jak pisać artykuły na bloga
21 posty(ów)
• Strona 2 z 3 • 1, 2, 3
Swego czasu stworzyłem artykuł, który niedawno umieściłem. Może on się trochę różnić od obecnych trendów itd 
- Mateusz Szczęsny
a czym się różni to co napisałeś, od obecnych trendów?
Masz problem?
Dowiedz się jak ruszyć z miejsca i znaleźć wyjście
-

Elżbieta Kalinowska - Posty: 591
- Miejscowość: Warszawa
Elżbieta Kalinowska napisał(a):a czym się różni to co napisałeś, od obecnych trendów?
Już na początku można znaleźć odpowiedź:
elnela.com napisał(a):Każdy z pisanych artykułów ma swój cel. Nie da się pisać artykułów na bloga bez celowo. Pisząc możesz na przykład zachęcić odwiedzającego do zapisania się na listę mailingową. To jest miedzy innymi Twój cel. Postaraj się przed rozpoczęciem pisania określać swoje cele, które chcesz osiągnąć pisząc ten post, potem pisz go tak aby ten cel dla Ciebie osiągał.
Najczęściej są spotykane właśnie takie blogi - pisane bez celu, tylko po to, aby coś napisać, bo już minęło parę dni od ostatniego wpisu.
- MateuszKowalski
Kolega Mateusz mnie chyba wyręczył 
Czasy blogów nastolatek gdzie to pisały 'jaki to ich świat zwariowany i kolorowy' i ozstawiały na końcu zdanie 'napisz komcia' lub czasami jeszcze gorzej miną. Choć przyznam, że można znaleźć jeszcze takie rarytasy.
Artykuł, który tam opublikowałem polecam bardziej osobom zaczynającym blogowanie, które chcą być efektywne, a nie efektowne pod względem ilości postów.
Czasy blogów nastolatek gdzie to pisały 'jaki to ich świat zwariowany i kolorowy' i ozstawiały na końcu zdanie 'napisz komcia' lub czasami jeszcze gorzej miną. Choć przyznam, że można znaleźć jeszcze takie rarytasy.
Artykuł, który tam opublikowałem polecam bardziej osobom zaczynającym blogowanie, które chcą być efektywne, a nie efektowne pod względem ilości postów.
- Mateusz Szczęsny
Dla mnie "obecne trendy" to blogi eksperckie pisane właśnie w sposób celowy i dlatego Twoja opinia wydała mi się całkowicie zgodna z "obecnymi trendami" stąd pytanie.
Takich blogów pamiętników nie znam, bo nigdy nie czytałam żadnego w tym rodzaju
Myślę, że takie blogi "bezcelowe" - "napisz komcia" też są celowe ale służą innym celom. Ekspresji siebie w jakimś środowisku czasem bardzo wąskim. Czasem, być może jest to, coś na kształt przeglądania się w lustrze.
Takich blogów pamiętników nie znam, bo nigdy nie czytałam żadnego w tym rodzaju
Myślę, że takie blogi "bezcelowe" - "napisz komcia" też są celowe ale służą innym celom. Ekspresji siebie w jakimś środowisku czasem bardzo wąskim. Czasem, być może jest to, coś na kształt przeglądania się w lustrze.
Masz problem?
-

Te bezcelowe blogi zastosowania w ebiznesie nie mają i o to mi chodziło.
- Mateusz Szczęsny
no nie mają - ale z tego co pisze MateuszKowalski to wygląda na to, że te eksperckie blogi też mają niewielkie zastosowanie w e-biznesie.
To, co mnie przekonuje, to niewspółmierna ilość pracy do efektów finansowych
To, co mnie przekonuje, to niewspółmierna ilość pracy do efektów finansowych
Masz problem?
-

Elżbieta Kalinowska napisał(a):no nie mają - ale z tego co pisze MateuszKowalski to wygląda na to, że te eksperckie blogi też mają niewielkie zastosowanie w e-biznesie.
A czy MateuszKowalski to alfa i omega ?
Tysiąc i więcej z programów partnerskich - Programy partnerskie od A do Z
Skuteczna nauka języków obcych, dzięki - kursom językowym..
-

Archie - Posty: 106
Elżbieta Kalinowska napisał(a):eksperckie blogi też mają niewielkie zastosowanie w e-biznesie.
Blogi eksperckie mogą być naprawdę skuteczną bronią, ale tylko w wypadku, gdy ma się do nich amunicję (lista adresowa, wysokie pozycje w google, albo bycie "celebrity"). Nawet największe działo będzie bezużyteczne bez amunicji. Sam czasem używam blogów, ale nie po to, aby ściągać na niego ruch (i np. budować listę), a kierować tam ruch (właśnie po przez wysłaniu mailingu do listy).
Archie napisał(a):A czy MateuszKowalski to alfa i omega ?
Alfa nigdy nie oglądałem, a omega 3 już dawno nie brałem, więc pewnie też nie.
Znam ludzi (z Polski), którzy co prawda zaczynali kilka lat przede mną, ale zaczynali właśnie w taki sposób (od bloga) i mają teraz dużo większe biznesy ode mnie. Oczywiście musieli poświęcić na to ogromną ilość czasu i pracy na początku, ale wypromowali w końcu te blogi i zaczęli zarabiać.
To, czy zaczynasz od darmowych form promocji i reklamy, zależy od tego czy masz czas, czy pieniądze na starcie.
Moim zdaniem (to jest moje osobiste zdanie) lepiej jest od razu zacząć od form płatnych (czy to reklama, czy współpraca z partnerami), bo jeżeli chcemy zrobić naprawdę duży biznes, to z czasem i tak przejdziemy na płatne formy promocji i reklamy.
Po co zatem najpierw uczyć się (w teorii i praktyce) jednego, by trochę to porobić, a po roku/dwóch, gdy dostrzeże się większą dźwignię, zacząć uczyć się drugiego (w teorii i praktyce), by już robić to drugie?
Nie wiem też o jakiej skali biznesu myślicie, ale ja osobiście uważam, że cholernie trudne jest do zrealizowania stworzenie w Polsce 7-cyfrówki (bo o takiej skali biznesu ja myślę) darmowymi formami reklamy i promocji.
- MateuszKowalski
Wszystko zależy od marketingu, jeżeli jest dobry to na wszystkim można zarobić, nawet na zwykłym blogu, a do tego na darmowej platformie...
Twój "zakazany" sposób zarabiania" też byłby nieskuteczny bez dobrego marketingu i rozgłosu, szumu jaki wokół tego robisz..
Już sama nazwa intryguje, a jeżeli jeszcze dobrze zakręcisz, to się sprzeda.. Taki marketing w stylu Piotra M...
No, ja ten Twój raport zakupiłem z ciekawości, no i ten sposób wcale mnie jest "zakazany"
i wcale nie musi okazać się skuteczny, ale Tobie się udało, wiec szczerze gratuluje ...
A blog ekspercki, to raczej do budowy własnego wizerunku, marki można wykorzystać, wtedy będzie z tego więcej pożytku ...
Twój "zakazany" sposób zarabiania" też byłby nieskuteczny bez dobrego marketingu i rozgłosu, szumu jaki wokół tego robisz..
Już sama nazwa intryguje, a jeżeli jeszcze dobrze zakręcisz, to się sprzeda.. Taki marketing w stylu Piotra M...
No, ja ten Twój raport zakupiłem z ciekawości, no i ten sposób wcale mnie jest "zakazany"
A blog ekspercki, to raczej do budowy własnego wizerunku, marki można wykorzystać, wtedy będzie z tego więcej pożytku ...
Tysiąc i więcej z programów partnerskich - Programy partnerskie od A do Z
-

Archie - Posty: 106
21 posty(ów)
• Strona 2 z 3 • 1, 2, 3
-