co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
promocja i reklama na portalach aukcyjnych, czyli głównie na Allegro

Dzięki Panowie, wszystko jasne :D

Moje aukcje! - daj zarobić człowiekowi :)
Awatar użytkownika
Kamil 'seven' Lubelski

Miejscowość: Łódź

No jasne jak jasne. Chyba nie do końca.

Poczytałem trochę wypowiedzi na ten temat w Sieci. Szczególnie wypowiedzi ludzi związanych z podatkami. Trzeba być bardzo ostrożnym.

Może podam dla przykładu jedną kwestię.
Liczy się cena rynkowa produktu. Nie cena na aukcji.
Co to znaczy?
Powiedzmy, że udało Ci się okazyjnie kupić jakiś towar za 850 złotych na aukcji z licytacją. Gość nie wystawia faktury. OK. Ale wartość rynkowa tego towaru to około 2500 złotych. I co teraz? Jeśli chcesz być w zgodzie z obowiązującymi obecnie przepisami - płacisz podatek!
Wiem, wiem - maskara. Ale tak jest.

Zobacz, jak jest np. przy kupnie samochodu używanego.
Kupujesz furę np. za 6000 złotych. Idziesz do Urzędu Skarbowego zapłacić podatek. I co? Czy te 6000 ma znaczenie. Nie, nie ma. Gość w urzędzie otwiera odpowiedni katalog, wertuje go, znajduje model, rocznik itd. Twojego "nowego" auta i mówi np.: "cena rynkowa tego samochodu to 7400 złotych". I od tej kwoty płacisz 2% podatku.

Tak więc Allegro i podatki to nie taka prosta i oczywista sprawa. Szczególnie w naszym kraju, gdzie podatki są zakręcone jak lody włoskie (nie najlepsze porównanie, bo lody akurat lubię, a podatki nieco mniej ;) ).

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Na stronie artykułu z pierwszego posta znajduje się tekst dotyczący podatków w e-aukcjach oraz taki akapit jako podsumowanie:

* Właściwie tylko jeden przypadek sprzedaży zwalania sprzedawcę od uiszczenia podatku. W przypadku sprzedaży przedmiotów (ale uwaga - nie praw! - patrz tabela powyżej) nie związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej, sprzedawanych po upływie sześciu miesięcy od momentu ich zakupu (zakupu, a nie samodzielnego wytworzenia!), za cenę niższą niż 1000 zł, nie trzeba opłacać żadnego podatku.

Wynika z niego, że nie mam się czego obawiać, bo spełniam wszystkie trzy punkty i nie będę musiał zapłacić podatku :)

Moje aukcje! - daj zarobić człowiekowi :)
Awatar użytkownika
Kamil 'seven' Lubelski

Miejscowość: Łódź

Tak, jak napisał Kamil powyżej - to jest jedyny przypadek nie płacenia podatku z aukcji w ogóle.

Kolejny artykuł potwierdzający: Aukcje internetowe: sprzedaż zwolniona z podatku PIT

PS Jeśli wartość przedmiotu przekroczy 1000 zł, to PIT (podatku dochodowego od osób fizycznych) się też nie płaci, ale Kupujący powinien zapłacić 2% PCC (podatku od czynności cywilno-prawnych - umowy kupna/sprzedaży).

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

HEHE

Postprzez krzesla 25 Sty 2011, o 16:47

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

heheheh :P bardzo ciekawe xD a na jakiej grupie testowane xD hehe wiek od 10-40 xD?

krzesla

Poprzednia

Wróć do Aukcje, czyli Allegro