Witam,
Mam takie pytanie. Prowadzę listę na FreeBot, na której mam potencjalnych klientów. Chciałbym im sprzedać produkt, a przy tym przenieś tych co kupili na listę do Getresponse.
Jest na to jakiś sposób?
Chodzi o to by subskrybenta, który kupi automatycznie usunąć z FreeBot(by nie dostawał dalszych maili sprzedażowych, bo to głupie) i dodać go do listy Getresponse.
Pozdrawiam,
Piotr Ogiński
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
Nie jestem pewien, czy freebot ma taka funkcję (implebot ma), ale możesz dodać w polu przy danym subskrybencie adnotację (np. "klient", "kupił" itp.). Wówczas przy wysyłaniu maili możesz ich wykluczyć.
Nie wiem też na ile to wszystko możesz zrobić automatycznie.
A żeby przenieść kupujących do GetResponse możesz żądać podania maila w formularzu (podłączonego do GR) lub po dokonaniu zakupu wyświetlić informację, że w celu poprawnego przeprowadzenia transakcji klient musi podać maila (jeśli ma to uzasadnienie - nie wiem co sprzedajesz
)
W obu przypadkach niestety będą musieli potwierdzić subskrypcję (chyba, że GR ma jakąś opcję importu bez potwierdzenia - nie wiem).
7 posty(ów)
• Strona 1 z 1
-

Piotr Ogiński - Posty: 11
Piotr Ogiński napisał(a):Chodzi o to by subskrybenta, który kupi automatycznie usunąć z FreeBot(by nie dostawał dalszych maili sprzedażowych, bo to głupie) i dodać go do listy Getresponse.
Nie jestem pewien, czy freebot ma taka funkcję (implebot ma), ale możesz dodać w polu przy danym subskrybencie adnotację (np. "klient", "kupił" itp.). Wówczas przy wysyłaniu maili możesz ich wykluczyć.
Nie wiem też na ile to wszystko możesz zrobić automatycznie.
A żeby przenieść kupujących do GetResponse możesz żądać podania maila w formularzu (podłączonego do GR) lub po dokonaniu zakupu wyświetlić informację, że w celu poprawnego przeprowadzenia transakcji klient musi podać maila (jeśli ma to uzasadnienie - nie wiem co sprzedajesz
W obu przypadkach niestety będą musieli potwierdzić subskrypcję (chyba, że GR ma jakąś opcję importu bez potwierdzenia - nie wiem).
Pozdrawiam
Seba
Seba
-

Sebastian Nowak - Posty: 478
Dzięki za odpowiedz.
Wiem, że mogę poprosić o podanie maila już do Getresponse i tak zrobię. Chodzi mi jednak o to, żeby zapisanie się na listę Getresponse powodowało usunięcie z FreeBota.
Kto poradzi?
Wiem, że mogę poprosić o podanie maila już do Getresponse i tak zrobię. Chodzi mi jednak o to, żeby zapisanie się na listę Getresponse powodowało usunięcie z FreeBota.
Kto poradzi?
-

Piotrze, a może wystarczyłoby wywołać prostą funkcję usuwającą daną osobę z listy freebota? Skoro masz ją już na liście klientów to nie powinno wywołać to strat. Wtedy byłoby to bardzo proste do zrobienia.
-

Robert Wiliński - Posty: 47
- Miejscowość: Włocławek
-

U mnie takimi rzeczami zajmuje się mój znajomy programista, więc osobiście nie jestem w stanie wypisać Ci szczegółów takiego systemu. Wiem jednak, że przy odrobinie kodowania w php można zrobić coś takiego:
1) Klient kupuje produkt i podaje swój e-mail, na który ma być wysłany
2) Funkcja php wysyła e-mail na getresponse (klient jest dopisywany bez konieczności potwierdzania adresu - jeśli ustawisz odpowiednią konfigurację w getresponse. Działa na pewno, bo sam to wykorzystuję przy zamówieniach)
3) Po funkcji dopisującej do getresponse możnaby wywołać funkcję usuwającą klienta z listy freebota (pod warunkiem, że poda taki sam adres e-mail przy zamówieniu, co podał przy zapisie na listę. Więcej o usuwaniu z freebota znajdziesz na http://freebot.pl/panel/pomoc/index.php ... #undefined - strona moż wymagać zalogowania do freebota)
System nie jest jakoś mocno skomplikowany, więc powinieneś bez problemu znaleźć programistę, który za dobre pieniądze Ci to wdroży - o ile system sprzedażowy z którego korzystasz jest możliwy do takiej rozbudowy.
1) Klient kupuje produkt i podaje swój e-mail, na który ma być wysłany
2) Funkcja php wysyła e-mail na getresponse (klient jest dopisywany bez konieczności potwierdzania adresu - jeśli ustawisz odpowiednią konfigurację w getresponse. Działa na pewno, bo sam to wykorzystuję przy zamówieniach)
3) Po funkcji dopisującej do getresponse możnaby wywołać funkcję usuwającą klienta z listy freebota (pod warunkiem, że poda taki sam adres e-mail przy zamówieniu, co podał przy zapisie na listę. Więcej o usuwaniu z freebota znajdziesz na http://freebot.pl/panel/pomoc/index.php ... #undefined - strona moż wymagać zalogowania do freebota)
System nie jest jakoś mocno skomplikowany, więc powinieneś bez problemu znaleźć programistę, który za dobre pieniądze Ci to wdroży - o ile system sprzedażowy z którego korzystasz jest możliwy do takiej rozbudowy.
-

Robert Wiliński - Posty: 47
- Miejscowość: Włocławek
-

7 posty(ów)
• Strona 1 z 1
-