co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
słuchaj książek w samochodzie i na spacerze - czego warto słuchać dla rozwoju?

Zgadzam się z Wami całkowicie :D

Choć musicie przyznać, że w zasadzie potwierdziliście moje słowa. Bezpośredni zarobek na wydaniu ebooka jest stosunkowo niewielki. Polecanie własnym subskrybentom pewnie przyniesie parę tych 40%-tówek, ale nie ma co przesadzać, że będzie ich nie wiadomo ile. Sami wiecie, że jest pewne grono ludzi, którzy kupują ebooki w miarę często. I większość z nich (czy spora część) jest w Programie Partnerskim Złotych Myśli. No i przez czyje linki oni te ebooki kupują...? No właśnie :(

Jasne, że korzyści pośrednie są duże. Przy odpowiednim wykorzystaniu tego potencjału - jak wspomniał Plemnik - można naprawdę pociągnąć swój ebiznes dzięki ebookowi.

Tym bardziej: brać się do roboty! Kto ma pisać, jak nie my????????????? :D

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

krzywy-senior napisał(a):Cześc,
Nie zgodziłbym się z opinią, że ebooki z zakresu nowych technologii nie mają miejsca bytu.
Można przecież wydać ebooka, a później jego wznowienia , kolejne edycje, itd, itp. Udoskonalane, uzupełniane o nowinki, czasem zupełnie nowe rozwiązania.
Na daną chwile, to o czym piszesz jest aktualne, a za 3-5 lat zrobisz aktualizację tego materiału.

Obecnie w Polsce właśnie wiedza z zakresu know-how jest najbardziej rozpowszechniona jeżeli chodzi o książki elektroniczne, oczywiście.

krzywy-senior

Źle mnie zrozumiałeś ;) Nie twierdzę, że e-booki z zakresu technologii się nie sprzedają. Wręcz przeciwnie. Jednak nie jest to według mnie e-book ponadczasowy. Nie będzie się zawsze sprzedawać, bo informacje nie będą już na czasie. Tak, jak mówisz należy je aktualizować i kolejne wydania pisać. Tylko, że to znów trzeba poświecić czas i przeanalizować aktualne dane.

A ja mam takie pytanie jakie są tematy, które zawsze się sprzedają i nie ulegają przedawnieniu?

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Tematów takich jest sporo.

Zacznijmy zatem wymienianie:

1. Sens życia (psychologia, filozofia, religia etc.)
    2. Samorealizacja, samodoskonalenie
    3. NLP - w różnych odmianach: w sprzedaży, kontaktach międzyludzkich, zdobywaniu kobiet...

Czekam na Wasze typy 8-)

Awatar użytkownika
Administrator

No fakt, ale trzeba w tych tematach co napisałeś bardzo dobrze pisać. Muszą one poruszyć, a to może być problem dla początkujących pisarzy ;)

Nie wiem czemu, ale na myśl mi się nasunęły książki kucharskie :D hehe przepisy nie przedawniają się, tylko chyba mało kto kupuje takie książki

Chyba o ezoteryce książki też są ponadczasowe.

W sumie to można by się przejść po księgarniach i sobie pooglądać i przeanalizować jakie się nie przedawniają. Albo nawet nie trzeba wychodzić :P Od czego jest Internet :)

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Cześć,
Jednym ze sposobów na napisanie chwytliwego ebooka może być:

1.Najpierw przeanalizowanie jakie tematy były / są / będą najpopularniejsze.
2. Następnie sprawdzenie, czy w którymś z wyselekcjonowanych tematów jestem mocny?
3. Jeżeli tak, no to super. Mam temat na napisanie sprzedawalnego ebooka. Jeśli nie, no to trochę gorzej, bo muszę się stać ekspertem w popularnym temacie :mrgreen:
4. Czasami może się okazać, że nie znamy się na niczym, co popularne. Niestety. Trzeba się doktoryzować w temacie popularnym, który najbardziej nam odpowiada. Którego jesteśmy najbliżej.
:lol:

To tak jak z dzisiejszym wykształceniem / zawodem. Ukończyliśmy szkoły, zdobyliśmy zawód, który zupełnie nie przystaje do naszych czasów.

Ja jestem z zawodu nauczycielem polskiego ( hmm, niezła podstawa do pisania ebooków, he, he, he).
Ale, sorry, nie pójdę za 1200 PLN miesięcznie użerać się z bachorami do szkoły. Trzeba szukać czegoś nowego, innego.

krzywy-senior

Jest sposób, żeby zwiększyć odwiedziny Twojej strony internetowej!

Wybierz najlepszą domenę!
Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka

Napisz kilkanaście/dziesiąt książek i żyj tyko ze sprzedaży ;p

Plemnik - moja siostra jest kucharka - ma chyba z 10 książek kucharskich + ksera przepisów różnych...
tacy ludzie kupują książki kucharskie :)

Ja myślę że można popatrzeć jakie książki się sprzedawały rok temu na zachodzie. Prędzej czy później moda na nie przyjdzie do polski wtedy możemy idealnie wbić się w tematykę :)

Awatar użytkownika
Marcin Godlewski

Marcin ma rację. Jesteśmy kilka lat do tyłu za Zachodem, czyli USA i reszta zachodniego świata. To jakieś 1-5 lat w tył, w zależności od branży. I rzeczywiście: podglądanie i analiza Zachodu pozwala się przygotować na nasz rynek i być pierwszym. Nie ukrywam, że sam planuję pewne akcje z tym związane... 8-)

Jeśli chodzi o gotowanie, to jak najbardziej! Oczywiście Złote Myśli nam tego nie wydadzą (chociaż może się mylę - http://gotowanie.zlotemysli.pl/), hehehhe, ale można wydać ewentualnie gdzieś indziej. Albo samemu go promować i przez znajomych, własnych partnerów biznesowych :D

Jednym z największych ebookowych bestsellerów wszechczasów jest:
"Chuda Suka w Kuchni..."
Tak, tak - w Stanach takie tytuły schodzą jak świeże bułeczki: http://www.amazon.com/Skinny-Bitch-Kitc ... 0762431067

To tylko potwierdza znaną prawdę o ebookach: tytuł to 95% sukcesu!

Awatar użytkownika
Administrator

Poprzednia

Wróć do Audio-booki

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość