Chciałbym zacząć sprzedawać swój Internetowy kurs gry na gitarze poprzez allegro.
Słyszałem na jednym z wykładów Krzywego, że przed rozpoczęciem sprzedaży warto jest go zabezpieczyć prawnie i że trwa to około 2 miesięcy.
Jak to wygląda, gdzie trzeba złożyć wniosek, co trzeba dokładnie zrobić?
Jak z zabezpieczeniem od strony technicznej, czy macie jakieś doświadczenia tego typu?
Ja myślałem nad tym (ale jeszcze w ogóle się temu nie przyglądałem), aby filmiki przekonwertować do jakiegoś rzadko używanego formatu, na płycie dodać jakiś odtwarzacz (czy trzebaby go instalować?) i do tego wrzucić indywidualne hasło (lub login i hasło), tak żeby przy otwieraniu kursu program wysyłał zapytanie do serwera o to czy jest już jakiś zalogowany użytkownik korzystający z tego hasła.
Czy takie zabezpieczenie byłoby dobre? Jakie inne zabezpieczenia testowaliście?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
4 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Zawsze marzyłeś o tym, by nauczyć się grać na gitarze, ale jakoś nie wierzyłeś w to, że możesz umieć grać na gitarze. Przekonaj się, że to nieprawda - wejdź w adres podany tutaj: Darmowy kurs gry na gitarze - darmowa nauka gry na gitarze online.
-

GrzegorzZuber - Posty: 37
- Miejscowość: Jaworzno/Kraków
Takie zabezpieczenia zazwyczaj tylko utrudnia zycie tym, ktorzy legalnie kupili kurs. Ja bym:
a) pogodzil sie, ze niektore rzeczy moga zostac skopiowane i jakis niewielki % ludzi pobierze to za friko. W Twoim przypadku bym sie zbytnio nie obawial, bo ripperzy raczej nie gustuja w kursach gitarowych z allegro.
b) skladal do serwerow hostingowych i Google DMCA, jesli kurs pojawi sie w necie (ustaw google alerts na nazwe pliku i kilka zdan z pliku). DMCA jest genialne, sam skladalem wielokrotnie w roznych miejscach i nie mialem problemow. Wg ustawy poszkodowany moze CIe pozwac za to, ze mu strone wylacza na podstawie Twojego zgloszenia, no ale kto by sie tam sadzil wiedzac, ze ukradl czyjas tresc (co ciekawe, mialem takie porgrozki od niektorych po DMCA
)
c) jak ktos bedzie odsprzedawal Twoj kurs, pozwal go smialo do sadu - wtedy musisz tylko udowodnic, ze kurs nalezy do Ciebie (znak wodny na filmikach powinien wystarczyc, zreszta widac Twoja twarz zapewne bedzie), a gostek bedzie musial Ci zwrocic minimum wszystko, co zarobil.
Ochrone prawna masz gwarantowana ustawowo zaraz po stworzeniu dziela (ktorym jest kurs), wiec nie wiem, co Pawel mial na mysli.
a) pogodzil sie, ze niektore rzeczy moga zostac skopiowane i jakis niewielki % ludzi pobierze to za friko. W Twoim przypadku bym sie zbytnio nie obawial, bo ripperzy raczej nie gustuja w kursach gitarowych z allegro.
b) skladal do serwerow hostingowych i Google DMCA, jesli kurs pojawi sie w necie (ustaw google alerts na nazwe pliku i kilka zdan z pliku). DMCA jest genialne, sam skladalem wielokrotnie w roznych miejscach i nie mialem problemow. Wg ustawy poszkodowany moze CIe pozwac za to, ze mu strone wylacza na podstawie Twojego zgloszenia, no ale kto by sie tam sadzil wiedzac, ze ukradl czyjas tresc (co ciekawe, mialem takie porgrozki od niektorych po DMCA
c) jak ktos bedzie odsprzedawal Twoj kurs, pozwal go smialo do sadu - wtedy musisz tylko udowodnic, ze kurs nalezy do Ciebie (znak wodny na filmikach powinien wystarczyc, zreszta widac Twoja twarz zapewne bedzie), a gostek bedzie musial Ci zwrocic minimum wszystko, co zarobil.
Ochrone prawna masz gwarantowana ustawowo zaraz po stworzeniu dziela (ktorym jest kurs), wiec nie wiem, co Pawel mial na mysli.
Dopiero zaczynasz? Przeczytaj, co to jest domena i jak ją wybrać | Praktyczne porady na temat oczyszczania autostartu
-

Krzysztof Trynkiewicz - Posty: 461
Trochę namieszałem. To prawne zabezpieczenie, tak naprawdę nim nie jest, chodzi tutaj o numer ISBN, który musi posiadać poradnik jeżeli jest sprzedawany na allegro.
1. Ile trwa wyrobienie go (czy rzeczywiście do 2 miesięcy)?
2. Jakie macie z tym doświadczenia? Czy ktoś z Was miał jakieś kary na allegro za sprzedaż kursu bez ISBN albo ktoś ich uniknął? Jakie to były poradniki/kursy?
1. Ile trwa wyrobienie go (czy rzeczywiście do 2 miesięcy)?
2. Jakie macie z tym doświadczenia? Czy ktoś z Was miał jakieś kary na allegro za sprzedaż kursu bez ISBN albo ktoś ich uniknął? Jakie to były poradniki/kursy?
Zawsze marzyłeś o tym, by nauczyć się grać na gitarze, ale jakoś nie wierzyłeś w to, że możesz umieć grać na gitarze. Przekonaj się, że to nieprawda - wejdź w adres podany tutaj: Nauka gry na gitarze - darmowa nauka gry na gitarze online.
-

GrzegorzZuber - Posty: 37
- Miejscowość: Jaworzno/Kraków
nie wydaje mi się aby video poradniki musiały mieć ISBN by móc je sprzedawać. Być może są jakieś z tego korzyści ale nic o tym nie słyszałem
-

Sylwek Kalinowski - Posty: 63
4 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość