Rok założenia: 2008Kontakt
jak utworzyć bloga, jak pisać, o czym pisać, jak wybrać grupę docelową?
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

strona, a treść

Postprzez rwtryb
napisane: 5 Paź 2010, o 16:34

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam :) ,
oprócz tego, że wszystko jest nadal nowe, dla mnie w emarketingu na wstępie chciałem podziękować za porady dotyczące mojej strony, po paru niewielkich zmianach średnia liczba odsłon zwrosła o 33%, czyli o około 2-3 na użytkownika.

Obecnie próbuję, wypromować , stronę http://nie-biore.pl/ :tokoniec: , nie koniecznie z powodu jakiś bardzo szlachetnych pobudek. Chciałem/chce wstrzelić się w temat, ale nie wiem jak :glupek2: . Nie przychodzę po poradę, jak sprawić, żeby nagle ukazało się 3 tysiące facebookowiczów, którzy to lubią (choć z chęcią posłucham i takich rad).

Moje pytanie brzmi jak powinna być skonstruowana taka akcja i jak to powinno działać, znaczy się jakie są wytyczne jeżeli chce zachęcić użytkowników do kliknięcia LUBIĘ TO!.

Sama grupa docelowa - młodzież staram się jakoś to tak pisać, żeby trafiało.
Założenia - filmiki "po zażywaniu", najnowsze wiadomości odnośnie dopalaczy+uwagi reflekcje, ale , ale właśnie, okazuje się, że użytkownicy wracają, więc nie jest strasznie źle.
Moje pytanie drugie czy zamknąć to już teraz bo nic nie będzie z tego, czy jest szansa. :)
Jak zawsze z góry dziękuje za odpowiedzi wszelakie :wisze: .

rwtryb

ułatw lubienie na FB

Postprzez Tomasz Fabiszak
napisane: 5 Paź 2010, o 17:45

Cześć,

Moim zdaniem powinieneś maksymalnie ułatwić klikanie "lubię to":

1. Masz całą masę wtyczek dodających linkowanie lubię to na FB. Zainstaluj jedną u siebie po to, aby czytelnik mógł podzielić się poszczególnym wpisem na FaceBook'u lub dodać siebie na listę fanów/likersów.

2. Przenieś widget/ramkę wyświetlającą ile osób lubi Twój serwis na FB ponad ramkę z reklamami AdTaily. Wtedy więcej ludzi zauważy możliwość likowania.

3. Zmień tytuł Twojego bloga na: "Dopalacze, używki, narkotyki - nie-biore.pl" albo "nie-biore.pl - dopalacze, używki, narkotyki". Taki zabieg odkryje wprawdzie cel Twojego bloga, lecz to chyba mu nie zaszkodzi. Zwiększy jednak pozycje w Googlach na słowa dopalacze, używki, narkotyki, więc zwiększysz szanse trafienia do ludzi, którzy może jeszcze nie za dużo eksperymentowali.

PS O 18 w radio słyszałem, że rząd przyjął projekt ustawy zakazującej handlu dopalaczami. Projekt został przekazany do sejmu. Ma być głosowany w tym tygodniu i chcą, aby wszedł w życie za miesiąc. Tusku się wypowiadał, że do tego czasu Sanepid (!) ma zabronić prowadzenia tych sklepów - czyli zamknąć je. Więc za jakieś 2 miesiące prawdopodobnie sprawa będzie skończona formalnie, wszystko zejdzie do podziemia, utworzy się czarny rynek. Policja będzie miała kolejnych przestępców do ścigania.

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

.

Postprzez Sebastian Nowak
napisane: 5 Paź 2010, o 18:33

Tomasz Fabiszak napisał(a):3. Zmień tytuł Twojego bloga na: "Dopalacze, używki, narkotyki - nie-biore.pl" albo "nie-biore.pl - dopalacze, używki, narkotyki".

Pierwsza wersja zdecydowanie lepsza - buduje napięcie ;)

Na pierwszy rzut oka wydaje się, że to coś w rodzaju bloga pochwalnego - dopiero słowa "nie biorę" wyjaśniają o co chodzi.

Awatar użytkownika
Sebastian Nowak

chyba coś nie tak

Postprzez Michał Witkowski
napisane: 6 Paź 2010, o 08:22

Moim skromnym zdaniem teksty są trochę przesadzone, przykładowo ankieta: czym się szprycujesz? amfa, marycha, dopalacze, tabletki, leki. Nie lepiej byłoby co ostatnio zażywałeś? amfetamina, marihuana, lsd, extazy, leki psychotropowe.
Trochę trudno w Twojej ankiecie rozróżnić te rzeczy. Pozwolę sobie przytoczyć kawałek tekstu z Twojej strony:

"Licealiści nie okazali się o mądrzejsi od swoich kolegów z gimnazjum. Sami siebie sponiewierali w Białymstoku. Dlaczego? Po co? Co im to dało? Nie wiem, nie mam pojęcia. Moje zdanie jest takie, że młodzi ludzie są znudzeni wszystkim. Seks uprawiali, papierosy palili, alkohol pili. Młodzież nie zna umiaru, nie zna granicy."

Co to jest o mądrzejsi ? :) Sponiewierali - te słowo mogę tłumaczyć na wiele sposobów, sponiewieranie bardziej mi się kojarzy zupełni z czym innym. Następne - seks uprawiali, papierosy palili, alkohol pili - Twoja strona nie jest anty-papierosowa, alkoholowa czy też może zbierają się tam przeciwnicy sexu? Co ma jedno do drugiego? przykładowo ja pale papierosy to już jestem tym złym? :) Przeczytałem ten artykuł i nie ma tam wzmianki o paleniu, piciu i sexie.

Ja zmieniłby sposób pisania tych artykułów, wspominałeś wcześniej, że starasz się pisać "młodzieżowo", może lepiej nie bo teksty są mało zrozumiałe zwłaszcza dla młodzieży.

PRZECIWKO NARKOTYZOWANIU SIĘ - Zmieniłbym to nie za bardzo, chwytliwe. Narkotykom mówimy stanowcze NIE - to tylko przykład.

Ramkę facebooka umieść w bardziej widocznym miejscu jakoś na samym początku strony, aby było to bardziej widoczne, ja sam ledwo ją znalazłem :P

Trochę negatywnie ale niestety takie wrażenie na mnie wywarł ten blog. Trochę poprawek, a będzie dobrze :)

Michał Witkowski

O to chodzi

Postprzez rwtryb
napisane: 7 Paź 2010, o 14:59

Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi,
ah ten sejm, o "podziemiu" to już nie będzie to samo...
Jeszcze trochę spróbuję nad tym posiedzieć, zobaczę ile uda mi się wyciągnąć.

Tomasz Fabiszak - dzięki za uwagi, rzeczywiście hasło lepsze od mojego.
sebastian-nowak - zgadzam się
MichalWitkowski - i takie uwagi lubię najbardziej, dzięki za komentarz. Musiało być negatywnie :) , ale tak jak mówię, wielkie dzięki bo wszystko się przyda następnym razem. Zapewne nie jedna rzecz mi do głowy przyjdzie jeszcze. Zastanowiłem się i masz rację również z artykułem trochę namieszałem, popracuję.

Ok dzięki za komentarze i to ja konstruktywne ;)

Pozdrawiam,
Karol

rwtryb

po co?

Postprzez Elżbieta Kalinowska
napisane: 8 Paź 2010, o 22:05

rwtryb napisał(a):Moje pytanie brzmi jak powinna być skonstruowana taka akcja i jak to powinno działać, znaczy się jakie są wytyczne jeżeli chce zachęcić użytkowników do kliknięcia LUBIĘ TO!.

Podstawową wytyczną jest to aby naprawdę lubili tę treść, żeby się z nią identyfikowali, żeby ich w jakiś sposób poruszała. To jakie konkretnie będą te treści zależy od grupy docelowej i tego czego ludzie z tej grupy potrzebują.
Mówisz, że chcesz dotrzeć do młodzieży i chcesz żeby to do nich trafiało - ale co konkretnie chcesz im dać, na jakie ich zapotrzebowanie odpowiadasz tym blogiem.
Tu chodzi o cel tego bloga co chcesz osiągnąć poprzez pisanie?
Na blogu mówisz o tym bardzo ogólnie.

chodzi o to, żeby każdy bezwzględnie wiedział, że Dopalacze i narkotyki są złe.
Chodzi o to, żeby ojcowie nie chowali synów z powodu dopalaczy,
a matki nie opłakiwały córek. Ty to możesz zmienić, nikt inny.

Tylko co to znaczy? Co to ma dać w praktyce? Myślisz, że Twoja grupa docelowa nie wie że narkotyki i dopalacze są złe? Myślisz, że oni chcą takiej wiedzy? Ok. BYć może jest grupa ludzi, która potrzebuje potwierdzenia, że narkotyki są złe co sprawia, że mają wątpliwości? czego jeszcze ta grupa potrzebuje? jakie mają problemy? Odpowiedź na takie pytania pozwoli Ci uszczegółowić i wzbogacić treści na tym blogu.

rwtryb napisał(a):nie koniecznie z powodu jakiś bardzo szlachetnych pobudek. Chciałem/chce wstrzelić się w temat, ale nie wiem jak

"Wstrzelić w temat" czyli co byś chciał osiągnąć? Myślę, że to przekłada się na lubienie tej strony. Jeśli nie wiadomo kto i po co ją zrobił to może to stanowić barierę dla "lubienia" tych treści. Piszesz w liczbie mnogiej "dlaczego kierujemy to do Ciebie" "sami nie dojdziemy do tych ludzi" - kto MY?

Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

dobra

Postprzez rwtryb
napisane: 11 Paź 2010, o 08:35

Myślę, że ktoś kto bierze narkotyki nie wie, że są złe. Gdyby wiedział nie brał by, ale rozumiem do czego zmierzasz i chciałaś przekazać. :thankyou:

BYć może jest grupa ludzi, która potrzebuje potwierdzenia, że narkotyki są złe co sprawia, że mają wątpliwości? czego jeszcze ta grupa potrzebuje? jakie mają problemy?

Dzięki za postawienie pytań, odpowiem na nie na blogu jak najszybciej i postawie je sam sobie. Tu jest problem, nie da się podejść luźno do tego, o ile z dopalaczami sprawa była prosta ludzie chcieli się zazwyczaj zabawiać, o tyle z samymi narkotykami jest gorzej. Ludzie się w nie wkręcają, trwają w nałogu. itp. Nie tylko dla zabawy, ale też z bardziej życiowych pobudek.

Zmienię to kierujemy to do Ciebie przy najbliższej okazji.

Dzięki za uwagi, postaram się do nich odnieść jak najszybciej i najbardziej właściwie.

Pozdrawiam,
Karol

rwtryb

Blog o narkotykach

Postprzez Elżbieta Kalinowska
napisane: 13 Paź 2010, o 20:36

Z badań nad używaniem substancji psychoaktywnych przez młodzież szkolną wynika że podstawowym motywem sięgania po narkotyki jest ciekawość. Ludzie na ogół wiedzą o szkodliwości substancji ale uważają, że są w stanie zapanować nad tym, aby ta szkodliwość się w ich życiu nie ujawniła. Prostym przykładem jak to działa są papierosy - na każdej paczce jest informacja o tym, że to szkodzi ale ludzie mimo to palą.
Uświadamianie szkodliwości substancji młodym ludziom okazało się nieskuteczną a wręcz szkodliwa formą profilaktyki, tych których to ciągnie, takie uświadamianie raczej zachęca niż straszy.
Jeśli ktoś się uzależni, to przemawianie do rozumu też nie przyniesie skutku, bo nie w rozumie i nie w myśleniu ale w emocjach "siedzi" uzależnienie. Jednym z objawów uzależnienia jest właśnie "zażywanie mimo wiedzy, że to szkodzi".
Dlatego jeśli chcesz robić coś skutecznie to warto określić dokładnie cele i poznać temat.

Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

i póki co

Postprzez rwtryb
napisane: 26 Paź 2010, o 21:49

i póki co podszedłem poważnie do słów
"Dlatego jeśli chcesz robić coś skutecznie to warto określić dokładnie cele i poznać temat."
i nie sądziłem, że mam taki upór, ale dokształcam się:)
i dziękuję za komentarz pani Elżbieto

rwtryb

Wróć do blog / blogowanie