Rok założenia: 2008Kontakt
jak utworzyć bloga, jak pisać, o czym pisać, jak wybrać grupę docelową?
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Zupełnym przypadkiem mam dwa blogi - trochę różne, ale chyba dla nie wtajemniczonych te różnice nie muszą być istotne. Teraz chcę jednego z tych blogów przerzucić na swój hosting i zastanawiam się czy nie połączyć ich razem w jedno - byłaby to dość sensowna całość. Ponieważ te blogi są połączone linkami to sporo ludzi porusza się między tymi dwoma stronami.
Nie wiem jednak czy połączenie ich w jedno nie niesie ze sobą jakiejś straty - oba będą pod innym adresem i z inną szatą graficzną.

Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

Mi się wydaje, że lepiej mieć 2 mniejsze blogi. Zaakcentowałbym różnice pomiędzy nimi - bo napisałaś, że się różnią, ale nie każdy dostrzega różnice.

No i jak wspomniałaś część osób pomiędzy tymi blogami się przewija - to jest plus posiadania 2 blogów.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Pawle, a na czym polega plus przechodzenia ludzi z jednego bloga na drugi?

Jeśli chodzi o różnice to jest tak, że jeden składa się tylko z artykułów, głównie moich, a drugi jest zapisem pytań użytkowników i moich odpowiedzi, tu jest też strona z moją ofertą.
Więc w zasadzie są to różne blogi.
Znalazłam jednak szablon, w którym można, w menu zrobić zakładkę "rozmowy" i zakładkę "artykuły" i było by dwa w jednym.

Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Re: Lepszy jeden duży blog czy dwa mniejsze?

Postprzez MateuszKowalski
napisane: 18 Sie 2009, o 21:02

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Ja bym dał pod jednym. Dla Google przyjaźniejsze są bardziej rozbudowane serwisy z większą ilością treści, a oddzielić to zawsze jakoś można.

MateuszKowalski

Elżbieta Kalinowska napisał(a):Pawle, a na czym polega plus przechodzenia ludzi z jednego bloga na drugi?

Nie każdy trafi na na bloga z Twoją ofertą - a o to chyba chodzi, żeby skorzystali z Twojej oferty. A jeśli ktoś trafi na drugiego bloga, to z niego może trafić na tego z ofertą. No i właściwie blog z Twoimi artykułami może być zapleczem do drugiego bloga - z ofertą.

MateuszKowalski napisał(a):Ja bym dał pod jednym. Dla Google przyjaźniejsze są bardziej rozbudowane serwisy z większą ilością treści, a oddzielić to zawsze jakoś można.

Właściwie to masz rację, bo strona taka miałaby więcej treści - i tu jest plus dla Google. Ale mając 2 osobne masz więcej różnych możliwości, bo są 2 domeny.

Można to wykorzystać przy pozycjonowaniu - choć na jednym serwerze są, więc IP będzie to samo pewnie.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Nie muszą być na jednym serwerze. Ten z artykułami jest na bloggerze. Myślałam już o tym, że gdyby te wszystkie artykuły przenieść gdzie indziej, to wtedy straciłyby się te wszystkie odnośniki jakie daję w różnych miejscach do tych treści. Trudno by mi było teraz je pozmieniać. Więc i tak chyba by musiały tam zostać.
Jeden tylko jest problem, że trudno jest często pisać do dwóch blogów. Więc zawsze któryś leży "odłogiem" - ten z artykułami cierpi na tym, ponieważ w tamtym mam "podpędzałkę" w postaci osób czekających na odpowiedź.

Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

No właśnie jest też ten minus, że mając 2 blogi trzeba poświęcić więcej czasu na w miarę aktualne wpisy.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Cześć,
Ze strony czysto marketingowej, czy e-marketingowej ja bym to scalił w jeden.
Lepiej o tego bloga zadbasz mając wszystko pod ręką. Uważam również, iż lepszy jeden mocny serwis, niż dwa średnie.
Jeśli będzie się rozwijał, to w końcu ludzie będą trafiać na niego, nie musi być dwóch , żeby zwiększyć prawdopodobieństwo znalezienia w sieci.
Za scaleniem przemawia jeszcze w zasadzie ta sama tematyka. Jeśliby to były inne dziedziny, no to wtedy lepsze rozdzielenie.
Z bratem planujemy konsolidację serwisu ebiznesy.pl - będzie zrzeszał kilka pomysłów w jednym.

pozdr :D

Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka

Racjonalnie rzecz biorąc to też mi się wydaje, że jeden lepszy, ale przed zmianami powstrzymują mnie linki - jeśli przerzucę wpisy pod inną domenę, to zmienią się linki do wpisów a nie da się zmienić tych odnośników w sieci (jest ich za dużo i nie wiadomo gdzie są)

Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Zdania są podzielone. Jedni mówią, że lepiej mieć jeden i aktualizować go często niż dwa i nie mieć dla obu czasu, inni znów twierdzą, że nie każdą tematykę da się powiązać i lepiej rozdzielić. Osobiście zaliczam się do tej grupy, która rozdzieliłaby temat na dwa blogi. A nawiązując do poszczególnych artykułów subtelnie zachęcać do odwiedzenia drugiego bloga.

Paulina Niżankowska

Wróć do blog / blogowanie