej."
Czy Pan o tym słyszał? Co Pan o tym sądzi?
Oczywiście gdybym znał dobrze język angielski prawdopodobnie zdecydował się na kupno płatnego szblonu.
3) Przeglądając szablony niektórych z nich spotkałem się z terminem: walidacja XHTML. Co to jest?
Pozdrawiam,
dickkor
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
3 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Witaj... dickkorze (?)
Cały czas zachwalam.
Możesz to zrobić na dwa sposoby:
1) możesz wrzucić pliki szablonu przez FTP na serwer do katalogu wp-content/themes. Wrzucasz po prostu katalog z szablonem.
2) możesz wgrać szablon bezpośrednio z panelu WP. Wejdź w "Wygląd" - "Zainstaluj motywy".
Tak, są to synonimy.
No nie wygląda najlepiej. Choć nie czytałem - pewnie masz wartościową treść.
Doskonały krok.
Zły wybór.
Polecam Netmark.pl - mają tanie domeny (za .pl 48 zł netto na rok za przedłużenie). Tam też możesz wykupić serwer - nawet ten najtańszy na razie wystarczy Ci w zupełności.
Nie jest Ci potrzebny żaden kreator. Olej go.
Potrzebujesz zainstalować WordPressa. Ściągasz paczkę ze strony http://pl.wordpress.org/, wrzucasz przez FTP na serwer, zakładasz bazę danych i tyle. Sama instalacja trwa parę chwil.
Większość serwerów ma wbudowane wgranie jednym kliknięciem popularnych CMS'ów, w tym oczywiście WP.
Tylko po co chcesz to zrobić?
Kup szablon typu premium. Ja używam tych: http://www.elegantthemes.com/
Tam są liche szablonu. Zainwestuj kilkadziesiąt złotych w porządny szablon. ta inwestycja Ci się zwróci wielokrotnie.
Jak nie znasz angielskiego, to zleć przetłumaczenie skórki. Zapłacisz pewnie ze 30 zł za to. Popytaj na naszym Forum.
Nie musisz się tym przejmować.
Po prostu musisz mieć zawsze aktualną wersję WP (czyli ją aktualizować, gdy pojawi się nowa wersja). Szablonu premium z reguły są bezpieczne (gorzej bywa z darmowymi).
To znaczy, że szablon jest zgodny ze standardami. Każdy porządnie zrobiony szablon działa prawidłowo w każdej popularnej przeglądarce.
Natomiast szablony płatne (premium) są z reguły pod tym kątem jeszcze lepiej dopracowane.
Nie zmienia to faktu, że walidacja to detal - w sumie bez większego znaczenia.
dickkor napisał(a):Kiedyś od Pana otrzymałem newsletter, w którym zachwalał Pan strony założone na systemie blogowym Wordpress.
Cały czas zachwalam.
dickkor napisał(a):1)Dlatego zwracam się do Pana z prośbą o radę: W jaki sposób należy pobrać motyw i umocować na systemie blogowym Wordpress?
Możesz to zrobić na dwa sposoby:
1) możesz wrzucić pliki szablonu przez FTP na serwer do katalogu wp-content/themes. Wrzucasz po prostu katalog z szablonem.
2) możesz wgrać szablon bezpośrednio z panelu WP. Wejdź w "Wygląd" - "Zainstaluj motywy".
dickkor napisał(a):Czy szablon, motyw i skórka to to samo. A jeśli nie ewentualnie czym się różnią?
Tak, są to synonimy.
dickkor napisał(a):Wyjaśnienie: Prowadzę blog...
No nie wygląda najlepiej. Choć nie czytałem - pewnie masz wartościową treść.
dickkor napisał(a):Zdecydowałem się założyć nowy blog na płatnym serwerze.
Doskonały krok.
dickkor napisał(a):Wykupiłem dostęp do kreatora stron i własną domenę w firmie "home.pl".
Zły wybór.
Polecam Netmark.pl - mają tanie domeny (za .pl 48 zł netto na rok za przedłużenie). Tam też możesz wykupić serwer - nawet ten najtańszy na razie wystarczy Ci w zupełności.
dickkor napisał(a):Częsciowo opracowałem szablon według tego kreatora stron www.
Nie jest Ci potrzebny żaden kreator. Olej go.
Potrzebujesz zainstalować WordPressa. Ściągasz paczkę ze strony http://pl.wordpress.org/, wrzucasz przez FTP na serwer, zakładasz bazę danych i tyle. Sama instalacja trwa parę chwil.
Większość serwerów ma wbudowane wgranie jednym kliknięciem popularnych CMS'ów, w tym oczywiście WP.
dickkor napisał(a):Szukam pomocy na forum Wordpresu jak przenieść odpowiedni szablon na mój nowoutworzony blog. Na razie tam brak odpowiedzi. Ponieważ Pan kiedyś zachwalał Worpressa dlatego zwracam się także do Pana w tej sprawie.
Tylko po co chcesz to zrobić?
Kup szablon typu premium. Ja używam tych: http://www.elegantthemes.com/
dickkor napisał(a):szukam szablonu strony na perfecta.pro/wp-pl Według informacji zamieszczonej na stronie 29 poradnika wydanego przez Komputer-Ekspert (01 2011 luty, marzec Wordpress Kompletny Poradnik) witryna ".. zawiera tylko spolszczone wersje tematów graficznych Wordpressa."
Tam są liche szablonu. Zainwestuj kilkadziesiąt złotych w porządny szablon. ta inwestycja Ci się zwróci wielokrotnie.
Jak nie znasz angielskiego, to zleć przetłumaczenie skórki. Zapłacisz pewnie ze 30 zł za to. Popytaj na naszym Forum.
dickkor napisał(a):Czy Pan o tym słyszał? Co Pan o tym sądzi?
Nie musisz się tym przejmować.
Po prostu musisz mieć zawsze aktualną wersję WP (czyli ją aktualizować, gdy pojawi się nowa wersja). Szablonu premium z reguły są bezpieczne (gorzej bywa z darmowymi).
dickkor napisał(a):3) Przeglądając szablony niektórych z nich spotkałem się z terminem: walidacja XHTML. Co to jest?
To znaczy, że szablon jest zgodny ze standardami. Każdy porządnie zrobiony szablon działa prawidłowo w każdej popularnej przeglądarce.
Natomiast szablony płatne (premium) są z reguły pod tym kątem jeszcze lepiej dopracowane.
Nie zmienia to faktu, że walidacja to detal - w sumie bez większego znaczenia.
Potrzebujesz serwis www uszyty na miarę? Oto moja oferta na tworzenie stron internetowych. Szukasz wiedzy o e-biznesie, e-marketingu, prowadzeniu firmy w Internecie? Zapraszam Cię na blog o e-biznesie.
-

Paweł 'krzywy' Krzyworączka - Administrator
- Miejscowość: Kraków
Panie Pawle,
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź na moje zapytanie.
Jeśli chodzi o wykupiony dostęp do kreatora stron (a wiec i serwer) oraz domenę z .pl (kosztowała mnie niedrogo : około 10zł) to tego na razie nie zmienię.
Jeśli chodzi o szablony przyjrzę się szablonom na polecanej przez Pana stronie. Jak wybiorę jakiś szablon wtedy zapytam o tłumaczenie. Tylko mam pytanie, jak to załatwiać technicznie: chodzi mi oto, żeby tłumaczył to ktoś kto zna i zagadnienia związane z szablonami i zna dobrze język angielski. Oczywiście interesuje mnie też sposób zlecenia usługi oraz jak i kiedy za to płacić.
Pozdrawiam,
dickkor
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź na moje zapytanie.
Jeśli chodzi o wykupiony dostęp do kreatora stron (a wiec i serwer) oraz domenę z .pl (kosztowała mnie niedrogo : około 10zł) to tego na razie nie zmienię.
Jeśli chodzi o szablony przyjrzę się szablonom na polecanej przez Pana stronie. Jak wybiorę jakiś szablon wtedy zapytam o tłumaczenie. Tylko mam pytanie, jak to załatwiać technicznie: chodzi mi oto, żeby tłumaczył to ktoś kto zna i zagadnienia związane z szablonami i zna dobrze język angielski. Oczywiście interesuje mnie też sposób zlecenia usługi oraz jak i kiedy za to płacić.
Pozdrawiam,
dickkor
- dickkor
3 posty(ów)
• Strona 1 z 1
-