co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
budowanie bazy adresów e-mail, zarządzanie bazą, zarabianie na bazie mailowej

Dostałem w pracy ambitne zadanie. Pozyskać bazę adresów 50 000 klientów w 3 miesiące.

Co wg was można zrobić, aby to zrealizować?

Oprócz powiedzenia 'to się nie da zrobić', bo wszystko można... :)

Ja mam pomysł taki:
- postawić dobrego sqeezepage'a z jakimś wartościowym materiałem (unikalny ebook, kurs, film itd).
- poszukać partnerów - np. duże serwisy o tematyce zbliżonej do niszy mojej firmy
- poprosić ich o mailing w naszym imieniu (dając coś w zamian), i przechwycić adresy.
- dać jakiś produkt (płytę CD/DVD) za symboliczną opłatę / przesyłkę (tzw shipping), aby subskrybentów przekształcić (mentalnie) w klientów

Jakie macie inne pomysły?

Zobacz, jak mogę Ci pomóc:
Marcin Kijak Business Education - darmowe kursy internetowe (szybka nauka i czytanie, rozwój osobisty, eMarketing)

Business Support Group - nowa era zarabiania w internecie - wykorzystaj potęgę e-marketingu!
Awatar użytkownika
Marcin_Kijak

Pierwsze pytanie jakie przychodzi na myśl to: Czy firma przewiduje jakiś budżet (i jaki)?
Kolejne - profil klienta (co ma kupować)?

Z kasą byłoby łatwiej (i szybciej), oczywiście legalnie.
Zakladając, że 5% osób z cudziej listy się zapiszę (z tych którzy dostaną propozycję) to musisz wysłać... Do miliona osób!!!
To kilka dużych list...

Tudne, ale na pewno da się zrobić :)

Pozdrawiam
Seba
Awatar użytkownika
Sebastian Nowak

Re: Jak pozyskać 50k adresów w 3 m-ce?

Postprzez MateuszKowalski 25 Lis 2009, o 02:47

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Rozumiem, że właściciel firmy od Ciebie wymaga, abyś w 3 miesiące stworzył zasób, aby przekształcić firmę w 6-cyfrówkę? :o Tj. w 3 miesiące, z zerowym budżetem zwiększyć roczne zyski firmy o kilkaset tysięcy złotych? :lol:

Jeżeli chcesz się tego podjąć, to lepiej buduj tą listę dla siebie (jeżeli potrafisz). Chyba, że szef przewidział dla Ciebie premię 100tys., a Ty już wydałeś zaliczkę i fundusze na budowę listy. :D

Samo zbudowanie tej listy, to koszt co najmniej kilkudziesięciu tysięcy.
Marcin_Kijak napisał(a):- dać jakiś produkt (płytę CD/DVD) za symboliczną opłatę / przesyłkę (tzw shipping), aby subskrybentów przekształcić (mentalnie) w klientów

50 tys. płyt? :| :D

Mam dziwne przeczucie, że w Twojej firmie mają niewielkie pojęcie o marketingu internetowym, a gdy już sypną kasę, to prawdopodobnie wtopią dużą część pieniędzy.

Może lepiej trochę oświecić ludzi i przetestować próbkę. Wydać 1000zł, zbudować listę 1000 subs., popromować przez miesiąc jakiś produkt na tej liście i zobaczyć, czy chociaż w połowie się zwrócą koszty po miesiącu pracy nad listą. Jeśli żaden marketingowiec z firmy nie będzie w stanie odrobić zainwestowanych pieniędzy, to po co w ogóle budować listę 50tys.?

MateuszKowalski

MateuszKowalski napisał(a):50 tys. płyt?

Tzn. Nie do końca jasno się wyraziłem :)

Najpierw dać za zapis na listę darmowy produkt (mp3, ebook - coś co nie generuje kosztów), a następnie sprzedać tej liście za niewielką opłatą. Najlepsze rozwiązanie moim zdaniem - to kurs internetowy - wtedy przez jakiś okres czasu buduje się relacje z klientem.

5% to jak na sqeezepage'a średni wynik, ja liczyłym na większy.

Sam od 2 tyg. gdy odpaliłem nowy kurs, mam już ponad 200 os. Tylko nie współpracuje z innymi serwisami, więc to tylko osoby wchodzące na moją stronę - do konkretnego działu.

Mój znajomy przez tydzień zrobił 7 tys przez konwersję z Golden Line... Na jednym z forów wysyłał biuletyn że daje coś za darmo, wystarczy się zapisać aby otrzymać :)

PS.: Einstein powiedział kiedyś: "Wiadomo że takie a takie rzeczy są nie możliwe do zrobienia. Ale przychodzi jakiś nieuk który o tym nie wie, i robi to!"

Marcin Kijak Business Education - darmowe kursy internetowe (szybka nauka i czytanie, rozwój osobisty, eMarketing)

Business Support Group - nowa era zarabiania w internecie - wykorzystaj potęgę e-marketingu!
Awatar użytkownika
Marcin_Kijak

Postprzez MateuszKowalski 26 Lis 2009, o 11:43

Marcin_Kijak napisał(a):5% to jak na sqeezepage'a średni wynik, ja liczyłym na większy.

20% klikalności w link w mailu * 25% skuteczności sqpage = 5% skuteczności
1 000 000 adresów * 5% = 50 000

Są to naprawdę dobre wyniki.

Poza tym, wiem już, jak można zbudować taką listę za darmo*.

Tj. włożysz pieniądze, ale od razu wyciągniesz i jak da radę, to zrobisz to w miesiąc. :D

Masz dostęp Merytorium/CNEB ? Tam więcej o tym pisałem jakiś czas temu.

Niebawem będę też pisał o tym specjalny raport.

MateuszKowalski

Tak, jestem na merytorium :)

Awatar użytkownika
Marcin_Kijak

Postprzez MateuszKowalski 26 Lis 2009, o 23:56

Marcin_Kijak napisał(a):Tak, jestem na merytorium :)

To wejdź tutaj: http://www.ekademia.pl/mod/forum/discuss.php?d=31007

Jak coś, jest to temat: Budowanie Serwisów WWW i Usability > Webdesign i Usability > Skąd wziąć 6-10 tyś. na zrobienie strony internetowej?

Niebawem więcej zamieszczę w raporcie na ten temat ...gdy tylko się za to wezmę. ;)

MateuszKowalski

ach, weź się Mateusz, weź, za ten raport - czekam niecierpliwie, bo dostępu do merytorium nie mam

Masz problem?
Dowiedz się jak ruszyć z miejsca i znaleźć wyjście
Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

I co?

Postprzez Robert Wiliński 31 Maj 2011, o 08:22

I co z tym raportem? Pojawił się? Nie ukrywam, że chętnie bym zajrzał do tak tajemnej wiedzy :)

Awatar użytkownika
Robert Wiliński

Miejscowość: Włocławek

Wróć do Baza adresowa