co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
program do mailingu i automatycznego wysyłania wiadomości (autoresponder) to podstawa w e-biznesie

Nieaktywne linki w implebocie

Postprzez bercik 5 Mar 2010, o 17:55

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witajcie!

Mam implebota - wysyłam wiadomości do listy w formacie HTML - w wiadomościach są linki "zamaskowane" przez program {LINK1}, {LINK2}.
Otrzymuje od części subskrybentów, że linki są nieaktywne to znaczy są tylko ciągiem znaków implebota a nie podkreślonym i klikalnym linkiem. Czy mieliście/macie podobne problemy?
Czy tworzenie maili tylko jako TXT załatwi sprawę? Z drugiej strony HTML daje większe możliwości i w ogóle lepiej to wygląda.
Macie jakieś pomysły jak to załatwić aby wszyscy mogli kliknąć?

Pozdrawiam
Robert Ważyński
www.tajnikiprezentacji.pl Jak tworzyć i wygłaszać wciągające przemówienia
www.prezentacjaplus.pl TYLKO PRAKTYKA!
bercik

Re: Nieaktywne linki w implebocie

Postprzez MateuszKowalski 6 Mar 2010, o 07:04

Cześć,

Jeśli chcesz wysyłać klikalne linki w formacie html przez impleBOT'a, to musisz jeszcze podlinkować te linki, tj. po wrzuceniu {LINK_1} do treści musisz go jeszcze podlinkować przez {LINK_1}. WAŻNE - jak wrzucisz {LINK_1} do treści i będziesz go chciał podlinkować, to wybierz protokół inny (tam to wszystko jest w impleBOT), bo jeżeli wybierzesz normalny protokół html:// to po kliknięciu w link osoba zostanie przerzucona na stronę http://http://link.pl. Tak więc wybierz protokół inny.

A tak w ogóle to ja już od dawna nie używam tego śledzenia kliknięć, tylko wrzucam bezpośrednie linki do treści. Ma to 2 główne zalety:

- osoba widzi od razu, gdzie wchodzi, a przez to chętniej klika w linki (jeżeli nie jesteś w stanie wykorzystać, ile osób kliknęło w link, by zwiększyć ilość kliknięć, to te dane, ile osób kliknęło do niczego konkretnego Ci się nie przydają, samo wiedzenie, ile osób kliknęło nic Ci nie daje, a więc lepiej mieć więcej kliknięć i nie wiedzieć dokładnie, ile ich było),

- impleBOT czasem muli i jak ktoś klika w link implebota, to nie zawsze jest od razu przenoszony na stronę, czasem nie jest w ogóle przenoszony i musi jeszcze raz kliknąć, a czasem musi poczekać dłuższą chwilę, na przejście przez implebota i załadowanie się nowej strony, co może zirytować subskrybenta, a przez to może on zamknąć stronę.

W każdym bądź razie, jeszcze chcesz śledzić skuteczność maili (ilość kliknięć), to w wiadomość html, w treść możesz wrzucić bezpośredni link, a podlinkować go przez {LINK_1}, jako protokół inny. W ten sposób będzie on widział stronę, na którą wejdzie docelowo, ale po kliknięciu w link najpierw przejdzie przez implebota i będziesz wiedział ile osób kliknęło w link. Jeżeli już chcesz używać tego zabiegu, co wg mnie jest bardzo ciekawe, to w treść txt nie wrzucaj wtedy bezpośredniego linku, bo zburzy Ci to statystyki, w txt bowiem nie będzie wtedy zliczało kliknięć. W txt wrzuć w treść {LINK_1}, a w html w treść bezpośredni link i podlinkuj go przez {LINK_1}, przez protokół inny.

Pozdrawiam

MateuszKowalski

Postprzez bercik 6 Mar 2010, o 10:13

Hej!

Mateusz bardzo dziękuję za informacje. Potwierdź, proszę czy dobrze Cię zrozumiałem:
1. Wstawianie linka implebot sam {LINK1} w treści TXT i tak nic mi nie da. Link nadal nie będzie klikalny?
2. Co do HTML to niestety nie znam się na protokołach i na razie nie wyobrażam sobie podlinkowania {link1} w innym protokole. Może przegryzę się przez implebota w ten weekend :)
3. Jeśli w HTMl wstawię czysty link czyli bezpośrednio do strony docelowej bez {LINK1} to wszystko będzie hulać?
4. Czy mogę skracać link przez np. skocz.pl?
5. Co do sprawdzanie klikalności - nic z tym nie robiłem ale miałem chociaż obraz czy ludzie są zainteresowani choć teraz to wszystko szlag trafił bo i tak nie mogli klikać! Wyniki są zafałszowane.

Kurczę, mam 2000 ludzi na liście z tego co widzę do 70% trafiały niedziałające linki (wczoraj puściłem mailing z zapytaniem w tej sprawie) na razie mam około 200 odpowiedzi z czego ponad 150 NIEAKTYWNY!
Z drugiej strony pokazuje to jak ludzie zlewają maile (mam nadzieje, że nie tylko ode mnie) skoro tylko kilkanaście osób i to w ostatnim czasie (listę mam od roku) pofatygowało się do mnie z info, że nie mogą klikać w linki. Masakra!

PS. Mateusz, obserwuję od jakiegoś czasu Twoja działalność w sieci (jestem na Twoich listach i obserwuje forum ebiznesy). Dużo osiągnąłeś i pewnie wiele jeszcze zawalczysz. Powodzenia!

Pozdrawiam
Robert Ważyński
bercik

Postprzez MateuszKowalski 6 Mar 2010, o 17:54

Ad. 1. Nie, w txt normalnie wszystkie linki są klikalne. Oczywiście jeżeli mają to http:// przed linkiem, bo jeżeli dasz samo www. to niektóre programy pocztowe nie zamieniają samego www na link (np. Interia), ale już z http:// to chyba wszystkie. Tylko w formacie maili html trzeba je jeszcze podlinkować, żeby były klikalne.

Ad. 2. Tak to się robi krok po kroku:
instr.JPG
instr.JPG (89.08 KiB) Obejrzany 764 razy

Ad. 3. Nie. Jego też trzeba podlinkować jak na instrukcji powyżej. Tylko wybierasz, czy chcesz podlinkować przez normalny link, czy przez protokół inny. Normalnie to tam po prostu nic nie zmieniasz (domyślnie jest html). Najlepiej przed wysyłką maili do subskrybentów, wyślij jeszcze do siebie i sprawdź, czy są linki klikalne. Na samym dole w implebocie, przy wysyłce mailingów masz taką kratkę do znaczenie "Testuj mailing przed wysyłką". Jeśli to zaznaczysz i wyślesz, mail zostanie wysłany od razu, tylko do Ciebie. Nie będzie to zliczane jako mailingi. Ja często po 10 razy sprawdzam mailingi przed wysyłką. A to poprawiam linijki, a to coś, a to jak przeczytam jeszcze raz maila i mi nie będzie pasowało to poprawiam.

Ad. 4. Tak, ale po co?

Ad. 5. Jeżeli był ludzie nie mogli kliknąć w link w mailu html'owym, to prawdopodobnie jeżeli byli zainteresowani, to kopiowali adres strony do przeglądarki i tak wchodzili. Jeżeli mieli link, to strona w dalszym ciągu była aktywna, tylko nie mogli kliknąć w ten link, a po wejściu na stronę implebot.pl/dc27d2h3udc2d6y2gc kliknięcie jest zliczane.

>Z drugiej strony pokazuje to jak ludzie zlewają maile (mam nadzieje, że nie tylko ode mnie) skoro tylko kilkanaście osób i to w ostatnim czasie (listę mam od roku) pofatygowało się do mnie z info, że nie mogą klikać w linki. Masakra!

Ludzie często nie wiedzą, że mogą odpisywać na maile. Ja tak często mam, gdy wysyłam jakiś mailing z prośbą o odpowiedź w mailu. Wtedy dużo osób pisze, że nie wiedziała, że nawet mogą odpisać na maila i to dotrze do mnie. ;)

>PS. Mateusz, obserwuję od jakiegoś czasu Twoja działalność w sieci (jestem na Twoich listach i obserwuje forum ebiznesy). Dużo osiągnąłeś i pewnie wiele jeszcze zawalczysz. Powodzenia!

Hehe, Dzięki! :D Akurat wolę się wystrzegać tego, aby ludzie zainteresowani e-biznesem byli na moich listach nie-ebiznesowych, bo wtedy mają jak na tacy sporo ciekawych case'ów do rozważań, dlaczego i jak to działa ...chociaż z drugiej strony większości ludzi nie jest świadoma pewnych rzeczy i nawet, gdy są na moich listach, czytają moje maile i wchodzą na moje strony, to patrzą i widzą, że to działa, ale nie wiedzą dlaczego. :glupek2: A moje oferty sprzedażowe, to jest już szczyt bezczelności i braku szacunku dla takiego typowego copywritingu. :D

MateuszKowalski

Postprzez bercik 6 Mar 2010, o 18:18

Mateusz, bardzo Ci dziękuję za poświęcony czas i na koniec jeszcze jedno pytanie :)

W Twojej instrukcji w poprzednim poście podlinkowywałeś forumebiznesy.pl A czy można w treść maila w HTML wstawić {LINK1} i w hiperłączu po wyborze protokołu "inny" wstawić znowu {LINK1}?
Nie mam żadnych obaw przed pokazaniem oryginalnego linku, tak tylko pytam.

Pozdrawiam
Robert Ważyński
bercik

Postprzez MateuszKowalski 6 Mar 2010, o 18:51

Nie ma to znaczenia. Ludzie i tak będą przenoszeni na stroną, która będzie podana się w hiperłączu.

MateuszKowalski

Wróć do Autoresponder