co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
promocja i reklama na portalach aukcyjnych, czyli głównie na Allegro

wydawnictwo

Postprzez Kubus 29 Lip 2010, o 11:45

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

witam
mój brat ma zamiar rozpocząć większą działalność na allegro i nie wie jak wygląda sprawa z dostarczycielami towaru( w tym przypadku chcę sprzedawać książki). Speców od allegro proszę o przybliżenie tematu. Z góry wielkie dzięki :thankyou:

Słyszałem, że jest instytucja wspierająca nieletnich w tzw. "działalność gospodarczej" jak się nazywa i na czym polega? :thankyou:

Awatar użytkownika
Kubus

Kubus napisał(a):Słyszałem, że jest instytucja wspierająca nieletnich w tzw. "działalność gospodarczej" jak się nazywa i na czym polega?

O takowej nie słyszałem. Działalność prowadzę równy rok i w wielu rzeczach (prawnych) pomaga mi mój brat.
Kubus napisał(a):mój brat ma zamiar rozpocząć większą działalność na allegro i nie wie jak wygląda sprawa z dostarczycielami towaru( w tym przypadku chcę sprzedawać książki).

Nie bardzo rozumiem o co chodzi. Proszę, sprecyzuj dokładniej, a postaram się pomóc.

Tworzę serwisy internetowe i systemy CMS: tworzenie stron internetowych
Mój sklepik: Torebki damskie
Awatar użytkownika
Daniel 'siewca' Nakoneczka

negocjacje z firmą kurierską

Postprzez lapti 31 Lip 2010, o 11:50

Jeżeli Twój brat miał by działalność gospodarczą, to mógł by podpisać umowę z firmą kurierską, co w znaczny sposób obniżyło by koszty transportu uatrakcyjniając ofertę.
Nie wiem jak to wygląda w przypadku, gdy nie ma się działalności i na dodatek jest się nieletnim. Nie wiem, czy ma zdolność do czynności prawnych (podpisanie umowy).
Tak samo będzie z założeniem konta w banku, a bez tego przecież nie ma jak działać.

Kubus napisał(a):jak wygląda sprawa z dostarczycielami towaru

Sprzedaż na allegro wygląda tak (mniej więcej)
1. wystawienie aukcji
2. wylicytowanie przedmiotu przez kupującego
3. wybór sposobu zapłaty i dostawy (przelew, przedpłata, kurier, poczta, ubezpieczenia itp.)
4. pakowanie towaru (po stronie sprzedawcy)
5. wysyłka w ustalonej formie (przed lub po otrzymaniu płatności)
6. wymiana komentarzami

W trakcie masz też opłaty allegro, a później podatki :) odpowiednie ułożenie oferty, tekstów, szablon i problem marnej sprzedaży :]

Pozdrawiam
lapti ;)

Awatar użytkownika
lapti

Odpowiedź

Postprzez Kubus 31 Lip 2010, o 12:29

Słyszałem, że jest instytucja wspierająca nieletnich w tzw. "działalność gospodarczej" jak się nazywa i na czym polega?

Na forum trwała pewna dyskusja na temat e-booków i jeden spec od e-booków podał nazwę pewnej instytucji, która robi za nieletnich całą robotę papierkową, ale opłata wynosi 200zł. Nie mogę znaleźć tego tematu na forum, być może się mylę, ale coś takiego było.

Tak naprawdę to ja chciałem rozpocząć ową działalność.Brat zapisałby na siebie działalność gospodarczą - ja natomiast zająbym się tworzeniem ofert i resztą. Czytam wiele książek np Pana Dutko E_BIZNES PORADNIK PRAKTYKA oraz CZAS NA EBIZNES Pana Majewskiego, dlatego on mi tylko stworzy warunki do pracy.

Z tym towarem to chodzi mi o jego pozyskanie po cenach hurtowych, czyli podpisane umowy z jakąś hurtownią. Nie wiem natomiast jak wygląda sprawa z podpisaniem umowy z hurtownią nie mającej swojej siedziby w Poslce (Angli).

Apropo konta w banku to nie ma problemu ja posiadam (konto dla niepełnoletnich) oraz mój brat (dodam oczywiście, że brat jest pełnoletni).

Samą procedurę allegro znam więc z tym nie będzie problemu.

Z góry dzięki
Pozdrawiam. :thankyou:

Awatar użytkownika
Kubus

Z tą działalnością to zapewne chodziło o inkubatory przedsiębiorczości.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Dzięki

Postprzez Kubus 2 Sie 2010, o 20:41

tak :!:
właśnie oto mi chodziło :brawo:
wielkie dzięki :thankyou: :slonko:

E-biznes to moja pasja.
Bądź wytrwałym w tym co robisz.
www.gamer-cs.pl
Awatar użytkownika
Kubus

Wróć do Aukcje, czyli Allegro

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości