co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
budowanie bazy adresów e-mail, zarządzanie bazą, zarabianie na bazie mailowej

Przejmowanie adresów e-mail

Postprzez jakub_kaczmarek 25 Sty 2010, o 16:02

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

W jednym z wiedo Piotra Majewskiego można usłyszeć coś w stylu, żeby znaleźć użytkowników (potencjalnych klientów) - bazę e-mailową, kogoś z branży (tzn. jak mam księgarnię z książkami na temat survivalu, to w moim przypadku jest to forum na temat survivalu) i w "promocji" ugadać się z adminem bazy, ażeby on rozesłał w swoim imieniu e-mail od nas, reklamujący np. nasz autoresponder.

Mniej więcej chodzi oto że: jako księgarnią udostępnię jakiś produkt, użytkownikom forum za to że zapiszą się na mój autoresponder.

Nie wiem czy dokładnie wyjaśniłem:
Admin forum, wysyła do użytkowników e-mail, że po zapisaniu się na dany autoresponder (mój), otrzymają dany produkt z branży (w moim przypadku e-book).

Piotr mówi tam o produktach, które normalnie nie są darmowe, ale moje pytanie jest takie, czy warto jest rozdać darmowy produkt?

Chodzi o tego e-booka: http://zieloneksiazki.com/?14,ognisko.- ... sc-ogniska.

Czy to w ogóle ma sens, skoro każdy może wejść na stronę i go ściągnąć (bo i tak jest za darmo) ?

Myśli stają się rzeczami! Sekret - forum
Księgarnia bliższa naturze
jakub_kaczmarek

Re: Przejmowanie adresów e-mail

Postprzez MateuszKowalski 26 Sty 2010, o 00:51

"Przejmowanie cudzej bazy adresowej" polega na tym, że ktoś reklamuje Twój produkt i Ty mu nie płacisz z góry za reklamę, tylko bardzo wysoką prowizję od sprzedaży każdego produktu.

Najczęściej się do sprowadza do promowania produktów w programach partnerskich. Daje się wysoką prowizję na początek i z ludzi, którzy kupili Twój produkt, buduje się listę adresową.

Większość doświadczonych partnerów już dawno przekonała się o tym, że nie ma zbytnio co liczyć na pasywny dochód z prowizji wiecznej, drugiego poziomu itp. Ostatnio pisał o tym Krzysztof Lis na swoim blogu: Prawda i mity o drugim poziomie. Dlatego zamiast dawać im złudne nadzieje na pasywny dochód, daje się im większą prowizję od sprzedaży.

Niesie to ze sobą jedną, bardzo ważną zaletę: partnerzy dużo chętniej promują nasze produkty, bo od razu widzą spore efekty swoich działań. Wiedzą też, że jeżeli nie ma drugiego poziomu i prowizji wiecznej (bo cały ten zarobek dostają już na starcie w prowizji bezpośredniej), to ich promocja naszych produktów ma charakter ciągły. Promują nasze produkty ciągle i przez dłuższy okres czasu, bo wiedzą, że jeżeli promują, to mają większy zarobek (niż na produktach z innych pp), a jeżeli nie promują to nie mają wcale tego zarobku.

Pamiętaj, że większość partnerów i tak zarabia bardzo mało i traktuje to jako dodatek do pensji. Jest to dla nich taka praca po godzinach i jeśli ktoś jeszcze nie jest się w stanie z tego utrzymać (a być może chciałby?), to prawdopodobnie chce zarobić jak najszybciej i jak najwięcej. Dlaczego więc miałbyś mu tego nie umożliwić? Takie szybkie i duże pieniądze dużo bardziej motywują do pracy, zgodnie z tą ideą Tony Robbinsa.

Poza tym, to jeśli szukasz partnerów wśród właścicieli for, serwisów, portali, gdzie nie ma bezpośredniego kontaktu z tematem ebiznesu, zarabiania, pasywnego dochodu itp. to tym ludziom nawet nie wytłumaczysz o co chodzi w dochodzie pasywnym, prowizji wiecznej itp. A nawet jak uda Ci się wytłumaczyć, to nie będą oni chcieli tak współpracować. Oni chcą szybkie, duże pieniądze od razu.

Jeśli masz produkt darmowy, to nie przekonasz ich do promocji Twojego produktu za darmo. Oni muszą zarobić albo z góry na reklamie, albo na prowizji od sprzedaży.

Chociaż powiem Ci, że ludzie chętniej się zgadzają na reklamę, gdzie (wg statystyk i wyników testów) zarobią mniej (bo jest to dla nich niepewne), niż gdyby mieli zarabiać prowizję od sprzedaży (gdzie nawet mogliby zarobić 2x tyle). Jeżeli ściągasz z ludzi ryzyko tego, że mogą nie zarobić, to wtedy Ty możesz zarobisz więcej ...albo stracisz, jeżeli nie testujesz i nie mierzysz skuteczności stron.

MateuszKowalski

Jak dla mnie rozdawanie darmowych ebooków za zapis na listę może być skuteczny. Wiele osób dają za zapis np. jakiegoś darmowego ebooka Złotych Myśli i ludzie się zapisują. Pytanie: dlaczego skoro mogą pobrać ebooka za darmo ze strony? Odpowiedź jest prosta: nie każdy wie o istnieniu strony, na której można pobrać tego ebooka za darmo.

Z tym mailingiem do obcej listy adresowej to zwykle jest tak, że należy za niego w jakiś sposób zapłacić. Nikt nie wyśle z reguły mailing do swojej listy za darmo. Także albo byś musiał zapłacić za taki mailing, albo zareklamować właściciela listy w jakiś sposób - w zależności jak się dogadacie. Jeśli masz swoją listę adresową to możecie się dogadać, że ktoś wyśle Twoją reklamę do swojej listy, a Ty wyślesz reklamę tej osoby do własnej listy.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Postprzez MateuszKowalski 26 Sty 2010, o 18:36

Paweł, tak, ale w tym sposobie budowania listy adresowej chodzi o coś innego - aby ściągnąć szybko, dużo ruchu na stronę. Jak już słusznie zauważyłeś, aby dostać ten ruch, trzeba w jakiś sposób zapłacić, a przecież nie trzeba płacić z własnej kieszeni.

Co do rozdawania ebooków ZM za zapisanie się, to... wiedz, że jeżeli będziesz dawał beznadziejny kontent za zapisanie się, to tylko zmarnujesz sobie listę adresową. Poza tym, to już nie jest żadna wyjątkowa treść, bo na wielu stronach można ją znaleźć, a tym bardziej nie jest to treść filarowa (gdzieś o niej pisałem ostatnio).

Kolejną sprawą jest to, że jeżeli chodzi o e-biznes i marketing internetowy, to większość ludzi pcha się na ślepo do stosowania metod Piotra Majewskiego, gdzie Piotr mówi wprost, że on zbiera wiedzę, analizuje ją i przekazuje dalej. Nie stosuje jej w żadnej innej branży, a nawet w tym, co stosuje u siebie, ja zauważam pewne braki.

Cytat z video promującego konferencję impleBUSINESS: "Nie musisz być ekspertem. Możesz zarabiać analizując, streszczając i przenosząc na polski grunt wiedzę dostępną za darmo na zachodzie."

Szkoda tylko, że sporo wtedy tej wiedzy umyka.

Być może jest to jakaś jego ukryta strategia (np. żeby inni ludzie z branży e-biznesu kopiowali jego metody, te co widać i tym samym nie mogli powielić jego sukcesu). Tego nie wiem.

W każdym bądź razie, NIE jest to wiedza sprawdzona w praktyce na polskim gruncie, ale większość osób uczących e-biznesu tak robi i nie ma własnego biznesu w innej branży.

Mirek Szmajda zaczynał od bloga tanecznego:
http://taneczny.wordpress.com/
Widać biznes nie wypalił, to potem zaczął uczyć innych, jak założyć bloga eksperckiego.

Krzywy chyba prowadzi coś z noclegami, ale czy i ile na tym zarabia, tego nie wiem.

Sorry, takie są realia.

Nawet opinie typu "było fajnie" niewiele tu pomogą, gdy ktoś nie jesteś w stanie wymienić co zrobił i ile na tym zarobił. Jeśli chcesz zarobić na metodzie przejmowania adresów e-mail, to pamiętaj, że nawet Piotrek jeszcze w pełni nie sprawdził tej metody w praktyce...

MateuszKowalski

Zgadzam się z Tobą Mateuszu. Można w ten sposób szybko ściągnąć ludzi na swoją stronę.

Odnośnie ebooków ZM to tylko przykład, można budować dzięki nim listę, tylko jeszcze jest pytanie jakiej jakości ona będzie i czy nie lepiej jest stworzyć swój produkt wartościowy, który przekona subskrybenta do naszej osoby.

Jeśli chodzi o techniki Piotra to wiadomo, że on bierze to z zachodu. Nie zawsze musi się to sprawdzać w naszych warunkach. Ja już od długiego czasu po prostu nie czytam jego maili, bo to jest w kółko to samo.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Postprzez MateuszKowalski 28 Sty 2010, o 02:23

Te techniki Piotra, to większość ma dobre założenia i naprawdę działa ...ale do niektórych po prostu brakuje pewnych elementów, np. w Polsce brakuje takich naprawdę dużych partnerów, którzy mają większe listy adresowe niż autorzy produktów. Stąd też mało sensowne jest szukanie partnerów do promocji własnych produktów w branżach innych niż około-biznesowe (w tych tematach jeszcze ludzie rozumieją, co to jest prowizja od sprzedaży).

Tutaj lepiej sobie na początek znaleźć jednego dużego partnera, wytłumaczyć mu to i z nim współpracować. Fakt, będzie to trudne, jeśli nie jesteśmy w stanie udowodnić, że ktoś na tym zarobi. Często to po prostu skończy się na wykupieniu reklamy, a jeśli na reklamie zarobimy, to chyba nie oddamy mu więcej, żeby ten zarabiał prowizję od sprzedaży naszego produktu, bo przecież już mamy więcej pieniędzy i możemy znowu wykupić reklamę (w sumie ja tak zaczynałem, że wykupiłem reklamę najpierw na miesiąc, w drugim miesiącu już odrobiłem to, co wydałem, to pożyczyłem pieniądze od znajomego i wykupiłem reklamę na rok, bo i tak wiedziałem).

W Polsce jednak fajne jest to, że większość nisz z zarabiania na wiedzy jest nawet nietknięta! I gdy ktoś wchodzi w jakiś temat, to jest w stanie bardzo szybko zgarnąć cały rynek (bo nie ma konkurencji, nie musi konkurować ceną reklamy).

Jeśli w dalszym ciągu nikt się tym nie zaopiekuje, to po prostu ja to zrobię. ;) Wystarczy tylko znaleźć ludzi do tworzenia produktów i reszta to już pikuś. Naprawdę, jeśli ktoś potrafi robić marketing w Internecie, to wystarczy znaleźć sobie eksperta do tworzenia produktów i już ma się gotowy biznes.

Róbcie więc biznes, bo jutro może już nie być takiej okazji. ;)

MateuszKowalski

a właściwie to, po co Ci to dogadywanie się z adminem na forum, czy nie możesz po prostu pisać w różnych miejscach, na różnych forach o swoim autoresponderze.
Jak dasz ciekawe informacje z linkiem, że więcej jest tutaj - może to być lepsze niż mailing wysłany do nieznanej listy, przez kogoś, kto niekoniecznie umie to dobrze zaprezentować.
Czasem jak widzę poczynania niektórych partnerów z różnych PP to myślę sobie, że nie chciałabym aby przypadkowe osoby promowały coś mojego. Zły partner może narobić więcej szkody niż pożytku.

Masz problem?
Dowiedz się jak ruszyć z miejsca i znaleźć wyjście
Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

Postprzez MateuszKowalski 29 Sty 2010, o 00:56

Elżbieta Kalinowska napisał(a):czy nie możesz po prostu pisać w różnych miejscach, na różnych forach o swoim autoresponderze.

To jest po prostu spamerstwo.

Sam miałem ostatnio "przyjemność" opierniczyć (mówiąc delikatnie) paru gości, którzy dodawali komentarze (u mnie na blogu i przy video na youtube) z linkami do swoich stron. Zdarzali się też zupełnie bezczelni, którzy chamsko reklamowali swoje produkty.

Po pierwsze jest to spam. Po drugie jest to brak szacunku dla osoby, która się napracowała (a często też wydała pieniądze), aby ściągnąć ruch na swoją stronę, bloga, forum, video na youtube itd. To pierwsze może mieć konsekwencje prawne. To drugie może mieć znacznie większe konsekwencje, bo jak Cię ludzie znienawidzą, to będzie Ci bardzo trudno robić biznes w Internecie.

W branży e-biznesu to jeszcze uchodzi delikatnie (baaaardzo delikatnie). Tutaj bowiem często się ktoś pyta, co ludzie sądzą o jego stronie, pyta o rozwiązania różnych rzeczy na swojej stronie, zachęca partnerów do promowania jego produktów i inne tego typu działania nie służące bezpośrednio promowaniu jego strony wśród grupy docelowej klientów.

W innych tematach masz po prostu "pozamiatane", jak zareklamujesz swoją stronę, albo swój produkt w treści jakiegoś wpisu, albo w komentarzu na blogu. Poza tym, co to za e-biznes, gdzie nie potrafisz legalnie i moralnie ściągać ruchu na stronę?

MateuszKowalski

W innych tematach masz po prostu "pozamiatane", jak zareklamujesz swoją stronę, albo swój produkt w treści jakiegoś wpisu, albo w komentarzu na blogu. Poza tym, co to za e-biznes, gdzie nie potrafisz legalnie i moralnie ściągać ruchu na stronę?

No wiadomo, że wstawianie linka w treści wpisu do swojej strony reklamującej chocby darmowy kurs - wygląda średnio.
Ale przeciez w większości wypadków, ci którzy coś rekalmuja - maja linka z opisem w stopce, np. na forum.
Po to jest w profilu pole z mozliwościa ustawienia stopki, zeby ją tam wstawić.

Także, według moich obserwacji - reklama "z umiarem" w dozwolonych ramach to nic złego.
Jak zwykle zresztą w życiu, trza znaleźć złoty środek. :slonko:

Jest sposób, żeby zwiększyć odwiedziny Twojej strony internetowej!

Wybierz najlepszą domenę!
Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka

MateuszKowalski napisał(a):
Elżbieta Kalinowska napisał(a):czy nie możesz po prostu pisać w różnych miejscach, na różnych forach o swoim autoresponderze.

To jest po prostu spamerstwo.

Po pierwsze jest to spam.

Dramatycznie to brzmi co piszesz, szczególnie nie zgadzam się z tym co piszesz jeśli chodzi o fora (blogi to jednak inna para kaloszy) - forum żyje gdy ludzie wkładają tam swoje treści - nigdzie nie jest powiedziane, że we wpisach mają umieszczać wszystko co wiedzą na dany temat - informacja gdzie coś można znaleźć też jest informacją użyteczną. Nawet tu na forum, jest mnóstwo linków do innych stron i to nie jest złe.

Po drugie jest to brak szacunku dla osoby, która się napracowała (a często też wydała pieniądze), aby ściągnąć ruch na swoją stronę, bloga, forum, video na youtube itd.

Nic z tego wypracowanego ruchu nie będzie jeśli ludzie nie będą pisać, to inni dają kontent dla forum - nie założyciel. To działa na zasadzie współpracy - ja daję miejsce i dbam o jego jakość - wy dajecie zawartość, aktywność, treści.
Myślę, że istotna jest tu proporcja wpisów informujących o własnej działalności, do innej treści użytecznej dla uczestników danego forum.
Jeśli chcesz coś wziąć najpierw daj, a jak dasz coś sensownego to w wtedy to nie jest spam.

Zresztą na tym forum wyraźnie widać co jest spamem, a co nie. I wcale kryterium nie jest to, czy wpis zawiera odnośnik do własnej strony czy nie, tylko czy poza tym coś jeszcze ta osoba daje.

Inną kwestią jest też to, że tworzenie bardzo długich wpisów artykułów jest niezbyt eleganckie i nawet przyzwoicie wygląda danie odnośnika. To dość powszechna praktyka - zobacz np. na GL

Masz problem?
Dowiedz się jak ruszyć z miejsca i znaleźć wyjście
Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

Następna

Wróć do Baza adresowa