co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
jak utworzyć bloga, jak pisać, o czym pisać, jak wybrać grupę docelową?

Jak pisac bloga?

Postprzez grazyna 16 Paź 2008, o 13:53

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam,

we wtorek bylam na webcast (polecony przez Krzysztofa) z Mirkiem Szmajda. Tematem bylo:"Jak pisac bloga?"

Oto najwazniejsze wskazowki:

1. Niech Twoj czytelnik odnosi z kazdego Twojego wpisu BEZPOSREDNIA KORZYSC:
2. Rowniez naglowek i pasek boczny sa swego rodzaju publikacja.
3. Pisz tylko do jednej grupy docelowej.
4. Pisz kazdy blog w jednym jezyku dla kazdej grupy docelowej. Np. jesli piszesz po angielsku, to pisz to tylko do tej grupy docelowej.
5. Publikuj czesto.
6. Lepiej publikowac czesto a krotko niz dlugie wpisy a rzadko.
7. Dodawaj zdjecia i video.
8. Zwracaj sie do czytelnikow bezposrednio. Uzywaj rowniez formy: my.
9. Uzywaj w tekstach slow, ktore wpisuje w wyszukiwarkach Twoja grupa docelowa. Najlepiej uzywaj calych wyrazen: np: zegarki cassio, tabliczki metalowe
10. Doradzaj zamiast przekonywac.
11. Czasami mozesz byc kontrowersyjny. Ale nie przesadzaj z tym.

Grazyna

grazyna

Moim zdaniem, w wielu przypadkach WARTO być kontrowersyjnym na blogu. Niektóre blogi w zasadzie opierają się na takim podejściu. Ludzie to lubią. A jeśli nawet nie lubią, to i tak często komentują na takich blogach.

Więc jeszcze raz napiszę: na niektórych typach blogów, owszem, można tylko czasem szokować, być dwuznacznym, kontrowersyjnym, ostrym w opiniach etc. Natomiast na subiektywnych z gruntu blogach - trzeba dawać czadu! I to niemal non-stop!

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Re: Jak pisac bloga?

Postprzez Elżbieta Kalinowska 19 Lut 2009, o 18:46

Co znaczy "dawać czadu"? (przypominam, że napisałeś, że nie ma głupich pytań ;) )

Masz problem?
Dowiedz się jak ruszyć z miejsca i znaleźć wyjście
Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

Miałem na myśli to, że subiektywny, kontrowersyjny blog żyje z tego, że są na nim ostre treści. Ostre pod różnymi względami.

Jeśli jest to blog o polityce, to... wiadomo :lol:

Jeśli jest to blog o seksie, to... wiadomo :twisted:

Jeśli jest to blog o... czymś tam, to właśnie w tym temacie nie mamy żadnych ograniczeń.

"Dawać czadu" to znaczy pisać tak, że wywołuje to u czytającego określony, zamierzony efekt.

Jak napisze np. że papież Jan Paweł II miał syna (znaczy niejako ma, bo syn żyje... ups!), to wywołasz burzę. Zarówno Twoi zwolennicy, jak i przeciwnicy będą komentować na Twoim blogu.

Więc jeśli masz grzeczny blog dla katolików, gdzie piszesz o potrzebie spowiedzi, potrzebie zachowania czystości seksualnej (fuj! wypluj to obrzydliwe słowo! :lol: ) aż do ślubu itp., wtedy wątku o domniemanym czy prawdziwym (może nie polemizujmy tutaj) synu Wojtyły nie zaczynaj. Ale jeśli masz blog krytykujący Kościół, kpiący z katolików, którzy oczy by innym wydrapali, ale co niedzielę do kościoła lecą sprintem, wtedy wal w ciemno z takimi wpisami!!! ;)

Awatar użytkownika
Administrator

To niby banalne pytanie, ktoś powie. Piszesz o tym co jest tematem Twojego bloga. Jak masz masz bloga o kawie, czy herbacie - to piszesz o tematyce z tym związanej. Jak masz bloga o motoryzacji, to w tym temacie się produkujesz, itd.
Ale mi chodzi o coś innego: jak pisać żeby ludzi zainteresować?
To już nie jest takie łatwe. Dzisiaj już chyba nie wystarczy zwykła treść, żeby ludzie zostali u ciebie na blogu.
Admin gdzieś napisał,że nie zaszkodzi być nieco kontrowersyjnym. No tak, to na pewno.
Ale co jeszcze?
W jaki sposób kontrowersyjnym? Czy troszkę koloryzować? A może pisać prawdę, i tylko prawdę? Tylko,że czasami czysta prawda jest nudna ...
A może blog ma być serwisem informacyjnym?
Czyli wyciągać nowinki ze świata z danej dziedziny i je komentować.

O czym piszecie na swoich blogach? Może ktoś podrzuci jakąś "ściągę" jak trzeba konstruować treść bloga, żeby nie przynudzać? :mrgreen:

Jest sposób, żeby zwiększyć odwiedziny Twojej strony internetowej!

Wybierz najlepszą domenę!
Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka

Na początek drobna uwaga: jeśli jest już jakiś wątek na dany temat, to nie zaczynajmy raczej wątków praktycznie identycznych, OK? Właśnie tutaj nastąpiła taka sytuacja: Piotr 'krzywy-senior' rozpoczął nowy wątek, a tutaj mamy niemal taki sam. Połączyłem zatem te 2 wątki w jedną całość.

Tak na marginesie, to wydaje mi się, że nie ma sensu istnienie tego tematu osobno, bo jest już bardzo podobny do niego i można je połączyć :P

To słowa Kamila.
Kamil, usunąłem Twój post (żeby nie było niepotrzebnego linku do... wątku, w którym jesteśmy) - zacytowałem go tylko powyżej. Masz oczywiście rację - i tak właśnie zrobiłem, jak radziłeś. Dzięki! :mrgreen:

A wracając do pisania bloga, to mam na szybko dziś 3 rady:

1. Pisz dużo i często. Internet to treść, zatem dostarczaj tej treści jak najwięcej. Pisząc dużo, szybko nauczysz się świetnie pisać. A wtedy zarabianie w Sieci będzie dla Ciebie błahostką.
    2. Formatuj tekst. Wiele osób o tym zapomina. Piszą byle jak, byle by było. Nie tędy droga. Wpisy na blogu należy formatować. Bardzo starannie. Krótkie akapity, pogrubienia, czasem kolor, nagłówki. Takie wpisy aż przyjemnie się czyta. A blok tekstu na całą stronę, bez akapitów, wcięć, wyróżnień? Trzeba mieć dużą chęć do przeczytania czegoś takiego, żeby to łyknąć. Nie liczyłbym na to, że przeciętny internauta będzie taki zdeterminowany. Te ułamki sekund, gdy wiele osób podejmuje decyzję czy zostać na jakiejś stronie WWW czy zwiać z niej - często są kluczowe. Dobrze, atrakcyjnie sformatowany tekst może dać Ci szansę na zatrzymanie tego kogoś. Nie marnuj jej.
    3. Stosuj multimedia. Szczególnie grafikę. Wrzucenie zdjęcia czy obrazka to chwilka roboty. A efekt? Przyciągniesz wzrok, zatrzymasz na dłużej użytkownika. Jeśli masz wenę, nagrywaj filmiki. Wrzucaj je na YouTube lub na własny serwer - jak Ci lepiej. Filmy to siła. Wiele osób o wiele bardziej woli posłuchać kogoś i/lub pooglądać, niż mozolnie czytać. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ten sam przekaz zamieszczać na blogu w 3 formach: film wideo, plik audio i (to samo!) w zwykłym tekście. Efekt? Wygoda dla użytkownika (wolny wybór), uatrakcyjnienie bloga, lepszy przekaz, dotarcie do ludzi. I nie martw się o Duplicate Content, hehe, tutaj Ci nie grozi :mrgreen:

Awatar użytkownika
Administrator

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):To słowa Kamila.
Kamil, usunąłem Twój post (żeby nie było niepotrzebnego linku do... wątku, w którym jesteśmy) - zacytowałem go tylko powyżej. Masz oczywiście rację - i tak właśnie zrobiłem, jak radziłeś. Dzięki! :mrgreen:

Nie ma za co :P

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):
    2. Formatuj tekstWpisy na blogu należy formatować. Bardzo starannie. Krótkie akapity, pogrubienia, czasem kolor, nagłówki. Takie wpisy aż przyjemnie się czyta. A blok tekstu na całą stronę, bez akapitów, wcięć, wyróżnień? Trzeba mieć dużą chęć do przeczytania czegoś takiego, żeby to łyknąć. Nie liczyłbym na to, że przeciętny internauta będzie taki zdeterminowany. Te ułamki sekund, gdy wiele osób podejmuje decyzję czy zostać na jakiejś stronie WWW czy zwiać z niej - często są kluczowe. Dobrze, atrakcyjnie sformatowany tekst może dać Ci szansę na zatrzymanie tego kogoś. Nie marnuj jej.

Jeżeli chodzi o akapity czy wcięcia, to oczywiście zgadzam się z Tobą. Zawarcie ich w tekście jest koniecznością, tym bardziej w długim.
Natomiast nie do końca się zgodzę z pogrubieniami, zmianą wielkości czcionki czy np. jaskrawym kolorem. Ok, rzuca się to w oczy i o to chodzi, ale według mnie nie czyta się takiego tekstu aż tak przyjemnie. Oczywiście mam na myśli sytuację, w której takiego formatowania jest przesadnie dużo w danych wypocinach. Zdecydowanie bardziej wolę czytać tekst, w którym występują tylko akapity, wcięcia oraz lekkie pogrubienie niż taki, w którym są ogromne czcionki, ostre kolory, podkreślenia itp.Nie potrafię wtedy się skupić na czytaniu, bo ciągle odwracają moją uwagę te sformatowane fragmenty.

Moje aukcje! - daj zarobić człowiekowi :)
Awatar użytkownika
Kamil 'seven' Lubelski

Miejscowość: Łódź

Natomiast nie do końca się zgodzę z pogrubieniami, zmianą wielkości czcionki czy np. jaskrawym kolorem.

Masz oczywiście rację, Kamilu. Z formatowaniem - jak ze wszystkim - nie należy przesadzać.
Wiem, o czym piszesz. Czasami na Allegro spotykam takie rzeczy. Czcionki na pół ekranu, połowa tekstu miga, czasami nawet z tłem się coś dzieje :shock: Takiego czegoś bezwzględnie trzeba unikać.

Ja oczywiście miałem na myśli w miarę subtelne formatowanie tekstu ;)

Awatar użytkownika
Administrator

Z tym formatowaniem to fakt. Niektóre aukcje na Allegro są tego przykładem, ostatnio widziałem np. Zielone duuuże litery na troszkę jaśniejszym zielonym tle. Nie wiem co ludzie chcą w ten sposób osiągnąć, na pewno nie wysoką sprzedaż.
Kiedyś zobaczyłem bloga w którym była zastosowana podobna technika, artykuł oczywiście przeczytałem, ponieważ mnie bardzo zaciekawił. Ale żeby to zrobić musiałem skopiować cały do niezastąpionego Notatnika i dopiero czytać.
Dlatego, moim zdaniem formatując tekst należy zadać sobie pytanie: Czy ten sposób formatowania nie zepsuje nikomu wzroku? ;)

Tworzę serwisy internetowe i systemy CMS: tworzenie stron internetowych
Mój sklepik: Torebki damskie
Awatar użytkownika
Daniel 'siewca' Nakoneczka

wnioski

Postprzez Kamil 'Camillus2' Kuczyński 4 Lip 2009, o 19:17

Mi się np. wydaje, że ciekawy jest wpis, gdzie są najpierw fakty, potem stosunek i wnioski z tego wysnute. Do tego można jeszcze dorzucić jakiś śmieszny cytat.

Kamil 'Camillus2' Kuczyński

Następna

Wróć do blog / blogowanie