co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
promocja i reklama na portalach aukcyjnych, czyli głównie na Allegro

Cześć,
Ostatnio przyszedł mi ciekawy newsletter od Magazynów Internetowych. Dotyczący aukcji w Allegro

http://www.magazyninternet.pl/artykul/2 ... legro.html

Naprawdę ciekawy poradnik. Ja osobiście, na razie tylko zrobiłem kilkanascie zakupów. Ale pewnie też cos kiedyś sprzedam.

A jak tam inni forumowicze. macie doświadczenie w sprzedaży ? Czy raczej niewielkie? :geek:

Jest sposób, żeby zwiększyć odwiedziny Twojej strony internetowej!

Wybierz najlepszą domenę!
Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka

Bardzo fajny poradnik. Pod wieloma wnioskami z tego poradnika mogę się podpisać. Choć nie sprzedaję zbyt wiele (głównie graty zalegające w domu), to komuś kto jeszcze nie sprzedał nic na Allegro, gorąco polecam lekturę tego poradnika (pozwala to uniknąć wielu błędów początkowych "początkujących sprzedających na Allegro").

A generalnie polecam sprzedanie czegoś na Allegro, wydaje mi się że wtedy można trochę sprawdzić jako sprzedawca. Ja zanim nie zacząłem trochę wątpiłem w swoje umiejętności, a teraz mogę powiedzieć, że jestem z nich zadowolony (przynajmniej jeśli chodzi o sprzedaż typu "na Allegro").

Myślę, że jakby ktoś chciał zrobić pierwszy krok w szeroko pojętej sprzedaży to może zaczynać na Allegro i tam ćwiczyć swoje umiejętności i wyciągać wnioski z doświadczeń.

A... i zaczynajcie od mniej wartościowych przedmiotów, potem przejdźcie do bardziej wartościowych :D

Awatar użytkownika
Bartosz Michalski

Miejscowość: Kraków

Wielkie dzięki za ten poradnik. Przyda się baaardzo, bo od jakiegoś czasu zabieram się za sprzedaż zalegających gratów, ale jakoś nie mogę się zebrać :P

Moje aukcje! - daj zarobić człowiekowi :)
Awatar użytkownika
Kamil 'seven' Lubelski

Miejscowość: Łódź

Ciekawy poradnik - kiedyś sprzedawałem na Allegro i z całą pewnością mogę go polecić osobom, które chcą tam sprzedawać lub już zaczęli, ale nie wiedzą co dalej.

Krzysztof 'Junior' Trybulski

Zgadzam się. Poradnik jest niezły.
Zresztą napisałem nawet komentarz pod nim. Kto chce, może rzucić okiem ;)

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):Zresztą napisałem nawet komentarz pod nim. Kto chce, może rzucić okiem ;)

Szkoda Pawle, że swojego komentarza nie wrzuciłeś też do tego wątku, moglibyśmy po polemizować ;-)

Awatar użytkownika
Bartosz Michalski

Bartosz Michalski napisał(a):
Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):Zresztą napisałem nawet komentarz pod nim. Kto chce, może rzucić okiem ;)

Szkoda Pawle, że swojego komentarza nie wrzuciłeś też do tego wątku, moglibyśmy po polemizować ;-)

Git majonez a gdzie czytelnicy? Pozycjonowanie jest sztuką - nawiązywanie relacji między ludźmi również. Dałeś wartość początkującym w formie poradnika, teraz daj pozostałym w formie dyskusji :D

# Iksiński, bez działalności gospodarczej, sprzedaje na aukcji dwie używane płyty DVD z filmami, które kupił ponad pół roku temu za 200 zł. Nośniki z prawami autorskimi są inaczej traktowane niż programy komputerowe. Podlegają opodatkowaniu na takich samych zasadach jak inne rzeczy ruchome. Iksiński użytkował je przez ponad pół roku i teraz sprzedaje je za mniej niż 1000 zł, więc nie musi opłacać podatków.

# Nowak jest kolekcjonerem. Raz po raz sprzedaje przedmioty ze swojej kolekcji. Jeśli przedmioty te posiada przynajmniej od pół roku i sprzedaje je za kwotę niższą niż 1000 zł, nie będzie musiał płacić podatków. Ale za przedmioty sprzedane za ponad 1000 zł będzie musiał opłacić podatek PCC, a za przedmioty sprzedawane przed upływem pół roku, musi opłacić podatek PIT. Przy dużej liczbie sprzedawanych przedmiotów urząd skarbowy może potraktować je jako zakupione do dalszej odsprzedaży, wówczas Nowak będzie dodatkowo potraktowany jako osoba prowadząca działalność gospodarczą.

Źródło

Jak dokładnie wygląda sprawa z odprowadzaniem podatku od sprzedaży ? Nie mam zarejestrowanej działalności gospodarczej, będę sprzedawał używane, długoletnie, zakurzone ( :P )graty. Wyczytałem, że w takim przypadku nie ma konieczności odprowadzania podatku, jeżeli kwota sprzedaży nie wynosi więcej niż 1000zł. Zgadza się ?

edit:

A tak na marginesie, to wydaje mi się, że np. takie narzędzia aukcyjne mogą być bardzo przydatne podczas sprzedawania.

Moje aukcje! - daj zarobić człowiekowi :)
Awatar użytkownika
Kamil 'seven' Lubelski

Miejscowość: Łódź

Jeśli nie sprzedajesz na allegro w sposób ciągły i zorganizowany (czyli chodzi o działalność gospodarczą), to jedyne co można zapłacić to PCC, z tym, że przy umowie sprzedaży podatek ten ciąży na kupującym.

Jeśli transakcja opiewa na kwotę poniżej 1000 zł, to nie ma podatku. Jeśli przedmiot transakcji masz w posiadaniu od co najmniej pół roku to również nie ma podatku. Jeśli transakcja sprzedaży podlega pod PCC, to podatek wynosi 2% ceny rynkowej przedmiotu.

Tak w praktyce, to kto stosuje to prawo przy tak niskich kwotach :P Rozumiem przy kupnie auta np. to tak.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Paweł Landzberg napisał(a):Tak w praktyce, to kto stosuje to prawo przy tak niskich kwotach :P Rozumiem przy kupnie auta np. to tak.

50% osób zajmujących się "przelotną" sprzedażą na Allegro, nie wie, co to są podatki; 10% coś o nich słyszała, ale nie posiadają żadnych konkretnych informacji, na ten temat; 10% deklaruje, że ma zamiar je w przyszłości odprowadzać i wtedy dowiedzą się "o co kaman"; 10% twierdzi, że je odprowadza, pomimo tego, że nie odprowadza; 20% bardzo chciała je odprowadzać, ale okazało się, że nie mogą tego zrobić.

Przypuszczenia oparte na obserwacji tragarzy Allegrowych :D

Następna

Wróć do Aukcje, czyli Allegro