Rok założenia: 2008Kontakt
budowanie bazy adresów e-mail, zarządzanie bazą, zarabianie na bazie mailowej
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witajcie,

Doskonale wiem jak ważne jest stworzenie bazy adresowej dla własnego e-bizensu. Ale od strony technicznej tutaj jest ze mną na bakier :( Nie wiem z czego skorzystać, z jakiego oprogramowania - jeżeli można to tak nazwać :-) - napiszę do czego jest mi potrzebna baza i możliwe, że ktoś pomocny mi podpowie, będę wdzięczny!

Mam plan na kilka stron. 1 strona to będzie typowo wizytówka - max banał ale klienci tam też trafią więc tam możliwość zapisu do newslettera, następnie będzie sklep internetowy oraz serwis informacyjny z danej branży oraz kilka okazjonalnych stron - wszędzie chciałbym zbierać maile, tylko co jest mi do tego potrzebne??

Do czego mi baza adresowa?

Chciałbym żeby był jakiś podział jakie maile zapisały się w jakich serwisach i możliwość wysłania maili do określonej grupy, parę dodatkowych opcji jak np przy sklepie internetowym taki autoresponder do obsługi klienta - po złożeniu zamówienia jakiś mail, potem następny przy kolejnym kroku zamawiania - tak aby stało się to automatyczne, i żeby klient zawsze był na bieżąco.

I to co mnie najbardziej interesuje, czego mam szukać, w co zainwestować?
Muszę się szybko nauczyć obsługi takiego programu, ale najpierw wybór.
słyszałem coś o implebocie, freshmailingu, czy możecie polecić te usługi??

Czy potrzebne będzie coś jeszcze czy to w zupełności wystarcza?

Pozdrawiam i dziękuje bardzo za pomoc
Ps. sorry za takie amatorskie pytanie, aż mi wstyd :sorry:

Awatar użytkownika
Piotr Krotkiewski

Miejscowość: Łódź

Po kolei

Postprzez Sebastian Nowak
napisane: 2 Sie 2011, o 18:31

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Piotr Krotkiewski napisał(a):1 strona to będzie typowo wizytówka - max banał ale klienci tam też trafią więc tam możliwość zapisu do newslettera

Tu dobrze się zastanów - czy ten newsletter będzie dawał jakąś korzyść tym co się zapiszą i czy będzie rozsyłany regularnie.
Może lepiej zrezygnować z możliwości zapisu na stronie "wizytówce", bo łatwo zepsuć relacje na samym początku, jeśli nie będziesz sumienny i konsekwentny. Taka "sztuka dla sztuki" to nie jest zbyt dobry pomysł.

następnie będzie sklep internetowy
Tu warto zbierać maile, żeby wysyłać specjalne okazje, promocje itp.

oraz serwis informacyjny z danej branży
Tu też warto, ale musisz wysyłać konsekwentnie maile, któe są przydatne czytelnikom.

oraz kilka okazjonalnych stron - wszędzie chciałbym zbierać maile
Tu, tak jak powyżej, ważny jest pomysł co zamierzasz z tymi adresami robić - nie wysyłaj tylko i wyłącznie ofert, bo lista będzie mało wartościowa.

tylko co jest mi do tego potrzebne??

Do czego mi baza adresowa?

Chciałbym żeby był jakiś podział jakie maile zapisały się w jakich serwisach i możliwość wysłania maili do określonej grupy, parę dodatkowych opcji jak np przy sklepie internetowym taki autoresponder do obsługi klienta - po złożeniu zamówienia jakiś mail, potem następny przy kolejnym kroku zamawiania - tak aby stało się to automatyczne, i żeby klient zawsze był na bieżąco.

Pierwsze co mi przychodzi na myśl do implebot menager - w ramach jednego konta możesz zarządzać kilkoma listami, zebranymi na różnych stronach. Wysyłając maile możesz zastosować tzw. deduplikację, żeby uniknąć sytuacji, gdzie jedna osoba (zapisana na kilka list) dostaje te same maile.

Tu masz link (partnerski), jak chcesz niepartnerski to usuń ID ;)

Nie wiem jak w takiej sytuacji sprawdzą się Pername czy Fump. Ale koleżanki i koledzy z pewnością coś doradzą...

Ps. sorry za takie amatorskie pytanie, aż mi wstyd :sorry:

Gdyby na tym forum nie było pytań, nie byłoby potrzeby istnienia forum :)
A pytanie wcale nie jest takie amatorskie.

Pozdrawiam
Seba
Awatar użytkownika
Sebastian Nowak

Re: baza

Postprzez Piotr Krotkiewski
napisane: 2 Sie 2011, o 23:24

Na wstępie chciałem bardzo podziękować za odpowiedź na pytanie :-)

Sebastian Nowak napisał(a): Piotr Krotkiewski napisał(a):1 strona to będzie typowo wizytówka - max banał ale klienci tam też trafią więc tam możliwość zapisu do newslettera

Tu dobrze się zastanów - czy ten newsletter będzie dawał jakąś korzyść tym co się zapiszą i czy będzie rozsyłany regularnie.
Może lepiej zrezygnować z możliwości zapisu na stronie "wizytówce", bo łatwo zepsuć relacje na samym początku, jeśli nie będziesz sumienny i konsekwentny. Taka "sztuka dla sztuki" to nie jest zbyt dobry pomysł.

Zdaje sobie z tego sprawę, kwestia jest tego typu, że stronę wizytówkę odwiedzą klienci tradycyjni, którzy przychodzą do sklepów, tam otrzymają za czas jakiś wizytówkę, ulotkę, informacje, że mamy stronę www, tam również mogliby się zapisać do tego biuletynu, sprawa tak wygląda, bo sklep internetowy będzie prowadzony pod inną domeną.

co do stron okazjonalnych, jak najbardziej będziemy rozdawać produkty za zapisanie się, oraz będzie wysyłany wartościowy kontent dla klienta.

Ps. Takie pytanie mnie naszło. Np robisz biznes z telefonami, posiadasz bazę z branży gier komputerowych, np 5000 adresów od fanów gier komputerowych, można to jakoś ciekawie połączyć, żeby przedstawić swoją ofertę z telefonami??

Tak mnie naszło przy okazji ;p

Jeszcze raz bardzo dziękuje za informacje! Jeżeli zdecydujemy się na wybrany program i będzie to implebot skorzystam z partnerskiego odnośnika ;) Jak najbardziej interesują mnie opinie innych użytkowników! Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
Piotr Krotkiewski

Miejscowość: Łódź

re: amatorskie pytanie dot. baz adresowych ;-)

Postprzez tipidi
napisane: 3 Sie 2011, o 01:04

W kontekście Twoich postów:
Internet to zupełnie zupełnie zupełnie inna bajka, niż sprzedaż w sklepie stacjonarnym, inne priorytety, marketing, obsługa klienta itd. Patrząc po znajomych, dużo lepiej idzie tym, którzy nigdy nie mieli zwykłego sklepu - nie mają nawyków. Ponadto telefony to trudny temat, bo w sieci konkurencja jest duża i w dodatku ma już duże doświadczenie. Będzie trudno się przebić.
Jeśli mogę coś doradzić, to znajdź kogoś, kto się na tym zna, bo na nauce zmarnujesz rok/dwa lata, a w sieci to szmat czasu.

Żeby nie wyszło, że chcę Cię zniechęcić :) Zakładaj sklep i rozwijaj firmę, ale na zimno i rozsądnie. A jak znasz kogoś, kto realnie ma coś wspólnego z esklepem, to idź z nim na piwo i pogadajcie :D

Piotr Krotkiewski napisał(a):Ps. Takie pytanie mnie naszło. Np robisz biznes z telefonami, posiadasz bazę z branży gier komputerowych, np 5000 adresów od fanów gier komputerowych, można to jakoś ciekawie połączyć, żeby przedstawić swoją ofertę z telefonami??

Nie licz za bardzo na mailing, to już schodzący temat - nikt nie lubi maili reklamowych. Mailing jest ok, jeśli chcesz na jego podstawie budować relacje z klientami, których już pozyskałeś innymi kanałami.

tipidi

Miejscowość: 3m

nie koniecznie :)

Postprzez Sebastian Nowak
napisane: 3 Sie 2011, o 08:20

Piotr Krotkiewski napisał(a):Ps. Takie pytanie mnie naszło. Np robisz biznes z telefonami, posiadasz bazę z branży gier komputerowych, np 5000 adresów od fanów gier komputerowych, można to jakoś ciekawie połączyć, żeby przedstawić swoją ofertę z telefonami??

Nie licz za bardzo na mailing, to już schodzący temat - nikt nie lubi maili reklamowych. Mailing jest ok, jeśli chcesz na jego podstawie budować relacje z klientami, których już pozyskałeś innymi kanałami.

Można to jakoś połączyć, ale trzeba to zrobić to umiejętnie.
Tak na szybko - np. możesz fanom gier przedstawić jakiś model telefonu, który ma wbudowaną jakąś grę itp. - wiadomo, że szanujący się fan gier nie będzie grał w gry w telefonie, ale przynajmniej masz jakiś punkt zaczepienia.

Pozdrawiam
Seba
Awatar użytkownika
Sebastian Nowak

Wróć do Baza adresowa

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość