co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
budowanie bazy adresów e-mail, zarządzanie bazą, zarabianie na bazie mailowej

Re: Przejmowanie adresów e-mail

Postprzez MateuszKowalski 29 Sty 2010, o 14:47

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Piotrze, na znacznej ilości for jest nawet zakaz umieszczania linków do innych stron w treści i w stopkach do wpisów, a już na większości jest to nietolerowane przez użytkowników.

Tak po prostu żyją fora internetowe. Nawet spotykam się z tym, że banują ludzi za podawanie linków do innych for, gdzie można więcej przeczytać na ten temat (o czym pisała Elżbieta).

Fora prowadzone są w taki sposób, że możesz wnieść dużo własnej treści, ale nie możesz już nic od forum wziąć, nie możesz podawać żadnych linków, rozwijasz tylko to forum za darmo i bez umieszczania własnej reklamy, a jak Ci się nie podoba, to spadaj.

Tak są prowadzone fora w tematach niezwiązanych w żaden sposób w biznesem i tematami około-biznesowymi i to działa. Ludzie i tak się udzielają na takich forach, tworzę treści i nie dostają za to ani grosza.

Elżbieta Kalinowska napisał(a):Nic z tego wypracowanego ruchu nie będzie jeśli ludzie nie będą pisać, to inni dają kontent dla forum - nie założyciel. To działa na zasadzie współpracy - ja daję miejsce i dbam o jego jakość - wy dajecie zawartość, aktywność, treści.
Myślę, że istotna jest tu proporcja wpisów informujących o własnej działalności, do innej treści użytecznej dla uczestników danego forum.
Jeśli chcesz coś wziąć najpierw daj, a jak dasz coś sensownego to w wtedy to nie jest spam.

Tak to wygląda tylko w branżach około-biznesowych (GL także jest jedną z takich społeczności). W innych tematach to zupełnie nie działa.

MateuszKowalski

najwyraźniej stosuję jakąś nie do końca uświadomioną selekcję forów, bo jeszcze nie miałam jakiś złych doświadczeń - raz mi się zdarzyło że założyciel na profeo wyciął mój link do darmowego kursu o czym mnie zresztą grzecznie poinformował na privie. Nie bywam już w tym miejscu - zniechęcił mnie. Dodam tylko, że cały czas mówię o informowaniu o darmowym kursie a nie o sprzedaży swoich produktów - myślę, że jest to istotna różnica.

:spam:

Masz problem?
Dowiedz się jak ruszyć z miejsca i znaleźć wyjście
Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

Re: Przejmowanie adresów e-mail

Postprzez MateuszKowalski 30 Sty 2010, o 07:18

Profeo - Społecznościowy portal biznesowy ;)

Informowanie o darmowym kursie to także reklama.

MateuszKowalski

Ja spotkałam się z kilkoma forami gdzie nawet w stopce nie można wstawiać linków do swoich stron, nawet niekomercyjnych. I z kilkoma innymi, które za takie wstawianie linków kazały sobie płacić. :glupek2:

--
pozdrawiam serdecznie
Ola Żuławińska
www.AkademiaMalejKsiegowosci.pl
Ksiegowość Online
Awatar użytkownika
Ola Żuławińska

Miejscowość: Myślenice

Wracając do tematu

Postprzez Robert Wiliński 30 Maj 2011, o 16:07

To ja może, wracając do tematu, odświeżę wątek bo początkowo bardzo fajnie się zapowiadał (e-mail marketingowo), a w końcu zeszło na temat spamowania form internetowych :)

Mniej więcej rok temu miałem bardzo fajne doświadczenie w kwestii przejmowania adresów e-mail. Cała sytuacja (w wielkim skrócie) wyglądała tak:
- znalazłem dwie osoby z listami podobnymi tematycznie do mojej
- okazało się, że wielkością też są zbliżone do mojej (od samego początku tak przypuszczałem)
- wymieniliśmy się mailingami reklamowymi (ja zareklamowałem ich, oni zareklamowali mnie)

Akcja była o tyle fajna, że bez żadnych kosztów (w wymiarze złotówkowym) każdy z nas zyskał sporo zapisów na listę. Ogólnie rzecz biorąc polecam wszystkim taką wymianę mailingami. Trzeba tylko pamiętać o 2 rzeczach:
1. Rozważnie wybierać partnerów (z wartościowymi listami)
2. Lista partnera musi być podobnej wielkości do naszej (inaczej nikt się nie zgodzi na wymianę, chyba, że to nasza będzie tą większą)

Awatar użytkownika
Robert Wiliński

Miejscowość: Włocławek

Hmmm..

Postprzez Artur Smolicki 30 Maj 2011, o 16:47

Wymiana mailingów jest chyba najkorzystniejszą formą, szczególnie gdy jest maksymalnie zbliżona tematycznie. Nie każdy jednak jest w stanie chwalić się wielkością listy, no ale to już jego strata.

Co do for, większość bez problemu przyjmuje moje stopki. Często jednak robię tak, że stopkę dorzucam dopiero w momencie gdy mam na koncie ponad 50 wpisów. Wtedy najczęściej administrator nie ma żadnych przeciw wskazań.

Awatar użytkownika
Artur Smolicki

Też się temu dziwię

Postprzez Robert Wiliński 31 Maj 2011, o 08:21

Mnie też bardzo dziwi, że niektórzy maja jakieś opory przed podaniem informacji (chociaż w przybliżeniu) ile mają kontaktów na liście. Najłatwiej jest otrzymać takie informacje, gdy jako pierwszy podasz jaką dysponujesz bazą (ważne, żeby ta ilość nie zawstydziła potencjalnego partnera, bo zacznie ściemniać, żeby nie wyjść na gorszego).

Awatar użytkownika
Robert Wiliński

Miejscowość: Włocławek

Poprzednia

Wróć do Baza adresowa