Rok założenia: 2008Kontakt
jak utworzyć bloga, jak pisać, o czym pisać, jak wybrać grupę docelową?
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Cześć,
W odpowiedzi na to pytanie, powiem Wam, że gdzieś spotkałem się z opinią, iż wcale nie trzeba codziennie publikować na blogu, zeby odnieśc sukces. :roll:

Pewnie, że blog aktualizowany dzień w dzień byłby super, ale .. wiadomo że nie zawsze jest na to czas.
W takim razie ile razy w tygodniu?
Moim zdaniem dwa ciekawe wpisy wystarczą. Nie muszą byc długie, ale podające coś nowego.

Wanda Loskot pisała nawet kiedyś, że z braku czasu tylko raz pisze na blogu w tygodniu. Ale ten jeden jest na bank. No i dobrze - roboty widzą nową treść, blog się rozwija. :roll:

A może ilośc wpisów jest uzależniona od różnych czynników, np. młody blog musi dużo publikować żeby sie przebić, zaś ten uznany już może rzadziej?
A może to zależy od charakteru, tematyki bloga?

Jakie sa Wasze opinie w tym temacie? Ciekawy jestem. :lol:

pozdrawiam
już Piotr "krzywy-senior"Krzyworączka

Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka

Re: Czy trzeba codziennie pisać na blogu?

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 23 Lut 2009, o 13:36

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Tez jestem tego zdania, że nie trzeba codziennie pisać na blogu. Nie liczy się ilość a jakość. Jak się ma coś ciekawego do napisania to po prostu wtedy należy pisać. Czasem jest się pod wpływem weny i można spłodzić dużo ciekawych wpisów w tygodniu, a czasem tylko jeden.

Ilość wpisów zależy też od dysponowanego czasu. Nie zawsze ma się przecież czas. Nic na siłę. Fakt, że ogólnie na blogu powinno się robić częste wpisy, ale to jest pojęcie względne ;)

Jednak mimo wszystko, myślę, że ten jeden wpis w tygodniu powinien być minimum.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

To ciekawe pytanie doprowadziło mnie do zaskakujących dla mnie samej wniosków - to jak często masz pisać zależy od.... tego czy masz zainstalowaną statystykę wejść na stronę ;)

Jeśli ją masz, to pewnie zależy ci na dużym ruchu na stronie, a więc musisz mieć dużo treści i dużo nowości. Mnie samą to trochę dziwi, bo gdzieś mi się zakodowało, że raz na tydzień to ok. A teraz widzę, że się bardzo mylę. Mam za mało kontentu aby sobie tak raz na tydzień. Nie może być tak, że jesty kilka etykiet i prowadzą one do tego samego jednego artykułu. To może zniechęcać. Mam etykiety nie mam treści - fatalnie.
Jak długo ktoś kto zajrzał na mojego bloga będzie pamiętał o jego istnieniu - dwa, trzy dni. W ciągu tego czasu może zajrzy, aby zobaczyć czy coś nowego jest. Musi to nowe znaleźć, bo jak nie, to nie szybko tu nie wróci.
To pokazuje, że bardzo ważne są aktualizacje na początku działania bloga - potem jak już ma wiernych czytelników to może jest to mniej istotne, może wtedy można raz na tydzień.

No chyba, że nie ma licznika wejść na stronę, że istotą prowadzenia bloga jest radość z ekspresji siebie i wtedy takie czynniki jak "nic na siłę" i "nie mam czasu" mają ważne znaczenie.
To pokazuje mi, że powinnam bardziej skupić się na pisaniu bloga niż forum.... Idę pisać

Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Ola Żuławińska
napisane: 23 Lut 2009, o 20:15

Pokiwam głową, bo zgadzam się i z Pawłem i z Elżbietą.

I jakość wpisów jest ważna i ich regularność. Dla mnie optymalne jest wstawianie nowej notki - dwa lub trzy razy w tygodniu.
Podrzucę jeszcze mini artykuł "7 powodów, które powodują, że rzadsze wpisy podnoszą popularność bloga".

Awatar użytkownika
Ola Żuławińska

Miejscowość: Myślenice

Postprzez Marcin Godlewski
napisane: 23 Lut 2009, o 23:21

Również zgadzam się z Wami :) Codziennie pisanie daje nam co prawda lepsze pozycjonowanie, ale nie jest wymagane :)

Awatar użytkownika
Marcin Godlewski

Miejscowość: Kraków

Macie rację.
Pisanie codzienne nie jest koniecznością. Nawet na początku istnienia bloga. Choć w pewnym sensie im częściej, tym lepiej.
Moim zdaniem, ważniejsza od częstotliwości pisania na blogu jest regularność. Czyli nie koniecznie codziennie czy co drugi dzień, ale jak już np. raz na tydzień, to zawsze! Bez wyjątku.

Ktoś powie: "ale nie zawsze jest czas...". Jasne. Tłumaczyć się można zawsze :?
W dobie ekstremalnej komputeryzacji i miniaturyzacji, gdy możesz za kilkaset złotych mieć ważącego kilogram netbooka lub komórkę z dużym wyświetlaczem, bloga możesz pisać wszędzie! Więc nie powiesz, że nie masz np. dostępu do Sieci...

Poza tym, jak masz wenę, możesz zrobić nie jeden a dwa lub nawet więcej wpisów. Opublikuj wtedy jeden. A kiedy przyjdzie termin kolejnego wpisu - masz już gotowy kolejny. Tylko wklejasz.

Są nawet systemy do pisania blogów off-line. W każdej chwili - mając połączenie z Internetem - możesz wrzucić wpis on-line.

Regularność pisania na blogu ma wiele zalet. Najważniejsze, moim zdaniem, to:

- ustawiczny i konsekwentny rozwój bloga
    - duża liczba odwiedzających (oczywiście samo pisanie nie wystarczy - trzeba jeszcze zaciekawić kogoś...)
    - miłość robotów wyszukiwarek
    - własny rozwój pisarski, merytoryczny i mentalny

Dlatego traktujmy nasze blogi strategicznie.

Oczywiście można swojego pierwszego bloga stworzyć dla zabawy i nauki. Zgoda. Ale można nawet tego pierwszego bloga zrobić dobrze, przemyślanie i czerpać na wielu poziomach korzyści z niego.

Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Re: Trzeba pisać regularnie na blogu

Postprzez Ola Żuławińska
napisane: 24 Lut 2009, o 00:40

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a): bloga możesz pisać wszędzie!

Dodatkowo wordpress (nie wiem jak inne blogi) ma funkcję, która pozwala napisać posta wcześniej i ustawić dzień i godzinę, kiedy ten wpis ma być opublikowany.

Awatar użytkownika
Ola Żuławińska

Miejscowość: Myślenice

Dodatkowo wordpress (nie wiem jak inne blogi) ma funkcję, która pozwala napisać posta wcześniej i ustawić dzień i godzinę, kiedy ten wpis ma być opublikowany.

A wie ktoś jak się można do takiej opcji dobrać w bloggerze?

Z tą regularnością pisania mam pewną wątpliwość - badania nad warunkowaniem pokazują, że najsilniejsze odruchy powstają gdy nie są wzmacniane regularnie. Nie wiem czy ma to odniesienie do blogowania.

Miałam też myśl, że lepiej nie pisać za często, z podobnych powodów jakie są przedstawione na stronie poleconej przez Olę. Ale myślę, że zasady tam wymienione odnoszą się do blogów już rozkręconych - mających stałych czytelników. Jak ktoś wchodzi pierwszy raz przegląda co jest w blogu i jak jest mało, to raczej nie wróci do niego, chyba że coś go niesamowicie zainteresuje.

Wydaje mi się, że na początku lepiej częściej pisać. Jeden człowiek na wordpressie zrobił tak, że założył bloga i od razu wrzucił tam dużo artykułów dzięki czemu trafił w kategorię "najszybciej rozwijające się blogi" i w ten sposób miał reklamę od wordpressa.

Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Pisanie bloga - ciąg dalszy

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka
napisane: 28 Lut 2009, o 01:45

Elu, zaintrygowałaś mnie tym wywodem psychologicznym. Możesz rozwinąć swą myśl odnośnie warunkowania zachowań? Bardzo mnie to interesuje - pewnie nie tylko mnie.

"Na wymianę" też dam Ci coś od siebie :mrgreen:

Specjalnie dla Ciebie założyłem bloga na bloggerze. Normalnie instaluję oczywiście samemu WordPressa, ale czego nie robi się dla Ciebie, hehe. Chciałem znaleźć tę opcję planowania publikacji postów i... znalazłem. No może nie opcję wprost, ale da się to zrobić oczywiście.

Więc jedziemy z koksem.

Opublikowałem przykładowy post np. dziś. Ma datę 28.02.2009 i widnieje jako "opublikowany" (zobacz zrzut ekranowy).
blogger-posty.jpg
blogger-posty.jpg (22.61 KiB) Obejrzany 655 razy

Niestety wchodząc w dział "zaplanowane" nie da się utworzyć posta zaplanowanego. Takie niedociągnięcie dość spore. Ale cóż, trzeba sobie zatem radzić.

Zatem klikamy przycisk "nowy post", a następnie klikamy "opcje posta"

blogger-opcje.jpg
blogger-opcje.jpg (24.56 KiB) Obejrzany 655 razy

Zmieniamy datę i/lub godzinę publikacji posta - z dzisiejszej na dowolną w przyszłości.

blogger-data.jpg
blogger-data.jpg (38.07 KiB) Obejrzany 655 razy

Po kliknięciu "zapisz teraz" nasz post ląduje w dziale "zaplanowane" i czeka sobie spokojnie na automatyczną publikację na blogu :D

blogger-zaplanowany-post.jpg
blogger-zaplanowany-post.jpg (25.92 KiB) Obejrzany 654 razy

Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

O... ale niedoróba :shock:
Dzięki za gotowca - nie wiem czy o warunkowaniu będzie równie przydatne
Uwaga poniższe rozważania są dość subiektywne - to próba przyłożenia teorii behawioralnej do zjawisk, a nie wykład akademicki -nie odpowiadam za konskewencje stosowania tej wiedzy ;)

Pamiętacie psa Pawłowa: dzwonek -jedzenie-widok jedzenia pobudza wydzielanie śliny u psa.
cała procedura x 10 i pies się ślini na dźwięk dzwonka (choć fizjologicznie nie ma to uzasadnienia) powstał właśnie odruch ślinienia na neutralny bodziec - Kalsyczne warunkowanie.
To odkrycie zapoczątkowało całą serie eksperymentów nad powstawaniem odruchów i przyczyniło się do powstania nurtu w psychologii nazwanego behawioryzmem.
W trakcie badań odkryto cały szereg różnych praw rządzących powstawaniem odruchów.
Może mieć to zastosowanie np. w motywowaniu kogoś do robienia czegoś.
Weźmy jakiś przykład: jesz - czujesz zadowolenie (bodziec - reakcja). Jeśli podłączysz do tej sekwencji jakiś inny bodziec np. włączanie TV, to reakcja uwarunkuje się też i na ten drugi, początkowo neutralny.

Po jakims czasie nie będziesz musiał widzieć talerza z jedzeniem, aby mieć przyjemność z właczania TV. Ale ten odruch będzie zanikał jak nie będzie wzmacniany, jak co jakiś czas nie pojawi się ten talerz równocześnie z włączaniem TV.

Badano siłę tych nowych reakcji w zależności od tego jak są one wzmacniane. I okazało się, że siła odruchu jest większa gdy wzmacnia się go co jakiś czas i nie da sie tego pzrewidzieć kiedy

Jeśli kogoś chwalisz za każdym razem, to łatwiej może on stracić przyjemność i motywację do wykonywania danej czynności, niż jak go pochwalisz raz na jakiś czas, niesystematycznie.

Brak pochwały w regularnym wzmacnianiu, jest bardzo silnym bodźcem negatywnym. CZłowiek spodziewa sie pochwały i jak jej nie ma, traci zainteresowanie daną czynnością. Jeśli jednak nie jest w stanie przewidzieć czy będzie pochwalony, czy nie brak pochwały nie jest niczym szczególnym.

Oczywiście co jakiś czas te pochwały muszą być, bo nauczy się, że pochwały w ogole znikły i też już nie będzie miał motywacji do tej czynności.

Jak się ma to do bloga:
Miłe odczucie wynikające ze znalezienia pożytecznej informacji, skojarzy się z zaglądaniem na stronę Psycholog on-line (techniki hipnotyczne tez są fascynujące :))
No więc, ktoś będzie zaglądał na tę stronę i będzie oczekiwał wzmocnienia związanego ze znalezieniem nowości. Jeśli będzie to wzmocnienie dostawał wytworzy sie odruch zaglądania na stronę z przyjemnością. Po jakimś czasie już nie trzeba nowych wiadomości zeby człowiek miał przyjemne odczucie związane ze stroną. Ale jeśli nowości będą podawane za każdym razem, jak zajrzy to jeśli potem się zdarzy, że nic nowego sie nie pojawi, może stracić zainteresowanie. Więc wychodzi na to, że lepiej byłoby aby czasem znajdował tam coś ciekawego, a czasem nie. Na początku powinien częściej znajdować ciekawe, a potem rzadziej i nieregularnie.

Chyba zrobię osobnego bloga o zastoswoaniu różnych teorii psychologicznych do prowadzenia bloga ;)

Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Następna

Wróć do blog / blogowanie