15 posty(ów)
• Strona 2 z 2 • 1, 2
-

Kamil 'seven' Lubelski - Posty: 681
- Miejscowość: Łódź
No jasne jak jasne. Chyba nie do końca.
Poczytałem trochę wypowiedzi na ten temat w Sieci. Szczególnie wypowiedzi ludzi związanych z podatkami. Trzeba być bardzo ostrożnym.
Może podam dla przykładu jedną kwestię.
Liczy się cena rynkowa produktu. Nie cena na aukcji.
Co to znaczy?
Powiedzmy, że udało Ci się okazyjnie kupić jakiś towar za 850 złotych na aukcji z licytacją. Gość nie wystawia faktury. OK. Ale wartość rynkowa tego towaru to około 2500 złotych. I co teraz? Jeśli chcesz być w zgodzie z obowiązującymi obecnie przepisami - płacisz podatek!
Wiem, wiem - maskara. Ale tak jest.
Zobacz, jak jest np. przy kupnie samochodu używanego.
Kupujesz furę np. za 6000 złotych. Idziesz do Urzędu Skarbowego zapłacić podatek. I co? Czy te 6000 ma znaczenie. Nie, nie ma. Gość w urzędzie otwiera odpowiedni katalog, wertuje go, znajduje model, rocznik itd. Twojego "nowego" auta i mówi np.: "cena rynkowa tego samochodu to 7400 złotych". I od tej kwoty płacisz 2% podatku.
Tak więc Allegro i podatki to nie taka prosta i oczywista sprawa. Szczególnie w naszym kraju, gdzie podatki są zakręcone jak lody włoskie (nie najlepsze porównanie, bo lody akurat lubię, a podatki nieco mniej
).
Poczytałem trochę wypowiedzi na ten temat w Sieci. Szczególnie wypowiedzi ludzi związanych z podatkami. Trzeba być bardzo ostrożnym.
Może podam dla przykładu jedną kwestię.
Liczy się cena rynkowa produktu. Nie cena na aukcji.
Co to znaczy?
Powiedzmy, że udało Ci się okazyjnie kupić jakiś towar za 850 złotych na aukcji z licytacją. Gość nie wystawia faktury. OK. Ale wartość rynkowa tego towaru to około 2500 złotych. I co teraz? Jeśli chcesz być w zgodzie z obowiązującymi obecnie przepisami - płacisz podatek!
Wiem, wiem - maskara. Ale tak jest.
Zobacz, jak jest np. przy kupnie samochodu używanego.
Kupujesz furę np. za 6000 złotych. Idziesz do Urzędu Skarbowego zapłacić podatek. I co? Czy te 6000 ma znaczenie. Nie, nie ma. Gość w urzędzie otwiera odpowiedni katalog, wertuje go, znajduje model, rocznik itd. Twojego "nowego" auta i mówi np.: "cena rynkowa tego samochodu to 7400 złotych". I od tej kwoty płacisz 2% podatku.
Tak więc Allegro i podatki to nie taka prosta i oczywista sprawa. Szczególnie w naszym kraju, gdzie podatki są zakręcone jak lody włoskie (nie najlepsze porównanie, bo lody akurat lubię, a podatki nieco mniej
-

Paweł 'krzywy' Krzyworączka - Administrator
- Miejscowość: Kraków
Na stronie artykułu z pierwszego posta znajduje się tekst dotyczący podatków w e-aukcjach oraz taki akapit jako podsumowanie:
Wynika z niego, że nie mam się czego obawiać, bo spełniam wszystkie trzy punkty i nie będę musiał zapłacić podatku
* Właściwie tylko jeden przypadek sprzedaży zwalania sprzedawcę od uiszczenia podatku. W przypadku sprzedaży przedmiotów (ale uwaga - nie praw! - patrz tabela powyżej) nie związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej, sprzedawanych po upływie sześciu miesięcy od momentu ich zakupu (zakupu, a nie samodzielnego wytworzenia!), za cenę niższą niż 1000 zł, nie trzeba opłacać żadnego podatku.
Wynika z niego, że nie mam się czego obawiać, bo spełniam wszystkie trzy punkty i nie będę musiał zapłacić podatku
Moje aukcje! - daj zarobić człowiekowi 
-

Kamil 'seven' Lubelski - Posty: 681
- Miejscowość: Łódź
Tak, jak napisał Kamil powyżej - to jest jedyny przypadek nie płacenia podatku z aukcji w ogóle.
Kolejny artykuł potwierdzający: Aukcje internetowe: sprzedaż zwolniona z podatku PIT
PS Jeśli wartość przedmiotu przekroczy 1000 zł, to PIT (podatku dochodowego od osób fizycznych) się też nie płaci, ale Kupujący powinien zapłacić 2% PCC (podatku od czynności cywilno-prawnych - umowy kupna/sprzedaży).
Kolejny artykuł potwierdzający: Aukcje internetowe: sprzedaż zwolniona z podatku PIT
PS Jeśli wartość przedmiotu przekroczy 1000 zł, to PIT (podatku dochodowego od osób fizycznych) się też nie płaci, ale Kupujący powinien zapłacić 2% PCC (podatku od czynności cywilno-prawnych - umowy kupna/sprzedaży).
Believe the Unbelievable
Tworzenie, modernizacja i optymalizacja stron WWW
Tworzenie, modernizacja i optymalizacja stron WWW
-

Tomasz Fabiszak - Posty: 435
- Miejscowość: Poznań
15 posty(ów)
• Strona 2 z 2 • 1, 2
-