co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
jak utworzyć bloga, jak pisać, o czym pisać, jak wybrać grupę docelową?

Chcesz Blogować? Nawet najwięksi się z tego nie utrzymają.

Postprzez MateuszKowalski 17 Gru 2009, o 01:42

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Cytat z bloga Mediafuna: "Wczoraj wszyscy czytelnicy mojego bloga, oraz blogów (Antyweb, AK74, Dailytech, Webfan, Tomasz Topa) ujrzeli komunikat, że dostęp do bloga jest płatny. Oczywiście w tej kwestii nic się nie zmienia i Mediafun pozostaje w dalszym ciągu darmowy - było to badanie realizowane przez agencję Autentika, które miało sprowokować do dyskusji na temat płatnych treści w internecie."

Linki do dyskusji na blogach:

http://www.blog.mediafun.pl/index.php/2 ... nt-page-1/

http://antyweb.pl/wynik-badania-dotycza ... o-antyweb/

http://blog.kurasinski.com/2009/12/16/n ... za-tresci/

http://dailytech.pl/6432/czy-warto-plac ... a-ankieta/

http://webfan.pl/czy-zaplacimy-za-tresc ... ogach.html

Zapraszam do dyskusji tutaj. ;) Jakieś opinie, spostrzeżenia? Co o tym sądzicie?

Na początek powiem tylko tyle:
Bloggerzy nie będą zarabiali, póki nie zrozumieją, że pieniądze są ze sprzedaży.

Nieważne czy to jest ktoś kliknie w reklamę AdSense i kupi proszek do prania, czy kliknie w reklamę, gdzie na kolejnej stronie kliknie w reklamę, gdzie na kolejnej stronie kliknie w reklamę i tam kupi pasek do spodni, czy już na samym blogu kupi odświeżacz powietrza. Zawsze na końcu tego łańcucha pokarmowego będzie sprzedaż.

Jeśli blogger nie jest w stanie ściągać ludzi, którzy kupują (nieważne co kupią), to nie będzie zarabiał. Reklamodawcy nie będą płacili za reklamę, na której nie będą zarabiali.

Jeśli blogger nie jest w stanie zarobić nawet na własnym produkcie (dostępie do treści), to sorry... Tu ma tylko jedną gębę do wyżywienia. Reklamodawca natomiast, aby się reklamować, musi zarobić na reklamie na siebie (firmę) i na bloggera. W przeciwnym razie nie będzie się reklamował. Bloggerzy nie będą zarabiali, póki nie zrozumieją, że pieniądze są ze sprzedaży. Kropka.

Link do prezentacji: http://www.slideshare.net/autentika/pat ... ach-raport

MateuszKowalski

Mateusz, masz całkowitą rację, bo jak inaczej zarabiać na swojej treści z bloga? Jeżeli ktoś będzie chciał przedrukować to raczej nam nie będzie chciał płacić zwyczajnie poprosi o zgodę. Sama treść też nie sprzedaje.

Ups, chyba wypowiedziałem ten wyraz o którym była już mowa. Żeby zarabiać trzeba sprzedawać i nie jest tak tylko na blogach, praktycznie prawie wszędzie.

SMI Elnela - Portal społeczności eMarketingu
Szukasz dobrego tekstu? Copywriter.
Mateusz Szczęsny

O co chodzi?

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka 30 Mar 2010, o 19:52

Szczerze mówiąc, to nie bardzo kumam, o co cały szum.

Po pierwsze - bez tego badania wyniki można przewidzieć bez żadnego problemu.

Po drugie - od zawsze wiadomo, że na blogu jako takim się nie zarabia (albo zarabia na abonament tepsy)

Po trzecie - najwięksi blogerzy zarabiają po kilka tysięcy miesięcznie, bo... są najwięksi. Dlatego reklamodawcy idą z nimi na różne układy, których "zwykły" bloger nie uświadczy.

Po czwarte - blog może, ale nie musi, służyć do bezpośredniego zarabiania kasy. Najczęściej jest stosowany do promowania własnej osoby, budowania listy, wprawiania się w pisaniu i dyskutowaniu z innymi, nawiązywania kontaktów (w tym również biznesowych), do zaplecza seo i paru innych celów.

Więc po co taki szum? ;)

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Re: O co chodzi?

Postprzez bartekmedon 30 Mar 2010, o 20:30

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):Po trzecie - najwięksi blogerzy zarabiają po kilka tysięcy miesięcznie, bo... są najwięksi. Dlatego reklamodawcy idą z nimi na różne układy, których "zwykły" bloger nie uświadczy.

Raczej takich nie ma, przynajmniej w naszym kraju z tego co mi wiadomo :)

Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Popraw sobie humor oglądając najlepsze polskie kabarety
Awatar użytkownika
bartekmedon

bartekmedon napisał(a):Raczej takich nie ma, przynajmniej w naszym kraju z tego co mi wiadomo :)

Oczywiście nie mam żadnych konkretnych danych, więc nie mam co dyskutować. Musiałbym mieć kumpla, który zarabia takie pieniądze na blogu, żeby mieć wiarygodne dane. Ludzie piszą, co chcą.
Po prostu w którymś numerze PC Worlda o blogowaniu i zarobkach były podane takie kwoty. A jak jest naprawdę - kto wie.
Choć nic to nie zmienia w naszej dyskusji.

Awatar użytkownika
Administrator

Re: O co chodzi?

Postprzez MateuszKowalski 31 Mar 2010, o 10:53

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):Szczerze mówiąc, to nie bardzo kumam, o co cały szum.

Bo większość ludzi uważa bloga za takie panaceum na wszystko w e-biznesie i też im się wydaje, że są w Polsce ludzie, którzy zarabiają po kilka tysięcy miesięcznie na samym blogowaniu...

MateuszKowalski

MateuszKowalski napisał(a):Bo większość ludzi uważa bloga za takie panaceum na wszystko w e-biznesie i też im się wydaje, że są w Polsce ludzie, którzy zarabiają po kilka tysięcy miesięcznie na samym blogowaniu...

Mateuszu,
Po pierwsze - co oznacza "większość ludzi"? Wszędzie można wyczytać, że blogerzy mało zarabiają. Więc niskie zarobki na blogowaniu nie są niczym nowym. Kim jest ta "większość"? Bo ja myślę, że zdecydowana mniejszość tak myśli.
Po drugie - kto uważa bloga za panaceum? Znasz kogoś? Być może Mirek Szmajda tak uczy na swoich szkoleniach, tego do końca nie wiem, bo czasami czytam tylko jego darmowe porady czy newsy. Choć pewnie nawet on (przypomnę, że uczy podstaw założenia bloga i blogowania) mówi swoim kursantom, że blog jest tylko pewnym narzędziem, które można na różne sposoby wykorzystywać. Ale sam w sobie nie zarabia.
Też ma wątpliwości, co do tych kilku tysięcy miesięcznie. Choć pewnie kilku (dosłownie: kilku) blogerów wychodzi nieco powyżej 2000 na miesiąc. Ale jak pisałem wyżej, nie ma to żadnego znaczenia. Bo:
1) są to tylko jednostki
2) siedzą na blogu niekiedy etatowo, więc wychodzi na to, że więcej mogliby zarobić rozdając ulotki na skrzyżowaniu (choć z pewnością blogowanie jest przyjemniejsze).
Blog jest rewelacyjnym narzędziem do PR i budowania własnej marki. Blog rewelacyjnie się pozycjonuje (oczywiście przy zachowaniu pewnych zasad). Własny blog jest prawdopodobnie najlepszym narzędziem do nauki pisania w Internecie.
Mateuszu, jeśli masz lepsze sposoby na promowanie się - świetnie. Jeśli naturalnie fajnie piszesz teksty i nie musisz praktykować na blogu - dobrze dla Ciebie (przyjmij gratulacje). Możesz nawet nie mieć bloga i doskonale zarabiać. Nie ma co z tym dyskutować.
ALE
Mówienie wszem i wobec "olejcie blogowanie, to strata czasu!" jest bezcelowe i z gruntu mylące.

Awatar użytkownika
Administrator

Re: Mity o zarobkach blogerów w Polsce

Postprzez MateuszKowalski 31 Mar 2010, o 12:17

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):co oznacza "większość ludzi"?

Widzę to po mailach, które docierają na moją skrzynkę, żeby komuś pomóc w E-biznesie, po wypowiedziach różnych ludzi na forach i po tym, co ludzie robią, żeby zacząć zarabiać w E-biznesie.

Słusznie zauważyłeś, że Mirek Szmajda tego uczy. Szkoda tylko, że on sam szybko wymiękł, gdy próbował na tym zarabiać w branży oderwanej od robienia biznesu w Internecie. Link: http://taneczny.wordpress.com/

Swoją drogą, jestem ciekaw, jak Tobie, Krzywy by szło w branży zupełnie oderwanej od uczenia innych e-biznesu. (Tak, to jest prowokacja. ;) )

MateuszKowalski

Jak by mu szło?

Tak jak teraz idzie czyli bardzo dobrze, dlaczego? Bo doświadczenia którego nabył przez te kilka lat budowania biznesu niczym się nie zastąpi, wiem nawet po sobie. :)

A co do tematu zarabiania na blogu to nie ma obecnie czegoś takiego w Polsce jak zarabianie po kilka k na blogowaniu. I jeszcze raczej długo nie będzie. :(

Dobry katalog firm nie jest zły :)
Proelpack

Re: Chcesz Blogować? Nawet najwięksi się z tego nie utrzymają.

Postprzez MateuszKowalski 31 Mar 2010, o 13:53

hamer napisał(a):Bo doświadczenia którego nabył przez te kilka lat budowania biznesu niczym się nie zastąpi, wiem nawet po sobie. :)

O jakim doświadczeniu mówisz?

MateuszKowalski

Następna

Wróć do blog / blogowanie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość