Witam serdecznie:)
Mam problem z konfiguracją fumpa.
Co prawda trochę już ogarnąłem ale mam pewne wątpliwości, a w niedługim czasie chcę zrobić już pierwsze poczynania i chcę aby wypadło jak najlepiej bez żadnych wpadek.
Więc tak Posiadam listę osób:)
Chcę wysłać do nich wiadomość cykliczną:)
Niby nic prostego tworzę sobie wiadomość i wybieram jako "Wiadomość wysłaną określonego dnia" wszystko powinno grać.
Lecz w dokumentacji było napisane ,że fumpa trzeba zmusić do wysyłki: czyli odpalać skrypt starter cgi.
Można zrobić to na dwa sposoby:
1.Dodając do Crona odpowiednią linijkę
2.Lub wstawić na stronię mały obrazek gif o wymiarach 1x1 który będzie odpalał starter.
2 Opcję użyłem do tego jak dana osoba zapiszę się na listę to zostanie do niego wysłana wiadomość zaraz po zapisie np: Darmowy poradnil i działa lecz trochę z opóźnieniem ale da się to przeboleć. Było to użyte w taki sposób ,że po kliknięciu w link weryfikacyjny było przekierowanie na stronę z podziękowaniem gdzie znajdował się owy plik który odpalał wysyłkę.
Niestety nie wiem jak to będzie wyglądało przy wysyłce o określonym terminie trzeba odpalić plik starter.cgi?
Czy nie trzeba. Jeżeli wyznaczę swój mailing naprzykład na czwartek to o której godzinie dojdzie wiadomość bo nie mam możliwości takiego dokładnego ustawienia lub nadzwyczajniej nie zauważyłem gdzie to ustawić.
Proszę was wszystkich o pomoc;)
Mam nadzieję że znajdzie się osobą która wszystko mi wyjaśni:)
Pozdrawiam
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
Jeśli masz wysyłkę na określony dzień, to będzie ona czekać, aż ktoś z internautów wejdzie tego dnia na odpowiednią stronę i "odpali" skrypt starter.cgi. Tak więc raz może się zdarzyć, że będzie to 0:01, innym razem 10:08, a jeszcze innym 18:43.
Oczywiście możesz sam pamiętać, aby odpalić skrypt.
Pewniejsze jest ustawienie uruchomienia skryptu w Cronie. Z dużym prawdopodobieństwem mogę stwierdzić, że Twój hosting pozwala na to w panelu administracyjnym.
Pomocy możesz też poszukać na Forum FUMP (w systemie spint.pl Mirka Szmajdy) polecanym na stronie fump.pl (Efnetica).
W razie problemów pisz na priv (PM).
2 posty(ów)
• Strona 1 z 1
bubus_s napisał(a):Niestety nie wiem jak to będzie wyglądało przy wysyłce o określonym terminie trzeba odpalić plik starter.cgi?
Czy nie trzeba. Jeżeli wyznaczę swój mailing naprzykład na czwartek to o której godzinie dojdzie wiadomość bo nie mam możliwości takiego dokładnego ustawienia lub nadzwyczajniej nie zauważyłem gdzie to ustawić.
Proszę was wszystkich o pomoc;)
Jeśli masz wysyłkę na określony dzień, to będzie ona czekać, aż ktoś z internautów wejdzie tego dnia na odpowiednią stronę i "odpali" skrypt starter.cgi. Tak więc raz może się zdarzyć, że będzie to 0:01, innym razem 10:08, a jeszcze innym 18:43.
Oczywiście możesz sam pamiętać, aby odpalić skrypt.
Pewniejsze jest ustawienie uruchomienia skryptu w Cronie. Z dużym prawdopodobieństwem mogę stwierdzić, że Twój hosting pozwala na to w panelu administracyjnym.
Pomocy możesz też poszukać na Forum FUMP (w systemie spint.pl Mirka Szmajdy) polecanym na stronie fump.pl (Efnetica).
W razie problemów pisz na priv (PM).
-

Tomasz Fabiszak - Posty: 443
- Miejscowość: Poznań
2 posty(ów)
• Strona 1 z 1
-