Rok założenia: 2008Kontakt
jak utworzyć bloga, jak pisać, o czym pisać, jak wybrać grupę docelową?
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Cześć :)

Mam pewien problem ze zdobywaniem wiedzy - jest jej za dużo, poradników jest za dużo, stron jest za dużo i for jest za dużo :( Nie wiem skąd naprawdę brać dobrą wiedzę i gdzie się uczyć. A że nie wiem to pytam, byście może wskazali mi jakieś poradniki, czy tematy na tym forum, z których mógłbym się dowiedzieć, jak:

- Budować listę adresową (wiem trochę o squeeze page, ale to prawie nic)
- Budowanie zaufania do autora bloga jako kogoś, kto rozwiązuje problemy, daje rozwiązania
- Pokazanie siebie jako znawcy tematu - czyli jak zrobić, by ludzie myśleli "poszukam u niego, on będzie wiedział" :)

Uważam, że do skutecznego promowania swoich usług, produktów i swojej osoby w sieci te elementy są kluczowe. Chciałbym nauczyć się jak się tego wszystkiego nauczyć.

Czy ktoś z Was mógłby pomóc? Wskazać jakieś poradniki? Tylko proszę, bez tysiąca reklam "wpadnij do mnie bo wiem jak to robić". Potrzebowałbym konkretnych informacji, a nie obietnic co będzie jak podam mail - jestem już zapisany na tylu listach adresowych że mam odruch wymiotny, gdy włączam skrzynkę mailową :wisze: :P

Dzięki z góry

Awatar użytkownika
Grzegorz Gajcy

Miejscowość: Oświęcim

Budowanie listy...

Postprzez Robert Wiliński
napisane: 24 Maj 2011, o 13:07

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Cześć 6re6. Szkoda, że nie podałeś swojego prawdziwego imienia, bo przez to nawet po powitanie dziwnie brzmi :)

Myślę, że nie ma jednej sprawdzonej metody gdzie szukać wiedzy. Musisz sam zrobić selekcję źródeł, które dają Ci największą wartość. Dobrym sposobem (choć pewne nie najlepszym) jest uczenie się od osób najsławniejszych - one potrafiły się wybić więc teoretycznie mają dużo wartościowej wiedzy do przekazania.

Co do Twoich pytań:
6re6 napisał(a):- Budować listę adresową (wiem trochę o squeeze page, ale to prawie nic)

Polecam Ci mój blog o e-mail marketingu: http://emailbiznes.pl - wejdź i oceń czy warto zaczerpnąć ode mnie trochę wiedzy, a jak już stwierdzisz, że warto zapraszam na listę mailingową.
6re6 napisał(a):- Budowanie zaufania do autora bloga jako kogoś, kto rozwiązuje problemy, daje rozwiązania

W tym punkcie czeka Cię dużo pracy. Dobra opinia i zaufanie nie biorą się znikąd. W moim przypadku dopiero po około roku blogowania (mało się reklamowałem) zacząłem zauważać, że wyrobiłem sobie jakąś markę i mam wiernych czytelników. Nie ma lepszej i stabilniejszej drogi niż regularne dostarczanie wartościowego contentu.
6re6 napisał(a):- Pokazanie siebie jako znawcy tematu - czyli jak zrobić, by ludzie myśleli "poszukam u niego, on będzie wiedział" :)

Ja widzę tu dla Ciebie dwa wyjścia. Pierwszym z nich jest metoda prób i błędów - testuj różne rozwiązania i wybierz te najlepsze. Drugie - zobacz jak robią to inni. Jednak mimo wszystko, zapewne punktem wyjściowym będzie dostarczanie wartościowej wiedzy.

Awatar użytkownika
Robert Wiliński

Miejscowość: Włocławek

Testuj

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 25 Maj 2011, o 10:46

Wiesz Greg, najlepiej to po prostu segreguj te wiadomości i testuj oraz zacznij działać, bo nigdy idealnie nie nauczysz się niczego. Musisz zacząć działać i przekonać się na własnej skórze jak jest z tą wiedzą, którą serwują inni.

Co do kreowania swojej marki, swojego wizerunku to tu nic nie robi tak dobrze jak serwowanie wielu przydatnych treści, materiałów, raportów - pokazujesz wtedy, że się znasz na tym co robisz. No i sprawia to też ogromną frajdę, gdy ktoś do Ciebie pisze, że Twoja wiedza mu pomogła ;) Tak też rodzą się pozytywne relacje na linii Ty i potencjalny klient.

Zarabianie przez Internet - nie dla leniwców
Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

a reklama?

Postprzez Grzegorz Gajcy
napisane: 25 Maj 2011, o 13:30

Dzięki. Robert - podałem swoje imię :) 6re6 to nieco zmieniony Greg, a to już chyba się domyślasz od jakiego imienia w Polsce :)

Jeśli chodzi o unikalną i DOBRĄ treść, to myślę że nie mam z tym większego problemu, bo akurat postawiłem na przydatność mojego bloga - po kilku dniach blogowania zauważyłem, że główną cechą moich wpisów jest to, w jaki sposób opisuję różne rzeczy. A robię to (moim zdaniem) bardzo dokładnie, wszystko sprawdzam na sobie, daję swoje komentarze, strategie, staram się żeby było to jak najbardziej zrozumiałe i "przyziemne". Myślę, że gdy będę się opierał o takie dostosowanie tematów do czytelnika i będę robił to dokładnie + zrozumiale to może mi wyjść :)

Dzięki Robercie za linka do bloga - sprawdzę i na pewno dużo przeczytam, bo tego teraz mi trzeba.

A jeszcze odnośnie reklamowania siebie i linkowania - czy poza stronami nabijającymi linki po kilkadziesiąt dziennie, macie jakieś pomysły gdzie mógłbym się dobrze reklamować? Do głowy przychodzą mi fora rozwojowe i blogi - zacząłem już pracę nad tym, ale wiadomo że potrzeba do tego czasu. Nie można przecież wbijać stu postów dziennie z linkiem na jakimś forum :)
Myślę jeszcze, żeby w najbliższym czasie założyć konto mojej stronki na facebooku, myślę że to by mogło pomóc.

Tylko co jeszcze? Bez odwiedzin i reklamy nie będę mógł zbudować ogromnej listy adresowej, więc myślę że zwiększanie ilości odwiedzin jest w tej chwili rzeczą najważniejszą. Choćby do poziomu kilkuset dziennie.

Awatar użytkownika
Grzegorz Gajcy

Najpierw treść...

Postprzez Robert Wiliński
napisane: 25 Maj 2011, o 17:59

Myślę, że mimo wszystko najważniejsza jest treść. Świetnie Grzegorz, że postawiłeś na wartościową, unikalną i pożyteczną treść na blogu. To Ci bardzo ułatwi działanie, bo bez tego nie da się nikogo zatrzymać na dłużej.

Również i w reklamowaniu się będą problemy jeśli nie będziesz miał treści. Jeśli będziesz reklamował się na forach i blogach to też powinieneś dawać link tylko jeśli rozwijasz jakiś temat na swoim blogu. Wtedy taki link ma sens i są fajne jego efekty.

Nie wiem jak dużo masz treści na blogu i chyba nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie "kiedy zacząć się reklamować". Musisz to wyczuć. Po prostu staraj się być tam gdzie uważasz, że być powinieneś. Udzielaj się w powiązanych z Twoją nisza tematach i powinno być okej. Moim podejściem do reklamowania (w marketingu eksperckim) jest "nic na siłę" - to nie przynosi szybkich rezultatów, ale są one bardzo solidne.

Awatar użytkownika
Robert Wiliński

Miejscowość: Włocławek

podziękował

Postprzez Grzegorz Gajcy
napisane: 25 Maj 2011, o 21:36

Dzięki za odpowiedzi :) Zastosuję się do Waszych rad, mam nadzieję że uda mi się w niedługim czasie zebrać chociaż kilku (nastu) stałych czytelników :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Grzegorz Gajcy

Wróć do blog / blogowanie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość