# Iksiński, bez działalności gospodarczej, sprzedaje na aukcji dwie używane płyty DVD z filmami, które kupił ponad pół roku temu za 200 zł. Nośniki z prawami autorskimi są inaczej traktowane niż programy komputerowe. Podlegają opodatkowaniu na takich samych zasadach jak inne rzeczy ruchome. Iksiński użytkował je przez ponad pół roku i teraz sprzedaje je za mniej niż 1000 zł, więc nie musi opłacać podatków.
# Nowak jest kolekcjonerem. Raz po raz sprzedaje przedmioty ze swojej kolekcji. Jeśli przedmioty te posiada przynajmniej od pół roku i sprzedaje je za kwotę niższą niż 1000 zł, nie będzie musiał płacić podatków. Ale za przedmioty sprzedane za ponad 1000 zł będzie musiał opłacić podatek PCC, a za przedmioty sprzedawane przed upływem pół roku, musi opłacić podatek PIT. Przy dużej liczbie sprzedawanych przedmiotów urząd skarbowy może potraktować je jako zakupione do dalszej odsprzedaży, wówczas Nowak będzie dodatkowo potraktowany jako osoba prowadząca działalność gospodarczą.
ŹródłoJak dokładnie wygląda sprawa z odprowadzaniem podatku od sprzedaży ? Nie mam zarejestrowanej działalności gospodarczej, będę sprzedawał używane, długoletnie, zakurzone (

)graty. Wyczytałem, że w takim przypadku nie ma konieczności odprowadzania podatku, jeżeli kwota sprzedaży nie wynosi więcej niż 1000zł. Zgadza się ?
edit:
A tak na marginesie, to wydaje mi się, że np. takie
narzędzia aukcyjne mogą być bardzo przydatne podczas sprzedawania.