co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
program do mailingu i automatycznego wysyłania wiadomości (autoresponder) to podstawa w e-biznesie

Ranking darmowych autoresponderów

Postprzez radek97 6 Gru 2009, o 15:23

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Może ja napiszę moję wrażenia z użytkowania darmowych autoresponderów.

-PHPlist Bardzo fajny skrypt. pozwala na bardzo zaawansowane zarządzanie listami wysyłkowywi. eksport improt użytkowników itp. Niestety nie jest to autoresponder. Pozwala wysylac mailing tylko zdefiniowany czasowo. nie opcji follow-up czyli defakto funkcji autorespondera.

-infinite responder- tez ciekawy skrypt . ma funkcje follow-up. Czyli możemy wysyłać mailing do ludzi którzy zapiszą się na listę i automatycznie bedą dostawać. Np raz dziennie automatyczną przesyłkę. Coś
jak kurs kurs pozycjonowania Krzywego :)
Jest też funkcja wysyłania mailingu do razu lub zdefiniowania czasowego. Skrypt dobry choć trzeba dojść co do czego jest ponieważ skrypt ma troche dziwną terminologię.
Główną bolączką tego skryptu jest to że nie ma funkcji imprortu i ekpsportu listy czy subskrybentów.

Następnym skryptem Jest ....Uwaga... Fump Lite....
Tak. Myślę że mało kto o tym wie że fump jest tylko spolszczeniem skryptu AMLM PRO.
na tej stronie
http://free-software-download.us/blog/?page_id=11
możemy sobie sciagnac (po dość skomplikowanej rejestracji) wersje lite tego skrypt.
Wersja lite jest troche obcieta co do wersji pro. Ale jest to w pelni dzialajacy autoresponder z funkcja follow up i ekpsportem i importem subskrybentow i to za darmo Jest to de fakto Fump w wersji Lite.
Natomiast pod poniższym linkiem można sobie zamówić oryginalnego Fumpa po angielsku(AMLM PRO) i to w wersji 6. W polsce chyba sprzedaja wersje 5 pod nazwa Fump.
Jak bedziecie instalowali wersje lite na serwerze to radze doczytac plik readme problem installing.
jest tam wyjasniona wazna rzecz. trzeba recznie wrzucic za pomoca phpmyadmin 2 tabele do bazy bo bez tego nie pojdzie. Wersja lite to jest wersja 4 skrypty i jest troche problemow podczas instalacji .
werja pro pojdzie na roznych hostingach bez kombinacji. poprostu jest ulepszona :)
Cena Fumpa poszła w gore. 250zł. A fump w wersji angielkojezycznej kosztje 75dolarow. Mysle ze warto to rozważyć :)
http://free-software-download.us/blog/?page_id=12

działającego Fumpa Pro w wersji demo sprawdzimy pod tym adresem
http://sellwide.net/cgi-bin/amlm2/responder.cgi
http://www.doctorquek.com/adtz/go.php?c ... efsd11&s=a

Pomijam narzędzie majewskiego freebot. bo jest to tylko do zbierania adresow. za darmo nie wyslecie za pomoca tego narzedzia nic. Wole cos na wlasnym serwerze

Myslę ,że też ważna rzeczą jest sprawdzanie klikalnośći w linki które wysyłamy w mailach. Oczywiście fump (polski lub wersja pro angielska) to oferuje alo przecież można sobie zainstalować skrypt który to robi i to za darmo.
Masa takich skryptów pod tym adresem
http://www.hotscripts.com/category/php/ ... -tracking/

Jeszcze jedna rzecz. Limity waszych kont hostingowych na wysylke wiadomosci.
Chyba każda firma hostingowa ma limity na wysyłanie mailingu. Z tego co się orientuję są to limity w okolicach 1000-2000 maili dziennie. Więc jak myślimy o wielkich mailingach to trzeba by się rozejrzeć za specjalnymi ofertami
-hostingu pod mailing,
-Dedykowany serwer vps,
-wykupienie mailingu na stronach typu getresponse czy implebot.
- jeszcze jednym sposobem jest wykupienie numeru ip do naszego providera internetowego i postawienie serwera mailowego po linuxem. typu postfix czy sendmail i wysylanie mailingu samodzielnie. np noca za pomoca naszego lacza internetowego. uprzedam ze konfiguracja takich serwerow nie jest sprawa latwa :)
Pozdrawiam

Radek Olszak
radek97

Fajny tekst - przyda się zapewne nieraz komuś :)

Ja praktycznie od paru lat korzystam z własnych skryptów PHP do wysyłania mailingu i jest ok. Jeśli serwer obsługuje CRONa to nie ma też problemu z działaniem autoresponderów.

Dobrze, że wspomniałeś o limitach - kiedyś OVH zablokowało mi na serwerze sporo rzeczy bo myśleli, że rozsyłam spam. W jakimś sensie bym to rozumiał, ale to było przez.... formularz zamówieniowy gdzie może w ten sposób było wysyłanych ze 20 maili więc bez komentarza :D

Od jakiegoś czasu korzystam z hostingu linuxpl.com i póki co jestem bardzo zadowolony i nie ma problemu z rozsyłką około 1500 maili co jakiś czas. Nawet nie zawsze wykonywanie skrypty się "zawiesza" :mrgreen:

No i dla ciekawostki dodam, że pisząc własne skrypty do mailingu itp. warto korzystać z klas typu phpmailer, a nie z "gołej" funkcji mail.

Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Popraw sobie humor oglądając najlepsze polskie kabarety
Awatar użytkownika
bartekmedon

Witaj.
Ja właśnie wybierałem hosting i też wybrałem linuxpl.com ich serwery chodza naprawde rakietowo .
wszesniej wzielem kilka hostingow w innych frimach trybie test i nigdzie nie widzialem zeby mieli procesoroy i7 . jak byly to zwykle quady. Mysle ze procek jest wazny bo te nasze skrypny naprawde ciezko obciazaja :). apropo linuxpl.com ma limit 2000 maili na dzien :)
A co do pisania w php to ja nie umiem. Moze napiszesz jak dlugo zajmue taka nauka?
html czy css jest proste ale za php sie nie bralem bo mysle ze to trudne.
Zastawiam sie dlaczego nikt jeszcze nie napisal funkcjonalnego darmowego autorespondera ktory by mial follow up i import export uzytkonikow skoro php jest latwe.
Jak dla mnie to troche tego infinite respondera ulepszyc o eksport improt i top by wystarczylo :)
Osobiscie pracuje na systemie ubuntu. Z winowsa zrezygnowalem Bawilem sie z z postawieniem w postawienie serwera postfix plus curier plus rozne dodarki. NIe jest to takie latwe. Naprawde masa kombinacji. :)

Radek Olszak
radek97

Sam myślałem żeby kiedyś takie coś napisać hmm... może jeszcze do teg pomysłu wrócę.

A co do nauki PHP - zapraszam na mój praktyczny kurs co prawda jest zrobiony nazwijmy to "brzydko" ale dlatego, że miał początkowo służyć wąskiemu gronu i samemu sobie. Nie mniej wszystko jest myślę przeze mnie naprawdę dokładnie i bardzo prosto wytłumaczone. Zajrzyj może się okaże, że masz do tego smykałkę :D Pozdrawiam

Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Popraw sobie humor oglądając najlepsze polskie kabarety
Awatar użytkownika
bartekmedon

A co do Crona to oczywisice kazdy skrypt potrzebuje na ustawienie crona zeby powiedzmy w nocy sprawdził czy jest cos do wyslania i puscil wysylke. ale ustawienie crona to nie jest trudne :)

Radek Olszak
radek97

bartekmedon napisał(a):Od jakiegoś czasu korzystam z hostingu linuxpl.com i póki co jestem bardzo zadowolony i nie ma problemu z rozsyłką około 1500 maili co jakiś czas.

Też mam kilka stron na linuxpl, kiedyś kontaktowałem się z adminem ad. limitu - bez względu na rodzaj konta, jest to 1700 maili/dobę.

Zobacz, jak mogę Ci pomóc:
Marcin Kijak Business Education - darmowe kursy internetowe (szybka nauka i czytanie, rozwój osobisty, eMarketing)

Business Support Group - nowa era zarabiania w internecie - wykorzystaj potęgę e-marketingu!
Awatar użytkownika
Marcin_Kijak

radek97 napisał(a): apropo linuxpl.com ma limit 2000 maili na dzien :)

Skąd masz taką informację?

Ja jak wysyłałem hurtowo po 2000 maili to przychodził zwrot. Dlatego skontaktowałem się z adminem, który powiedział, że 1700 to limit...

Marcin Kijak Business Education - darmowe kursy internetowe (szybka nauka i czytanie, rozwój osobisty, eMarketing)

Business Support Group - nowa era zarabiania w internecie - wykorzystaj potęgę e-marketingu!
Awatar użytkownika
Marcin_Kijak

Kontaktowałem sie z helpem linuxpl.com przez live czat zadałem takie pytanie i mówił że jest limit 2000 maili. Więć albo nie wiedział dokłądnie. (W sumie kontakt z adminem jest na admin@linuxpl.com ) albo podwyższyli limit.

Radek Olszak
radek97

Ja rozmawiałem z nimi jakieś 2 tyg temu... To sami nie wiedzą co mają :)

Awatar użytkownika
Marcin_Kijak

WP Responder

Postprzez radek97 9 Gru 2009, o 14:25

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Znalazłem ciekawy autoresponder. Nazwa Wp responder
http://www.expeditionpost.com/wp-responder-plugin/
Jest to wtyczka do wordpressa. Naprawde fajna sprawa.
Pozwala na tworzenie nieograniczonej liczby newsletterow.
Wtyczka pozwala na follow-up czyli na automatyczny wysylanie subskrybentom zdefiniowanych wczesniej wiadomosci.
Wtyczka pozwala tez na informowanie o nowych postach :)
Fajna sprawa polecam.

Radek Olszak
radek97

Następna

Wróć do Autoresponder

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość