W końcu się wziąłem i nagrałem 10-minutowy wideo-tutorial z obsługi autorespondera ImpleBOT (dotyczy też w sumie FreeBOTa) Piotra Majewskiego. W zasadzie są to podstawy. Mam nadzieję, że pomogą one wielu osobom.
Oto link do ebiznesy.pl:
http://ebiznesy.pl/zrzuty-wideo-czyli-s ... ebota.html
Pamiętajcie: autoresponder to jedno z najważniejszych narzędzi w ebiznesie. Być może nawet najważniejsze.
19 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
-

Paweł 'krzywy' Krzyworączka - Administrator
- Miejscowość: Kraków
Podstawy są ok
Zrób 2 część bardziej zaawansowaną - chociaż by to co CI ostatnio tłumaczyłem 
Ja tam i tak wybieram freebota
Ja tam i tak wybieram freebota
-

Marcin Godlewski - Posty: 570
i nie przeszkadza Ci brak możliwości wstawiania aktywnych linków?Ja tam i tak wybieram freebota
-

Elżbieta Kalinowska - Posty: 542
- Miejscowość: Warszawa
Nie daję po prostu komendę: KLIKNIJ na poniższy link! (lub podobne) i wszystko gra
Kto ma kliknąć ten kliknie. Statystyki mam w serwisie tnij.org tak więc mniej więcej wiem co i jak.
-

Tutorial ciekawy. (Adminie - nie ma emotki "brawo")
A ja - wyedukowana przez Piotra Majewskiego, jak użytecznym narzędziem jest autoresponder - kupiłam... Fumpa.
Jest to narzędzie nieco bardziej pracochłonne niż implebot (przy instalacji skryptu i zakładaniu nowej listy), ale jeśli ma się kilka list, które jeszcze nie zarabiają to jednorazowy wydatek rzędu 200 zł jest znośniejszy niż 127 zł dla każdej listy na ro
A ja - wyedukowana przez Piotra Majewskiego, jak użytecznym narzędziem jest autoresponder - kupiłam... Fumpa.
Jest to narzędzie nieco bardziej pracochłonne niż implebot (przy instalacji skryptu i zakładaniu nowej listy), ale jeśli ma się kilka list, które jeszcze nie zarabiają to jednorazowy wydatek rzędu 200 zł jest znośniejszy niż 127 zł dla każdej listy na ro
-

Ola Żuławińska - Posty: 94
- Miejscowość: Myślenice
Ola Żuławińska napisał(a):Tutorial ciekawy. (Adminie - nie ma emotki "brawo")
Fumpa też można rozważyć właśnie z ww funkcji - jednak to co dodatkowo przemawia choćby za freebotem to CO-REG -> genialna funkcja zdobywania czytelników
-

Formularz zapisu można wstawić na freebota i od czasu do czasu zaimportować listę do fumpa.
-

Ola Żuławińska - Posty: 94
- Miejscowość: Myślenice
Fump może być dobrą alternatywą dla implebota i jakby nie patrzeć tańszą. Implebot ma jednak ten duży plus - co-reg.
-

Paweł Landzberg - Posty: 1471
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
A jak już pewnie się orientujecie Maj doskonale wie czego brakuje Implebotowi. I właśnie to uruchamia i oczywiście sprzedaje:)
Cytuję "Podczas Konferencji CzasNaE-Biznes po raz pierwszy
zaprezentuję w pełni działający manager do impleBOTa,
czyli usługę zarządzania wieloma kontami impleBOT
za pomocą jednego loginu i hasła.
impleBOT Manager pozwoli Ci zarządzać 50 kontami -
będziesz mógł do niego przypisać konta istniejące
albo stworzyć nowe - w cenie managera.
Zobacz prezentację: http://implebot.pl/link/11734/1/2225284/62e5e2
impleBOT Manager pozwoli Ci więc stworzyć konta
warte ponad 6000 zł, a jego cena wyniesie zaledwie
997 zł rocznie... jednak nie Ciebie.
Każdy uczestnik II Konferencji CzasNaE-Biznes otrzyma
w dniu Konferencji, W CENIE Konferencji własne,
w pełni funkcjonalne konto impleBOT Manager z
abonamentem do końca 2009 roku!
Warunkiem otrzymania impleBOT MANAGERA jest osobista
obecność na Konferencji!"
Mój komentarz może być tylko taki, że za 2500 pln mamy w kilka osób (5) rewelacyjny autoresponder , legalnie i unlimitted time
, bijący na głowę wszelkie impleboty. Implebot jest OK ze względu na COREG. I nie wiem czy wiesz Marcin, że w wysyłce maili w kolejce jest implebot, potem freebot. Taka odpowiedź MBC na zarzuty zbyt późnego wysyłania maili.
Cytuję "Podczas Konferencji CzasNaE-Biznes po raz pierwszy
zaprezentuję w pełni działający manager do impleBOTa,
czyli usługę zarządzania wieloma kontami impleBOT
za pomocą jednego loginu i hasła.
impleBOT Manager pozwoli Ci zarządzać 50 kontami -
będziesz mógł do niego przypisać konta istniejące
albo stworzyć nowe - w cenie managera.
Zobacz prezentację: http://implebot.pl/link/11734/1/2225284/62e5e2
impleBOT Manager pozwoli Ci więc stworzyć konta
warte ponad 6000 zł, a jego cena wyniesie zaledwie
997 zł rocznie... jednak nie Ciebie.
Każdy uczestnik II Konferencji CzasNaE-Biznes otrzyma
w dniu Konferencji, W CENIE Konferencji własne,
w pełni funkcjonalne konto impleBOT Manager z
abonamentem do końca 2009 roku!
Warunkiem otrzymania impleBOT MANAGERA jest osobista
obecność na Konferencji!"
Mój komentarz może być tylko taki, że za 2500 pln mamy w kilka osób (5) rewelacyjny autoresponder , legalnie i unlimitted time
Sempowicz Jerzy
Zegarkowy sklep internetowy http://www.reloj.pl
Najnowsze dziecko e-sutenera (tak do mnie mówi ten zbok Krzywy) http://www.luzne-zwiazki.pl
Zegarkowy sklep internetowy http://www.reloj.pl
Najnowsze dziecko e-sutenera (tak do mnie mówi ten zbok Krzywy) http://www.luzne-zwiazki.pl
-

Jerzy Sempowicz - Posty: 108
- Miejscowość: Jelenia Góra
Wątek tyczy się ImpleBOTa, więc o nim wspomnę kilka rzeczy.
Piotr Majewski cały czas myśli nad rozwojem swojego autorespondera. Wiele osób narzeka, że zmiany są bardzo powolne. Fakt. Piotr ma masę pracy, rozwija różne projekty i trochę może zaniedbuje ImpleBOTa. Nie znaczy to jednak, że nie pracuje nad nim. Nowe funkcjonalności będą w najbliższych miesiącach wdrażane do ImpleBOTa (m.in. statystyki na maila, choć akurat to jeszcze nie jest pewne).
Dzięki co-reg wszyscy mamy szansę przyśpieszyć budowanie naszych ebiznesów. Ja mam ponad połowę osób na listach z co-reg. I właśnie dzięki temu nie mam najmniejszego zamiaru rezygnować z ImpleBOTa. Oczywiście autoresponder Piotra Majewskiego ma sporo ograniczeń. Dlatego wybraliśmy z grupką znajomych prawdopodobnie optymalne rozwiązanie:
- używanie FreeBOTów i/lub ImpleBOTów do zdobywania subskrybentów (również przez co-reg) i ewentualnie wysyłania wiadomości z autorespondera ImpleBOTa
- używanie Interspire Email Marketera do zaawansowanego e-mail marketingu (można w dowolny sposób importować subskrybentów - bez potwierdzania oczywiście)
Można wybrać FUMPa, ale np. jako drugi, uzupełniający skrypt. Można oczywiście pomyśleć o funkcji co-reg we FUMPie, ale zanim ktoś to zrobi i zbierze chociaż kilkaset osób (by co-reg miał sens), minie wiele czasu lub... zapewne nigdy się to nie stanie.
Wysyłanie mailingów z poziomu ImpleBOTa jest bardzo fajne, proste i ma kilka użytecznych funkcji (m.in. śledzenie kliknięć). Niestety za mailingi trzeba płacić (konkretniej: za transfer).
Przy małych bazach mailowych (do, powiedzmy, kilku tysięcy subskrybentów), płacenie za mailing nie boli. Dlaczego? Już wyjaśniam.
Ostatnimi miesiącami Piotr sprzedaje roczny abonament na ImpleBOTa w cenie 127 zł brutto. Jako bonus dorzuca do tego 2GB transferu.
Zwykły, tekstowy maili w Implebocie liczy jakieś 10kB (jeśli Twoje maile są większe, pomyśl o ich zoptymalizowaniu). OK. Zatem mailing do, powiedzmy, 5000 osób pożre Ci 50MB. Zatem za 2GB możesz puścić aż 20 takich mailing w ciągu roku. Prawie 2 mailingi na miesiąc! Naprawdę sporo.
Jeśli masz większą bazę mailową, np. 50000 osób, wtedy trochę zapłacisz. Bo te 20 mailingów pożre 20GB, czyli 18GB musisz dokupić. Ile będzie Cię to kosztowało? Za 20GB zapłacisz Piotrowi 240 zł brutto. Czyli obsługa jednej dużej bazy (dla naszych przykładowych 50 tys. userów i 20 mailingów tekstowych na rok) wyniesie Cię:
- 127 zł za ImpleBOTa
- 240 zł za 20GB transferu
razem 367 zł brutto na rok, czyli około 30 zł miesięcznie. Czy to dużo? Powiem tak: jeśli masz bazę 50000 subskrybentów, to 30 zł miesięcznie za ich "obsługę" to niewiele.
Każdy musi podjąć decyzję korzystną dla niego
Piotr Majewski cały czas myśli nad rozwojem swojego autorespondera. Wiele osób narzeka, że zmiany są bardzo powolne. Fakt. Piotr ma masę pracy, rozwija różne projekty i trochę może zaniedbuje ImpleBOTa. Nie znaczy to jednak, że nie pracuje nad nim. Nowe funkcjonalności będą w najbliższych miesiącach wdrażane do ImpleBOTa (m.in. statystyki na maila, choć akurat to jeszcze nie jest pewne).
Dzięki co-reg wszyscy mamy szansę przyśpieszyć budowanie naszych ebiznesów. Ja mam ponad połowę osób na listach z co-reg. I właśnie dzięki temu nie mam najmniejszego zamiaru rezygnować z ImpleBOTa. Oczywiście autoresponder Piotra Majewskiego ma sporo ograniczeń. Dlatego wybraliśmy z grupką znajomych prawdopodobnie optymalne rozwiązanie:
- używanie FreeBOTów i/lub ImpleBOTów do zdobywania subskrybentów (również przez co-reg) i ewentualnie wysyłania wiadomości z autorespondera ImpleBOTa
- używanie Interspire Email Marketera do zaawansowanego e-mail marketingu (można w dowolny sposób importować subskrybentów - bez potwierdzania oczywiście)
Można wybrać FUMPa, ale np. jako drugi, uzupełniający skrypt. Można oczywiście pomyśleć o funkcji co-reg we FUMPie, ale zanim ktoś to zrobi i zbierze chociaż kilkaset osób (by co-reg miał sens), minie wiele czasu lub... zapewne nigdy się to nie stanie.
Wysyłanie mailingów z poziomu ImpleBOTa jest bardzo fajne, proste i ma kilka użytecznych funkcji (m.in. śledzenie kliknięć). Niestety za mailingi trzeba płacić (konkretniej: za transfer).
Przy małych bazach mailowych (do, powiedzmy, kilku tysięcy subskrybentów), płacenie za mailing nie boli. Dlaczego? Już wyjaśniam.
Ostatnimi miesiącami Piotr sprzedaje roczny abonament na ImpleBOTa w cenie 127 zł brutto. Jako bonus dorzuca do tego 2GB transferu.
Zwykły, tekstowy maili w Implebocie liczy jakieś 10kB (jeśli Twoje maile są większe, pomyśl o ich zoptymalizowaniu). OK. Zatem mailing do, powiedzmy, 5000 osób pożre Ci 50MB. Zatem za 2GB możesz puścić aż 20 takich mailing w ciągu roku. Prawie 2 mailingi na miesiąc! Naprawdę sporo.
Jeśli masz większą bazę mailową, np. 50000 osób, wtedy trochę zapłacisz. Bo te 20 mailingów pożre 20GB, czyli 18GB musisz dokupić. Ile będzie Cię to kosztowało? Za 20GB zapłacisz Piotrowi 240 zł brutto. Czyli obsługa jednej dużej bazy (dla naszych przykładowych 50 tys. userów i 20 mailingów tekstowych na rok) wyniesie Cię:
- 127 zł za ImpleBOTa
- 240 zł za 20GB transferu
razem 367 zł brutto na rok, czyli około 30 zł miesięcznie. Czy to dużo? Powiem tak: jeśli masz bazę 50000 subskrybentów, to 30 zł miesięcznie za ich "obsługę" to niewiele.
Każdy musi podjąć decyzję korzystną dla niego
-

Paweł 'krzywy' Krzyworączka - Administrator
19 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
-