co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
program do mailingu i automatycznego wysyłania wiadomości (autoresponder) to podstawa w e-biznesie

Czy ktoś wie co to za punkty się zliczają we freebocie jak się ma uruchomiony co-reg. Co można zrobic gdy się ma np. 2000 punktów? wymienia się je na coś?

nawiasem mówiąc co-reg świetnie rozbudowuje listę mailingową

Masz problem?
Dowiedz się jak ruszyć z miejsca i znaleźć wyjście
Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

Re: punkty co-reg we freebocie.

Postprzez MateuszKowalski 9 Cze 2009, o 13:07

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Potem te punkty są zużywane, gdy innym się pojawia możliwość zapisania na Twoją listę. Gdy ktoś zapisze się na Twoją listę, to dostajesz maksymalnie 30punktów (10 za wyświetlenie każdej dodatkowej subskrypcji na czyjąś listę), a właściciele tych innych list tracą po 10 punktów.

Gdy na listę kogoś innego, kto uczestniczy w co-reg (i jest w Twojej dziedzinie w systemie), zapisze się jakaś osoba, to jemu wyświetli się też po potwierdzeniu zapisu, możliwość zapisu też na Twoją listę. Za każde takie wyświetlenie propozycji zapisu na swoją listę u kogoś zużywa się 10pkt.

MateuszKowalski

a dzięki - fajny system

Masz problem?
Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Chyba nie do końca rozumiem jednak jak to działa.
Wychodzi z tego, że wraz z ilością wyświetleń w co-regu malałaby ilość punktów. U mnie jest tak, że właściwie wszytskie zapisy obecnie na listę są z co-reg ale rośnie mi też ilość punktów.
Rośnie ilość subskrybentów i ilość punktów.
Jak to możliwe?

Masz problem?
Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Re: punkty co-reg we freebocie.

Postprzez MateuszKowalski 13 Lip 2009, o 18:39

Prawdopodobnie masz więcej zapisów na listę z Twojej strony, niż z wyświetleń w co-reg. Z tego też wynika, że liczba punktów pomimo, że jest używana na bieżąco, to stale rośnie.

Punkty dostajesz też wtedy, gdy się ktoś zapisze w systemie co-reg do Ciebie. Ty stracisz 10 pkt, ale tej osobie znowu się wyświetlą 3 możliwości i dostajesz 30 pkt. ;) Jeżeli masz skuteczność zapisu powyżej 33%, to masz perpetum mobile, które się cały czas nakręca, a do Ciebie zapisują się cały czas ludzie na listę. :)

MateuszKowalski

Elżbieta Kalinowska napisał(a):Chyba nie do końca rozumiem jednak jak to działa.
Wychodzi z tego, że wraz z ilością wyświetleń w co-regu malałaby ilość punktów. U mnie jest tak, że właściwie wszytskie zapisy obecnie na listę są z co-reg ale rośnie mi też ilość punktów.
Rośnie ilość subskrybentów i ilość punktów.
Jak to możliwe?

aby to zmienić zmień opis lub kategorie co-reg :) Może pomoże :)

Awatar użytkownika
Marcin Godlewski

Miejscowość: Kraków

Salomon radzą: Elżbieto - osiągnęłaś bardzo zadowalający rezultat, dzięki któremu Twoja lista e-mailowa się powiększa.

Od siebie dodam, że tak jak napisał Mateusz - masz prawdopodobnie samonapędzające się perpetum mobile, więc nie zmieniaj niczego. Tak jest jest teraz, jest w porządku ;)

Krzysztof 'Junior' Trybulski

Punkty dostajesz też wtedy, gdy się ktoś zapisze w systemie co-reg do Ciebie. Ty stracisz 10 pkt, ale tej osobie znowu się wyświetlą 3 możliwości i dostajesz 30 pkt. ;) Jeżeli masz skuteczność zapisu powyżej 33%, to masz perpetum mobile, które się cały czas nakręca, a do Ciebie zapisują się cały czas ludzie na listę. :)

Chyba troszkę się rozpędziłeś, Mateuszu 8-)

Aż tak dobrze to nie ma, hehe. Ja np. mam dokładnie 50% osób na liście kursu pozycjonowania z co-reg (ostatnio nawet więcej, ale średnia ogólna jest taka). Napiszę zatem, jak to działa, żeby nie było nieporozumień.

Zakładasz sobie konto na ImpleBOT. Możesz założyć na próbę konto na FreeBOT z funkcjonalnością ImpleBOTa na 14 dni. Po 14 dniach - jeśli nie zapłacisz abonamentu - konto zostanie zdegradowane do FreeBOTa i... będzie działało. Zatem nic nie ryzykujesz.

OK. Masz konto na autoresponderze Piotra Majewskiego. Wklejasz formularz zapisów na swój serwis WWW (swoją drogą, świetny generator formularzy Piotr przygotował). I zbierasz adresy e-mail.
Od razu włącz sobie co-reg. Oczywiście dawaj coś za darmo, bo nie jestem pewien, czy na hasło "Darmowy Newsletter o Czymś Tam" ludzie będą się zapisywali przez ko-rejestrację :lol:

Zatem włączasz co-reg. Piszesz nazwę swojej listy, a raczej np. kursu. U mnie jest np: "Darmowy Kurs Pozycjonowania Stron WWW - nie zlecaj pozycjonowania - pozycjonuj samodzielnie!". Czyli krótko i na temat. Zresztą musi być dość krótko. No i korzyść podaj dla potencjalnego subskrybenta, żeby go zachęcić.
Włączając co-reg musisz podać kategorię, w jakiej będzie się wyświetlała Twoja propozycja. Przemyśl dobrze swój wybór. Ja oczywiście korzystam głównie z kategorii "e-biznes". Kategorię tę możesz w dowolnej chwili zmienić. Nie ma tutaj żadnych ograniczeń.

Po włączeniu co-rejestracji dostaniesz 100 punktów na start gratis. Fajnie, nie? Co prawda to kropla w morzu Twoich potrzeb (może nawet nie kropla, hehe), ale zawsze cieszy na start.
Co oznacza te 100 punktów w systemie co-reg? Propozycja zapisu na Twoją listę wyświetli się 10 osobom. Piotr tak zrobił, że jedno wyświetlenie to 10 punktów. Mógł zrobić 1 punkt, ale chyba ma manię wielkości, hehe. Ale to oczywiście bez znaczenia.

Jak działa co-reg?
Jak ktoś na czyjejś stronie WWW (lub w inny sposób) zapisze się na jakąś listę adresową (oczywiście właściciel listy korzysta tutaj z ImpleBOTa lub FreeBOTa), to po zapisie na listę (dokładnie - po potwierdzeniu zapisu na tę listę, czyli kliknięciu w liki potwierdzający - jest to tzw. double opt-in) wyświetlą mu się maksymalnie 3 propozycje zapisu na inne listy adresowe. Warunkiem koniecznym jest tutaj to, aby w kategorii, w jakiej jest dana lista, były inne listy. Przy niszowych kategoriach może być z tym problem. Przy kategorii "e-biznes" - problemu nie ma :mrgreen:

Zatem 1 osoba, która zapisze się do Ciebie na listę i potwierdzi swój zapis, zobaczy maksymalnie 3 inne listy do zapisu. I Ty za to dostajesz maksymalnie 10x3 = 30 punktów w systemie co-reg.
Teraz te punkty będą automatycznie wykorzystywane. Tzn. przy zapisach na inne listy należące do tej samej kategorii, do której należy Twoja lista adresowa, ludzie będą widzieć ofertę zapisu na Twoją listę. Każde wyświetlenie Twojej listy u kogoś pożera 10 punktów z Twojego konta co-reg.

Co zatem oznacza u mnie 50% zapisów z co-rega? W skrócie oznacza to tyle, że z tych 3 osób (30 punktów), którym wyświetli się propozycja zapisu na mój Darmowy Kurs Pozycjonowania, 1 osoba zapisuje się do mnie na listę.
Zatem nie ma tu żadnego perpetum mobile, nawet przy założeniu 100% - towej skuteczności co-reg. Za dobrze by było :D

Dodam na koniec, że kupiliśmy ze znajomymi dość drogi, ale chyba najlepszy obecnie na rynku ogólnoświatowym program do e-mail marketingu. Na razie go testujemy. Ale jest świetny. Oczywiście ma "nieco więcej" funkcjonalności od ImpleBOTa. I nie ma w zasadzie żadnych ograniczeń. Ale to temat na inny wątek.

Oczywiście, póki co, dalej będę używał ImpleBOTa (kilka kont). Dlaczego? Odpowiedź jest prosta: co-reg.
I minie chyba sporo czasu, zanim pojawi się jakiś konkurencyjny autoresponder, które będzie używać tak duża ilość osób, że działający w nim co-reg będzie miał sens. Choć z drugiej strony patrząc, jeśli zebrała by się grupka osób, które działają w ebiznesie i ich listy pasują świetnie do kategorii (ogólnie) "ebiznes" (czy e-biznes), to w sumie wystarczyło by kilka list adresowych, które polecały by się nawzajem...

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Re: Aż tak dobrze to nie ma

Postprzez MateuszKowalski 20 Lip 2009, o 00:08

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):

Chyba troszkę się rozpędziłeś, Mateuszu 8-)

Pawle, nie wiem czy wiesz, ale ja od cholery testuję różnych dziwnych rzeczy i na jednej z list mam 75% zapisu z co-reg. 8-) 8-) 8-)

MateuszKowalski

Freebot i co-reg

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka 20 Lip 2009, o 10:04

Pawle, nie wiem czy wiesz, ale ja od cholery testuję różnych dziwnych rzeczy i na jednej z list mam 75% zapisu z co-reg.

Oczywiście, że nie wiedziałem. Gratulacje Mateuszu!
Nie zmienia to jednak faktu, że co-reg nie jest perpetum mobile - w żadnym przypadku.
Zwiększa ilość subskrybentów, nawet znacząco (Twój i mój przykład to potwierdzają), ale sam z siebie nie powoduje, że subskrybenci będą bez końca się zapisywać na naszą listę adresową. Jak wykorzystamy punkty z co-reg (nawet ze 100% skutecznością, co akurat nie jest możliwe), to jeśli nie zdobędziemy sami jakiegoś człowieka na listę (np. przez formularz na naszej stronie WWW), to zapisy ustaną. I tyle.

Chciałem to dobrze wyjaśnić, żeby nie było nieporozumień.

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Następna

Wróć do Autoresponder