Rok założenia: 2008Kontakt
jak utworzyć bloga, jak pisać, o czym pisać, jak wybrać grupę docelową?
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Cześć,
No właśnie, co jest lepsze , co się bardziej opłaca? :roll:

Chyba nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Moim zdaniem trzeba przemyśleć co jest komu bardziej potrzebne, co jest bardziej funkcjonalne dla konkretnego ebiznesu. :!:
Ale z drugiej strony, przecież dana firma , czy efirma może prowadzić i bloga i witrynę jednocześnie.
Strona www jest bardziej oficjalna i rzadziej aktualizowana - raczej skupia się typowo na ofercie. :geek:
Na blogu możemy bliżej przedstawić firmę. Informować o nadchodzących wydarzeniach ( konferencje, szkolenia, itp). Można też pisać o swoich przemyśleniach - jak tworzymy swój ebiznes od podszewki.
Można - tak mi się wydaje - bardziej aktywnie zachęcić do swoich produktów i usług.
Polecam fajnego bloga marketingowego guru Setha Godina. Niestety po angielsku, ale naprawdę fajne tematy. :D
http://www.sethgodin.typepad.com/
Macie linki do jakichś ciekawych blogów? Podzielcie się !

krzywy-senior

Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka

Re: Strona internetowa, czy blog?

Postprzez Marcin Godlewski
napisane: 12 Lut 2009, o 00:19

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Linki do blogów się znajdą - ja używam RSS do przeglądania więc strony rzadko odwiedzam ;)

Strony Internetowe z aktualnościami to właściwie strona internetowa z blogiem :)
Chyba już każdy zauważył że teraz na blogu rzadko opisuje się co mi się w życiu fajnego lub niefajnego przytrafiło, na czym wczoraj byłem w kinie, co jadłem przed wczoraj.

Teraz pisze się o biznesie, o produktach, o PP - część witryn zakładanych jako blogi ma dorzucone strony statyczne.

Wiele firm prowadzi firmowe blogi - nawet poszczególni pracownicy mają swoje prywatne, które i tak traktują o pracy ;)

Dla mnie osobiście 90% tego co czytam to BLOG... :)

Awatar użytkownika
Marcin Godlewski

Miejscowość: Kraków

Blog rulez ;-)

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka
napisane: 12 Lut 2009, o 21:21

Oczywiście: blog :D

W dzisiejszych czasach w zasadzie nie mamy wielkiego wyboru. Blogi tak spowszedniały, są tak popularne i lubiane, że statyczny serwis może być chyba jedynie stroną firmową z ofertą, informacją o firmie, polityką prywatności itp. Choć nawet na taką stronkę firmową można by bloga wrzucić.

Jak wspomniał Marcin, można przecież mieć kilka podstron statycznych, a kilka z komentarzami. Np. opinie o firmie. Gorzej, jak ludzie firmy nie lubią, hehehehe. Wtedy oczywiście można usuwać takie negatywne wpisy, ale to ludzi też czasem może wkurzyć.

Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 13 Lut 2009, o 12:13

Jak dla mnie najlepiej stosować mix witryn normalnych z blogami. Obydwa formy są ważne. Jednak ostatnio blogowanie stało się właśnie strasznie popularne. Nie tylko można znaleźć tam dużo ciekawych informacji, to wydaje mi się, że można pisać trochę mniej formalnie (tak trochę na luzie ;)). Dodatkowo Google lubi blogi z racji na ich częstą aktualizację :).

Ogólnie, jak ktoś chce zacząć istnieć w Sieci to blog jest dobrym wyborem. Można w miarę szybko się wypromować i zdobyć czytelników.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Blog ma wiele zalet, w tym...

napisane: 13 Lut 2009, o 22:30

Wspomnę o jeszcze jednej, niezwykle ważkiej zalecie blogowania.
Otóż osoba, która prowadzi bloga jest zmuszona do regularnego, sumiennego i w miarę porządnego pisania. Nie ważne w tym momencie o czym pisze. Ważne, że PISZE! I właśnie to uważam za jedną z największych zalet blogów. Człowiek uczy się pisać.

Mając stronę statyczną zmuszeni jesteśmy często niemal tylko do jednorazowego wysiłku. Postawimy serwis, wypełnimy treści i tyle. Koniec roboty. Z blogiem jest inaczej. Tu nie ma wyjścia: jeśli chcesz mieć fajny, popularny i lubiany (przez ludzi i roboty wyszukiwarek) blog - musisz regularnie pisać! A to zmusza do myślenia, analizowania, nauki pisania (nawet nie do końca świadomej). Dodatkowo inni nas oceniają (komentarze). Co uczy nas i motywuje do coraz lepszego pisania.

Tak więc bloger może dość szybko stać się dobrym copywriterem. Poczyta potem parę książek o NLP, manipulacji i pisaniu ofert i... doskonały zawód na dzisiejsze czasy ma w kieszeni :D

Awatar użytkownika
Administrator

Postprzez jib
napisane: 19 Lut 2009, o 11:11

Blog jest świetną formą jeśli chcemy przetestować możliwości strony www, w sumie jest to coś na wzór strony tylko bardzo zautomatyzowanej, wizualnie przedstawiony w postaci prostej formy, hm jednak jest wiele dodatków którymi można się przez jakiś czas pocieszyć i jakbym miał zacząć jeszcze raz swoją przygodę z pisaniem kodu na stronę to zacząłbym właśnie od poznawania możliwości bloga.

Swoją drogą na blogu można z powodzeniem praktykować pisanie recenzji innych tekstów bez dyskomfortu jakim jest brak jako takiej postaci wizualnej, jeśli uda się napisać coś ciekawego z powodzeniem szybko można się tym pochwalić, ze stroną w zależności od gustów i aktualnych doświadczeń może to zabrać sporo więcej czasu, blogiem można się łatwiej podzielić, jest stworzony by udostępniać, można liczyć na szybką pomoc.

Blog który posiadam jest postawiony na serwerze cba.pl, mam na myśli wordpress jeszcze nie próbowałem innych ponieważ zwykle nie starcza czasu i chęci jakoś nie pędzi mnie myśl żeby zrobić sobie bloga tylko po to aby zobaczyć jak to wygląda, zazwyczaj jak już do czego przysiadam to z sensem i to rozwijam,

Jeśli chodzi o wordpress to nie mam zastrzeżeń w sumie mogę powiedzieć że tak : ma sporo dodatkowych styli które bardzo łatwo się instaluje tzn. należy skopiować katalog do podanej ścieżki, ale działa i nie trzeba szukać obsługi w manualu, więc jest porządnie, ma wiele także łatwych do zainstalowania gadgetów, i świetny menadżer do ich obsługi oraz obsługi notatek, łatwo się konfiguruje boczne paski, możemy układać zakładki, pod tematy i inne wynalazki gdzie nam się podoba na środku po bokach.

Swoim blogiem się nie chwalę jeszcze nie ma czym, zastanawiam się czy lepiej zrobić bloga czy forum;? :mrgreen:

Awatar użytkownika
jib

Miejscowość: uk

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 19 Lut 2009, o 12:34

Blog czy forum? Trochę takie formy z różnych końców. W blogu to właściwie sam dbasz o treść i sam piszesz. Prowadzenie forum jest o tyle trudne, że tworzy go całe społeczeństwo nie tylko Ty, i właśnie musisz zdobywać nowych użytkowników, którzy będą się udzielać. Na początku zawsze jest trudno, bo właściwie musisz pisać sam do siebie.

To zależy też jaką formę przekazywania informacji chcesz stworzyć. Taką bardziej czystko informacyjną, gdzie masz prawie całą władzę nad wiedzą, którą przekazujesz jak np. blog, czy informacje tworzone przez wielu w postaci dyskusji - forum. Wybór należy do Ciebie, jednak stworzenie dobrego forum jest znacznie trudniejsze.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Czesc,
Paweł poruszył -wydaje mi się - ważną kwestię jeżeli chodzi o róznicę między forum, a blogiem.
To znaczy:
Blog mozna prowadzic właściwie samemu ! Komentarze mile widziane, jak najbardziej, ale bez nich też się jakoś przeżyje. :mrgreen:
Natomiast w przypadku forum, no to niestety musi byc interakcja uzytkowników. :ugeek:
No bo jak nie ma innych uzytkowników, poza Adminem, to nie jest forum !

Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka

Postprzez jib
napisane: 20 Lut 2009, o 01:14

No tak ale co lepsze, jakby się zastanowić to w sumie zależy od naszych codziennych zajęć czyli czasu jakim operujemy, w przypadku blogu nie mamy wielkiego obowiązku uzupełniania go po brzegi, chyba że ktoś ma w tym dużą pasję i doświadczenie, więc mogę poświęcać czas kiedy chcę i jak długo chcę z pewnymi ograniczeniami, które mogę dostosowywać tak to powiem, to oczywiste.

Jednak, uważam że założenie forum nawet przy niewielkim doświadczeniu może przynieść mi większe efekty jeśli chodzi o mój rozwój w jakiejś tematyce, udzielanie się innych ludzi, może przynieść sporo doświadczenia, jak mówi senior na blogu komentarze są mile widziane czyli się pojawiają, także nawet w przypadku jeśli pojawiają się komentarze to nie jest to dynamika działania, a tak chyba najlepiej podnosi się osobiste doświadczenia, poza tym łatwiej narzucić ogólną tematykę na forum w przypadku bloga tematyka raczej się zawęża, tak więc też zależy to od głównego tematu, myślałem o gastronomi lub grach komputerowych, po prostu chciałbym robić coś z czym czuję się dobrze.

Awatar użytkownika
jib

Miejscowość: uk

blog, forum...

napisane: 20 Lut 2009, o 01:25

Słuchaj jib,
Mam dla Ciebie krótką radę: sprecyzuj, co chcesz osiągnąć.

Jeśli chcesz założyć forum, tak trochę dla zabawy... Na szybko. Bez przemyślenia. Bez wizji rozwoju. Bez strategii. Bez dogłębnej znajomości tematu. Bez perspektywy czasowej. Bez potencjału. Bez...

...to zapomnij o forum.

Forum to wielkie, strategiczne i odpowiedzialne przedsięwzięcie. Wrzucić skrypt phpBB na serwer to nie problem. Za to zbudowanie forum, marketing i dalsze jego prowadzenie i administrowanie - to już nie jest bułka z masłem.

krzywy - administrator takiego jednego forum

Awatar użytkownika
Administrator

Następna

Wróć do blog / blogowanie