co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
program do mailingu i automatycznego wysyłania wiadomości (autoresponder) to podstawa w e-biznesie

Ilu subskrybentów?

Postprzez Profitio 30 Gru 2009, o 23:59

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam
Niedawno uruchomiłem swój pierwszy autoresponder. I w związku z tym mam pytanie. Czy zdobycie ok 100 subskrybentów w ciągu pierwszego miesiąca to dużo czy mało? Jakie wy macie doświadczenia w tej kwestii?
Pozdrawiam i czekam na wasze opinie.

Profitio - http://www.za0zl.za.pl - Darmowy kurs "Jak dzwonić za darmo - czyli VoIP dla kompletnie zielonych"
Profitio

Re: Ilu subskrybentów?

Postprzez MateuszKowalski 31 Gru 2009, o 13:19

Zależy... Jaka branża? Jak dochodowa nisza? Jak dobrze się znasz w temacie (albo masz kogoś kto się zna), którym są zainteresowani Twoi subskrybenci? Jak klienci często kupują i ile możesz zarobić na każdym kliencie w długim okresie (12 miesięcy), a ile w krótkim (1 dzień/miesiąc)? Ile poświęciłeś czasu/pieniędzy, aby zdobyć te 100 adresów? Czy i ile będziesz potrafił teraz zarobić na tej liście?

Jeśli pracowałeś, np. 10godzin, a zarobisz 10zł, to sam sobie odpowiedz, czy taki zarobek Cię satysfakcjonuje.

MateuszKowalski

Postprzez Profitio 1 Sty 2010, o 01:22

Szczerze mówiąc to kwestia czy i jak na tej branży można zarobić jest w fazie wczesnego projektu. Moja wierze na "temat" oceniam na 7/10, czyli ekspertem nie jestem, ale to co wiem potrafię przekazać w przystępny dla laika sposób. Co do kwestii "ile zarobię" to nie odpowiem, bo jak wspomniałem to dość wczesny projekt. W kwestii wyjaśnienia, ten autoresponder powstał jako cel sam w sobie. W momencie jego tworzenia chciałem poznać w praktyce etapy i sposoby skutecznego tworzenia listy mailingowej. A zadając moje pytanie czy to dużo czy mało te 100 osób, chciałem wiedzieć na jakim poziomie może kształtować się taka lista praktycznie bez promocji (kilkanaście katalogów dwa banery na innych stronach kilka wpisów na forach i to wszystko). Łączny koszt promocji i stworzenia autorespondera nie przekroczył 30 zł. Czas poświęcony na przygotowanie materiałów to 3 dni. Powinienem dodać, że jest to darmowy siedmioczęściowy kurs "Jak dzwonić za darmo - czyli VoIP dla kompletnie zielonych" www.za0zl.za.pl . Potrzebuję jakiejś skali odniesienia, w jakim tempie budują się podobne bazy adresów e-mail (z minimalnymi nakładami kosztów i pracy, na nowo powstałych stronach nie będących częścią większego serwisu itd).

Profitio - http://www.za0zl.za.pl - Darmowy kurs "Jak dzwonić za darmo - czyli VoIP dla kompletnie zielonych"
Profitio

Postprzez MateuszKowalski 1 Sty 2010, o 18:33

Patrzę teraz na ten Twój temat i nie wiem dokładnie, o co w nim chodzi, ale widzę, że ta lista prawdopodobnie nie przyniesie Ci za wielkich kokosów. Dlaczego? Bo zbierasz listę osób przede wszystkim nastawionych na darmochę w Internecie.

Jeżeli ludzie w Twojej branży nie wydają pieniędzy, to jest naprawdę ciężko zarobić, bo Ci ludzie nie są nauczeni, aby płacić za rozwiązania, które oferujesz.

Jeżeli dodatkowo na stronie mówisz, że coś jest za darmo, to na wstępie ustawiasz relacje, że rozdajesz materiały za darmo. Jeżeli w 1 mailu nie dasz do zrozumienia, że nie jesteś instytucją charytatywną, a jest to biznes, to jeżeli tego nie zrobisz, to zrujnowałeś sobie listę. Jak to zrobić, aby Ci ludzie dalej czytali od Ciebie maile i kupowali, to już temat na zupełnie inne posiedzenie.

Tak samo "Darmowy kurs"... Jak widzę taki tekst, to aż mnie skręca, gdy sobie pomyślę, ile Ci ludzie tracą pieniędzy...

Znaczy to, że ta osoba nie zarabia w Internecie, nie zarabia tyle, ile by chciała, albo jest nieświadoma tego, ile traci pieniędzy. Jedynie w branżach, gdzie ludzie są przyzwyczajeni do płacenia, płacą dużo, chętnie i często, to w tych branżach da się jeszcze zarobić pomimo zastosowania metody "Darmowego kursu". Przykład: branża uczenia innych ebiznesu. Jest to tak naprawdę chory przykład, bo uważam, że Ci ludzie powinni wiedzieć, co robią, a jednak dalej można to zauważyć u największych uczących "jak robić ebiznes?".

Zauważyłem też pewną tendencję, że jeśli ktoś próbuje zrobić ebiznes i mu to nie wychodzi, to zaczyna uczyć innych ebiznesu... Tylko na podstawie czego tu kogokolwiek uczyć?

Poza tym zarabia się dużo więcej na nauce innych robienia ebiznesu, niż na samym robieniu ebiznesu.

Nie potrafię Ci powiedzieć, jak to wygląda w Polsce (bo nie znam ludzi, którzy jednocześnie uczą ebiznesu i robią go w innej branży), ale powiem Ci, że w Stanach, Ci sami goście, którzy zarabiają, np. $1mln/rocznie na nauce ludzi tresury psów, to na uczeniu innych ebiznesu zarabiają kilka-kilkanaście razy więcej.

Jeśli więc chodzi o zarabianie, to przebicie jest koło 10 krotne.

"Ile Ty zarobisz na tej liście?", bardziej bym zamienił na "Czy cokolwiek zarobisz na tej liście?".

Jeśli jesteś początkującym, to prawdopodobnie nie wyciśniesz więcej niż 1% sprzedaży wśród osób z listy.

Klikalność w linki w mailach w długim okresie czasu tj. około 10% (chociaż zdarzają się też 15-25%).
Skuteczność ofert sprzedażowych tj. około 1% (jeśli dobrze napisana oferta, to 2-3, a czasem 5%).

Jeśli zatem jesteś początkującym i działasz w branży oderwanej od tematu ebiznesu, to musisz liczyć się z tym, że jeśli wyślesz mailing do 1000 osób, to 100 osób kliknąć z link, a z tych 100 osób tylko 1 osoba kupi.

Brutalna prawda, nie sądzisz? ;)

Mam jednak dla Ciebie pocieszenie. Ciekawe jest to, że możesz po kilku dniach wysłać inny mailing promujący dokładnie ten sam produkt i mieć znowu tyle samo kliknięć i tyle samo sprzedaży. Oznacza to, że ludzie bardzo nieregularnie czytają swoją pocztę i duża część ich maili nie zostaje nigdy przez nich otwarta.

Drugą dobrą informacją jest to, że z czasem to już robisz naprawdę niewiele. Ja np. jeżeli nie planuję, ani nie robię żadnej akcji sprzedażowej, a subskrybenci od 1-2 tygodni nie dostali żadnego maila, to wysyłam do nich mailing i z takiego mailingu mam nawet 500 zł zysku. (Nic więcej nie robię, tylko piszę i wysyłam mailing).

Mailingi typowo sprzedażowe mają mniejszą ilość kliknięć w linki, ale za to większą konwersję na ofercie.

20 000 x 5% = 1000 kliknięć
1000 x 3% = 30 sprzedaży
30 x 27zł = 810zł (po odliczeniu podatków zostanie te 5 stów)

Tak to wygląda w praktyce. ;) Zaskoczony? Gdy ja zaczynałem to akurat o tym nie wiedziałem, a dowiedziałem się dopiero z doświadczenia, gdy już miałem +2000 subskrybentów na liście. ;)

MateuszKowalski

Postprzez Profitio 1 Sty 2010, o 23:00

Wielkie dzięki za te uwagi. Mam nadzieje, że nie do końca będzie tak jak prorokujesz, ale to się zobaczy w praktyce. Mam pewien pomysł jak rozwiązać sprawę niepłacący, przyzwyczajonych do darmochy subskrybentów. Ale to temat na inny wątek.
Ja nadal upieram się przy moim pytaniu, bo to dla mnie wielce ważne. Wiedząc jak moja lista buduje się w porównaniu do innych autoresponderów, będę mógł łatwiej podjąć decyzję co do nakładów na promocję. Może inaczej postawię pytanie. W jakim tempie w początkowym okresie rosły wasze listy mailingowe? Ze szczególnym uwzględnieniem 1,2 i 3 miesiąca.
Pytanie do Ciebie Mateuszu. Twoja lista jest naprawdę imponująca i jeśli dobrze wyczytałem powstała w niecały rok. Jak ją budujesz? Jak ją promujesz to lepsze pytanie? W jakich serwisach, w jakiej formie, jakie nakłady ponosisz na ten cel? Pozdrawiam

Profitio

Postprzez MateuszKowalski 1 Sty 2010, o 23:29

Nie wiem co jest Twoim produktem, ale po prostu sprawdź, czy cokolwiek się sprzeda. Jeśli wyślesz 10-15 maili i nic się nie sprzeda, to zacznij się zastanawiać czy warto to kontynuować. Wtedy warto wysłać maila z pytaniem na zasadzie: "Co byś chciał kupić?" i może to być w różnej formie, np. "Ebooka na jaki temat chciałbyś kupić i ile byś był skłonny za niego zapłacić?". Po takich mailach część ludzi zacznie Ci bluzgać, ale to normalne i ich zupełnie olej. Wtedy się dowiesz co i czy ludzie by kupili coś od Ciebie. Weź też pod uwagę, że 100 maili to jest mała próbka i nikt Ci może nie odpowiedzieć twierdząco.

>Wiedząc jak moja lista buduje się w porównaniu do innych autoresponderów, będę mógł łatwiej podjąć decyzję co do nakładów na promocję.

Naprawdę. Uwierz mi, wielkość listy ma tutaj mniejsze znaczenie niż to, ile jesteś w stanie zarobić na 1 kliencie w stosunku do wydanych środków na pozyskania tego 1 KLIENTA (klienta, a nie subskrybenta).

>W jakim tempie w początkowym okresie rosły wasze listy mailingowe? Ze szczególnym uwzględnieniem 1,2 i 3 miesiąca.

Ja 1 miesiąca pozyskałem 2500 subskrybentów, wydałem 500zł.
Przez kolejne 2 miesiące nie wydałem ani złotówki na reklamę, bo nie miałem wtedy jeszcze wypracowanego systemu sprzedaży, wytestowanych stron itp. i mi się reklama nie zwróciła. ;) Poza tym z niektórych stron, z niektórych reklam, miałem mniej zapisów na listę, a więcej sprzedaży.

Naprawdę, nie jest ważna wielkość listy, tylko to, ile na niej zarabiasz w stosunku do tego, ile wydasz pieniędzy, aby ją zbudować.

Jeśli chodzi o budowanie listy, zajrzyj tutaj: http://forum.ebiznesy.pl/pochwal-sie/10-miesiecy-temu-t802-10.html

MateuszKowalski

Postprzez Profitio 2 Sty 2010, o 01:41

Widzę, że miałem bardzo mętną wizję tego co chciałem zrobić. Twoje posty bardzo mi pomogły. Dziękuję. Myśle, że ten autoresponder będzie dobrym narzędziem do testowania reklamobiorców (oby chociaż tyle). Dzięki temu będę miał jakiś punkt wyjścia do tworzenia (jak to nazwałeś) SLO. Myślę, że teraz powinienem skupić się na stworzeniu sensownego i "nieprzeterminowującego" się produktu i chwytliwej oferty. A potem SLO i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Profitio

Postprzez bartekmedon 2 Sty 2010, o 11:44

Bardzo fajna dyskusja widzę tutaj wynikła, a właściwie popis wiedzy Mateusza :)

Właśnie sobie kupiłem Twój "Zakazany system..." i z chęcią poczytam. Po lekturze napiszę coś na temat w temacie.

Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Popraw sobie humor oglądając najlepsze polskie kabarety
Awatar użytkownika
bartekmedon

Postprzez MateuszKowalski 3 Sty 2010, o 20:13

Profitio, powodzenia.

Bartek, podrzucam Ci jeszcze link do mojego raportu, który jest za darmo i można go rozsyłać znajomym, albo do swoich list adresowych jako prezent (nie ma w środku żadnych linków). Część ludzi mi pisała, że pomimo zapisania się na listę go nie dostała, a to właściwie on tłumaczy po co to wszystko, o czym napisałem w tym płatnym Ebooku.

Link do raportu: http://infomarketer.implesite.pl/custom/jak-zarobic.pdf

Ja tymczasem się urywam na 3-4 tygodnie, bo robię większą akcję. Do wczorajszego posta na blogu mam już 128 komentarzy, a nie minęły jeszcze 24 godziny od jego opublikowania. ;) Także szykuje się grubsza akcja... :D

Pozdrawiam i wracam za miesiąc ;)

MateuszKowalski

Postprzez bartekmedon 3 Sty 2010, o 20:40

Dzięki :)

A gdzie ten wpis/blog, bo brzmi niezwykle ciekawie :D

Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Popraw sobie humor oglądając najlepsze polskie kabarety
Awatar użytkownika
bartekmedon

Następna

Wróć do Autoresponder

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości