co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
budowanie bazy adresów e-mail, zarządzanie bazą, zarabianie na bazie mailowej

Dostałam coś takiego w pdfie na meila, skopiowałam tekstową część oferty. Czy ktoś wie co to jest i czy to się nadaje, czy jest legalne, i wogóle?

Czym jest VirtualTrader?
Znacząca część firm poszukuje nowych klientów przeglądając internetowe katalogi firm, strony
internetowe, a następnie wysyłając na znaleziony adres email zapytanie o możliwość przesłania
oferty. Takie działanie jest zgodne z prawem, jednak jest również czasochłonne, kosztowne i mało
wydajne ze względu na bardzo ograniczoną ilość takich zapytań w ciągu dnia. W dobie kryzysu
firmy kładą duży nacisk na pozyskiwanie nowych klientów, szukając jednocześnie obniżenia
kosztów tego procesu.
Nasza firma przygotowała rozwiązanie będące odpowiedzą na te potrzeby. Stworzyliśmy system
informatyczny automatyzujący proces poszukiwania klientów. System ten - VirtualTrader
wykonuje omawiane wyżej czynności automatycznie. Przeszukuje internet w poszukiwaniu
adresów email firm o określonym przez Państwa profilu- np. „marketing”. Charakteryzuje się
wysoką wydajnością, jest w stanie wysłać wielokrotnie więcej zapytań niż człowiek oszczędzając
pieniądze i uwalniając zasoby które można wykorzystać na realizację zleceń.
Czym nie jest VirtualTrader?
VirtualTrader nie jest narzędziem służącym do masowego spamu. Mimo że posiada takie
możliwości przestrzegamy przed wykorzystywaniem go w tym celu. VirtualTrader służy
zastąpieniu człowieka, oszczędzeniu czasu i pieniędzy zyskanym dzięki automatyzacji i
zwiększeniu wydajności metod dotychczas wykorzystywanych w firmie, a realizowanych przez
człowieka.
Jak to działa?
Po uruchomieniu systemu wpisujemy słowa kluczowe – takie jakich używali Państwo do tej pory
do wyszukiwania firm korzystając z wyszukiwarki internetowej. Następnie należy określić ilość
przeszukiwanych zasobów i kliknąć „szukaj”. Na tym kończy się proces pozyskiwania adresów
email. Po kilku minutach program wyszuka adresy. Deklarujemy treść maila, którą możemy
zapisać w systemie i użyć jej wielokrotnie. Wybieramy do której grupy firm chcemy wysłać
zapytanie i zatwierdzamy wysyłkę.
Do tej pory te same czynności wykonywane ręcznie zajmowały kilka godzin dziennie, teraz mogą
Państwo uzystać ten sam efekt w ciągu kilku chwil. Cały system dostępny jest przez przeglądarkę
internetową, co pozwala na pracę zespołową przy systemie.
Jaka jest wydajność tego systemu?
W zależności od szybkości łącza, parametrów komputera na którym zainstalowany jest
system oraz słowa kluczowego, system jest w stanie znaleźć, a następnie wysłać zapytanie do
500-4000 skrzynek pocztowych w ciągu 2-3 godzin.

Awatar użytkownika
Agata 'soleil' Rutowicz

Miejscowość: Ziębice

VirtualSpamer

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka 10 Paź 2009, o 23:14

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witaj Agatko :D

Gdzieś już widziałem tych spamerów. Szkoda słów.
Dziwię się, że legalnie w naszym kraju można promować taki skrypt do automatycznego zbierania maili z Sieci.
Moim zdaniem - metoda nie do przyjęcia. Etyczne zero.

A tak w temacie legalności pytania o zgodę na przesłanie oferty na maila. Temat jest śliski jak cholera. Polecam lekturę tej strony o walce ze spamem.

Ostatnio jeden koleś mnie zaspamował tego typu zapytaniem. Na razie radzę się paru osób, co o tym myślą. Ja uważam to za regularny spam. Jak się upewnię, że mam rację, opiszę tę sytuację w detalach na ebiznesy.pl i tutaj pewnie też.

Proszę Was, nie róbcie tego. Jest mnóstwo fajnych technik e-marketingu. Można osiągnąć wszystko. Ale efekty są wynikiem pracy, a nie chodzenia na skróty.

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Re: Czym jest VirtualTrader?

Postprzez PabloM 12 Paź 2009, o 19:11

Humm... spam, spam :oops: .
Wysyłają mi maila, z jakaś oferta, nie mając mojej akceptacji wysyłania mi tych maili?
Czy tez wysyłają maila z zapytaniem czy chce się wpisać na ich listę mailingowa a dopiero potem spamować ofertami?

Moim zdaniem w obu przypadkach to jest trochę nieetyczne i można zaszkodzić marce firmy :/

Tak jak napisał Pan Paweł, są dużo lepsze sposoby na pozyskiwanie maili - ja się tych będę trzymał...

Jeśli ktoś działa nietyczne / niezgodnie z prawem lub wogole jest jakimś oszustem - to prawda kiedyś wyjdzie na jaw, wiec gra nie jest warta świeczki :/

PabloM

Postprzez precelik 12 Paź 2009, o 21:53

Ci z VirtualTrader skutecznie wysyłają, bo używają tego swojego własnie programu - przynajmniej tak się domyślac mozna.

Nie unikniesz.. większość działa na pograniczu. Dobrze jest to tu opisane:
http://www.uokik.gov.pl/pl/ochrona_kons ... m#pytanie8

Ja mam sposób na wrzucanie wszystkiego do filtra w programie pocztowym. Wbrew pozorom te maile o "zapytanie" łatwo wyselekcjonowac automatem, bo sie wiele rzeczy sie w nich powtarza, jak choćby to głupie słowo "zapytanie".

Zapraszam do zespołu- wspólny ebiznes, wspólne cele, wspólna praca...
sklep z biżuterią - jeśli chcesz zrobić prezent ukochanej
Awatar użytkownika
precelik

My w firmie robimy meilingi, pytamy czy możemy wysłać i je rozsyłamy i jest ok póki coś nas nikt nie podał. BazĘ tworzymy na podstawie naszej bazy CRM, zazwyczaj są to firmy do których dzwoniliśmy, lub współpracujemy, ale też poszukujemy nowych i ich wpisujemy, wysyłamy prośbę i tak dalej... Rozumiem w takim razie, że ten cały program VirtualTrade jest nie za bardzo legalny, bo on po prostu robi robotę za nas, ale zbiera meile zewsząd i tworzy z nich jedną wielką bazę, nie rozumiem tego czym się chwalą, że potem ukłAda je branżowo... wydaje mi się że to jest kit prawda? No bo jakim cudem może on układać je branżowo, na podstawie przypisanych portali, tych na których się znajdują... jakieś to dziwne i podejrzane.

"Nie mam nic przeciwko przychodzeniu do pracy, ale to osiem godzin czekania na wyjście to już lekka przesada."
Awatar użytkownika
Agata 'soleil' Rutowicz

Postprzez precelik 13 Paź 2009, o 07:55

wydaje mi się że to jest kit prawda?

Nie wiem jakim cudem, ale gdyby ja to miał zrobić zrobiłbym to liście słów kluczowych wystepujących na stronie w meta tagach itd. Jakiś współczynnik błędnego przypisania na pewno będzie, ale mimo wszystko automat to automat - oszczedza czas.

Zapraszam do zespołu- wspólny ebiznes, wspólne cele, wspólna praca...
sklep z biżuterią - jeśli chcesz zrobić prezent ukochanej
Awatar użytkownika
precelik

Oszczędza, ale czy faktycznie robi to legalnie, i dokładnie. Jak mówisz, napewno będzie jakiś błąd, wydaje mi się jednak, że to nie będzie jeden błąd, bo nawet człowiek po mailu żeby określić branże musi czasem szperać w necie a co dopiero jakiś głupi algorytm.

"Nie mam nic przeciwko przychodzeniu do pracy, ale to osiem godzin czekania na wyjście to już lekka przesada."
Awatar użytkownika
Agata 'soleil' Rutowicz

hmm

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka 2 Lis 2009, o 19:18

Agatko,
Dlaczego tak drążyłaś ten temat?
Czyżbyś chciała skorzystać z tego łajna?
Przeca wszyscy jesteśmy zgodni: nie warto nawet o tym myśleć.

Z pewnością przypisują do branż na podstawie analizy kodu strony. Nie jest to żaden wielki wynalazek. I pewnie w 80-90% dość dobrze przypisze branże ten automat. I co z tego? Przecież to nic nie zmienia.

Musimy bardziej rozwijać dział związany z budową bazy adresowej, bo inaczej takie oferty będą kusiły takie leniuszki, jak Agatka, hehehe.

PS. No chyba znamy się na tyle, Agatko, że się nie obrazisz o ten żarcik? :twisted:

Awatar użytkownika
Administrator

Przecież napisałam, że ja dostałam to na meila.

Tak w naprawdę, jeśli mam już wytłumaczyć całą sytuację, to mój prezes podrzucił mi to, bo jemu podrzucił syn. I ja mu z góry powiedziałam, że to na pewno jest mało legalne i dobre, ale on stwierdził, że to ja jestem od tego, żebym się znała i on potrzebuje argumentów, dlaczego to jest złe. Więc pytam, zadaję pytania, drążę temat, żeby wiedzieć co dokładnie opowiedzieć :-) I czym się podeprzeć :-)

P.S. A ja i tak jestem taki mały leniuszek :-)

Awatar użytkownika
Agata 'soleil' Rutowicz

VirtualShit

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka 7 Lis 2009, o 18:52

Agata 'soleil' Rutowicz napisał(a):P.S. A ja i tak jestem taki mały leniuszek :-)

Tak jak każdy z nas ;)

Awatar użytkownika
Administrator

Wróć do Baza adresowa

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości