co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
jak prowadzić badania marketingowe, przykłady badań, analizy, wyniki, wnioski

No właśnie po co badac marketingowo, na przykład odnośnie użyteczności serwisu? Ostatnio zdałem sobie sprawę, ze zrobienie chociażby takiej krótkiej sondy wśród jakiejkolwiek grupy użytkowników ( najlepiej tych słabo jeszcze obeznanych z internetem) może przynieśc niemałe korzyści. Zaczynamy zdawac sobie sprawę jak stworzyć dobre menu, logo, itd. w odniesieniu do łatwości nawigacji prostego ( czyt. niezwiązanego z ebiznesem) użytkownika stron www. Nam sie może wydawać, ze stworzyliśmy doskaonały serwis pod wzgledem funkcjonalności, a badania zweryfikują, ze jest on tylko może co najwyżej ...niezły. Bo trudno zlokalizować opcję wyszukiwania na stronie głównej ( lub jej w ogóle nie ma), bo hasła niektórych pozycji w menu tylko dla nas sa oczywiste, ale dla innych juz troche enigmatyczne. bo nasz adres URL jest tak nieprzyjazny, ze trudno potem tą stronę odnaleźć w Ulubionych...itd.
Robi się z tego całkiem spora lista rzeczy, które musimy koniecznie zanalizować od strony innej niz my.
A więc nie bójmy się przetestować naszych stron na ciociach , wujkach, mamach , tatach - to taki najprostszy sposób małego badania marketingowego .

pozdrawiam ciepło :D
krzywy-senior

Jest sposób, żeby zwiększyć odwiedziny Twojej strony internetowej!

Wybierz najlepszą domenę!
Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka

Dokładnie. Badania marketingowe to swego rodzaju testowanie (obojętnie czego). Organizator badania sprawdza jakie są preferencje użytkowników, co sprawia im trudności, z czego są zadowoleni, jak widzą dany produkt. Wszystko po to, żeby dostosować produkt dla klientów. Produkt nie ma być fajny, użyteczny, funkcjonalny dla jego stwórcy, tylko dla jak największego grona odbiorców, klientów.

Swoją drogą nie muszę robić żadnych sond chyba co do użyteczności i funkcjonalności mojego przyszłego serwisu. Mam kumpla, który się za bardzo nie zna na komputerach i Internecie (sam konta na poczcie nawet nie założy), także mogę testować moją stronę na nim. Jak wszystko bez problemu i w miarę szybko bedzie mógł zrobić i znaleźć na niej to znaczy, że moja strona jest dobra.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Wróć do Badania marketingowe

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość