co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
program do mailingu i automatycznego wysyłania wiadomości (autoresponder) to podstawa w e-biznesie

Dzisiaj temat, który ostatnio ciągle spędza mi sen z powiek.

Jak, będąc użytkownikiem autorespondera impleBOT, użyć go do obsługi dwóch różnych list adresowych?

Powiedzmy, że mam witrynę A i witrynę B. I tylko jednego ImpleBOT'a.
Czytelnicy z witryny A zapisują się na listę adresową, bo obiecałem im w zamian darmowy e-book.
Witryna B, to typowy sqeeze page - czytelnicy zapisują się przyciągnięci ofertą darmowego kursu.

I teraz najbardziej zawiła dla mnie kwestia.
Jeśli na obu witrynach użyję tego samego ImpleBOT'a, to de facto użytkownicy witryny A i B zapiszą się na tą samą listę adresową. W efekcie osoba z witryny B, która chciała się zapisać tylko na kurs, otrzyma także ebook oferowany dla czytelników witryny A. Natomiast osoba z witryny A chcąca dostać na maila ebook, otrzyma także lekcje kursu z witryny B.

Jak zatem rozdzielić te dwie grupy adresatów? Jak to wszystko pogodzić?
Czy w ogóle jest możliwe, by jednym autoresponderem obsługiwać dwie lub więcej list adresowych?

P.s. Dopiero testuję (uczę się) ImpleBOT'a, więc wybaczcie laickie podejście do tematu:)

cytrynek23

Hmm z tego co mi wiadomo to chyba nie ma takiej możliwości. Musisz mieć 2 impleboty do 2 list adresowych.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Wydaje mi się, że najlepszym wyjściem jest odpowiednie napisanie tekstu. W taki sposób, żeby czytelnicy z obu witryn odnieśli wrażenie, że w nagrodę dostają oba prezenty.

Jednak, jeśli upierasz się na posiadaniu "dwóch list" w ramach jednego Implebota, to chyba wymyśliłem jedyne sensowne rozwiązanie.

W Implebocie można wykorzystywać do personalizacji kilka zdefiniowanych pól - np. {POLE_1} i {POLE_2}. Na stronie A w formularzu zapisu umieszczasz dodatkowe pole (nie widać go na stronie, jedynie w źródle strony):

<INPUT type="hidden" name="pole_1" value="Pobierz obiecanego e-booka - {LINK_1}">

Analogicznie robisz na stronie B. Później w treści maila umieszczasz {POLE_1} i {POLE_2}, oraz ustawiasz odpowiednio {LINK_1} i {LINK_2} (ustaw je w opcjach, a nie w kodzie formularza:)
Subskrybenci ze strony A ujrzą swój tekst a subskrybenci ze strony B swój. {POLE_1} i {POLE_2} może zawierać dowolny tekst nie dłuższy niż 255 znaków.

Zaznaczam, że nigdy jeszcze tego nie robiłem, ale w teorii powinno to działać 8-) Jedyny problem, że później wszyscy będą dostawać tą samą kolejkę wiadomości, ale na to już nie ma rozwiązania.

Awatar użytkownika
Piotr Kasza

Dzięki Panowie.
Jak dobrze, że zawsze jest KTOŚ, kto zna temat i nie trzeba do wszystkiego dochodzić samemu metodą prób i błędów :)

cytrynek23

Re: ImpleBOT - obsługiwanie dwóch różnych list

Postprzez MateuszKowalski 21 Sty 2010, o 00:43

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Piotr Kasza napisał(a):Zaznaczam, że nigdy jeszcze tego nie robiłem, ale w teorii powinno to działać 8-) Jedyny problem, że później wszyscy będą dostawać tą samą kolejkę wiadomości, ale na to już nie ma rozwiązania.

Ja takie coś robiłem. Nawet miałem na stronie rozwijaną listę, gdzie ktoś mógł wybrać interesujące go zagadnienie i w pierwszym mailu dostawał link do Ebooka, który wybranej na liście pozycji.

Zasada podobna, tyle że ja bym polecał wybrać konkretne słowo kluczowe, które wrzucasz w {POLE_1}. Potem w pierwszym mailu umieszczasz link w takiej postaci: http://domena123.pl/{POLE_1}.pdf

Wykorzystanie takiego rozwiązania ma jeszcze jedną zaletę. Potem przy mailingach możesz wykorzystać to słowo klucz, np.: "Interesuje Cię {POLE_1}? Koniecznie sprawdź tego maila...". W miejsce {POLE_1} wstawi się to słowo klucz, które ktoś ma zapisane w polu 1.

Można wykorzystać jeszcze jeden bajer i w takim mailu (w treści), zacząć od jakiejś krótkiej zajawki, a link do strony zapisać w postaci: http://domena123.pl/{POLE_1}-i-jego-sekrety.html . Tworzysz wtedy dwie oddzielne strony pod dwie grupy docelowe i każda z tych grup dostaje adres do zupełnie innej strony.

Sam kiedyś tak kombinowałem, ale potem jest dużo roboty z dostarczaniem treści do dwóch różnych grup docelowych. Na początku każdy chce brać kilka tematów. Będę robił to i to, i to, i to i jeszcze to, a jak przyjdzie co, do czego, to nic z tego nie wyszło.

Nawet, jak jesteś tak pracowity, by obrabiać kilka tematów na raz, to nie sposób nie zarobić wtedy na kilka kont impleBOT. Jeśli dany temat nie pozwala Ci zarobić nawet na abonament autorespondera, to zastanów się poważnie, czy jest sens go dalej kontynuować, bo być może lepiej wyjdziesz, gdy skupisz się właśnie na jednym zagadnieniu.

BTW. Odradzam korzystania z funkcji {LINK_1}, {LINK_2} itd. ImpleBOT od jakiegoś czasu muli i często bywa, że subskrybent nie zostaje przeniesiony na stronę, czeka dłuższą chwilę na przekierowanie, a w tym czasie zamyka pustą stronę, albo po prostu link nie działa.

Jeżeli nie jesteś tak zaawansowany, by wyciągać wnioski z ilości kliknięć w linki w mailach, a potem to wykorzystywać do zwiększania ilości kliknięć, to daruj sobie sprawdzanie ilości kliknięć. Po co mierzyć coś, na co nie masz wpływu?

Lepiej wyjdziesz na podawaniu czystego linku. Po pierwsze, 100% osób, które klikną w link, przejdzie na stronę. Po drugie, więcej osób kliknie w link, bo Ci ludzie widzą, na jaką stronę zostaną przeniesieni, a nie jakieś implebot.pl/link/asdn7the6jean27jhs2na2h6jg23hjseghj ;)

MateuszKowalski

Wróć do Autoresponder